Η Ελληνίδα σολίστ Θεοδοσία Ντόκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου ως παιδί και ταξίδευε κάθε Σαββατοκύριακό 32 ώρες με το πλοίο στην Αθήνα για να κάνει μάθημα πιάνου στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφάλη. Στα 16 μετακόμισε στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε σπουδές μεταξύ άλλων στο UdK του Βερολίνου και στο περίφημο Juilliard School στη Νέα Υόρκη. Σημαντική στιγμή της καρίερας της ήταν το 2009 η συνάντηση με την σπουδαία Μάρτα Άργκεριχ η οποία από τότε είναι μέντορας της. Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, παρουσιάζει στο Ηρώδειο μια μουσική βραδιά με τη Μάρτα Άργκεριχ και την Θεοδοσία Ντόκου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

 


γράφει η Σοφία Κλεφτάκη


 

 

Άργκεριχ και Ντόκου θα ερμηνεύσουν το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ και το δημοφιλέστατο έργο του Καμίγ Σαιν-Σανς Το καρναβάλι των ζώων, με την Αννί Ντυτουά, γαλλίδα ηθοποιό και κόρη της Άργκεριχ, να αναλαμβάνει το αφηγηματικό μέρος (με ελληνικούς υπέρτιτλους). Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει την μεγαλοπρεπή Συμφωνία σε Ρε Ελάσσονα του βέλγου ρομαντικού συνθέτη Σεζάρ Φρανκ, καθώς και αποσπάσματα από το Καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ερμηνεύσει η Άργκεριχ με την τιμητική προσκεκλημένη της, Ντόρα Μπακοπούλου.

 

 

Σολίστ πιανίστρια με διεθνή καρίερα στο πλάι της θρυλικής Μάρτας Άργκεριχ. Τί σημαίνει αυτό;

Ενας δρόμος δύσκολος. Ανηφορικός. Χωρίς δεδομένα. Τελειώνει μια συναυλία, το άγχος χτυπά τα ύψη και ακολουθεί η επόμενη... Απο την άλλη μεριά ικανοποίηση αν επιτύχεις την ερμηνεία. Το ότι παίζω μαζί με τη Μάρθα Αργκεριχ ειναι μεγαλη τιμή για μένα. Η Μάρθα είναι για μένα ο Φάρος, το στιγμα για τη σολιστικη μου πορεία.

 

 

Ξεκίνησες να παίζεις πιάνο από παιδί. Ποίος ήταν ο άνθρωπος που σε παρότρυνε να ασχοληθείς με το πίανο και την κλασική μουσική και ποιό ήταν το κίνητρο να συνεχίσεις;

Ξεκίνησα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, ήμουν δώδεκα χρονών, και εντελώς τυχαία. Η οικογένεια μου με βοήθησε πολύ αλλά ο άνθρωπος που στάθηκε πλάι μου από την αρχή μέχρι τώρα είναι η μητέρα μου.

 

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Ρόδο, μετά ήρθες στην Αθήνα, έφυγες για σπουδές στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη και τώρα ζεις μόνιμα στο Βερολίνο. Πώς σε έχουν επηρεάσει τα χρόνια που ζεις έξω;

Είναι αλήθεια ότι οι πόλεις αφήνουν το αποτύπωμά τους. Για μένα όμως οι πόλεις είναι αίθουσες συναυλιών. Κατά βάθος σαν ανθρωπος έχω παραμείνει η ίδια. Βέβαια, στη πιανιστικη μου εξέλιξη με έχουν επηρεάσει οι καθηγητές των Πανεπιστημίων των χωρών αυτών.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει εκατοντάδες χιλιάδες  Έλληνες για τη Γερμανία και ειδικότερα για το Βερολίνο. Πως είναι η ατμόσφαιρα;

Το Βερολίνο είναι μια πολιτισμική πόλη. Με την οικονομική κρίση ήρθαν Έλληνες είτε με ακαδημαϊκή μόρφωση, είτε αυτοί που τόλμησαν να ακολουθήσουν ένα όνειρο ακόμα και χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα. Για μένα είναι παρήγορο και ευχάριστο να ακούω σε δημόσιους χώρους τη γλώσσα μου και να νομίζω ότι ειμαι στην Ελλάδα.

 

 

Τί σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα και από τη γενέτειρά σου, τη Ρόδο;

Η μητέρα μου ακολουθεί πολλές φορές στα ταξίδια μου, οπότε ο πατέρας μου και ειδικα ο αδερφος μου Γιώργος που ειναι χειρουργός στην Αθήνα. Πάντα ξεκλεβω δυο-τρεις μέρες για να τον επισκεφτώ. Μου λείπουν οι φίλοι από την παιδική μου ηλικία, η θάλασσα και το φως της Ελλάδας. Όπου και να βρίσκεσαι μπορεί να βλέπεις τον ήλιο και το ηλιοβασίλεμα του, αλλά το φως δεν είναι το ίδιο.

 

 

Ταξιδεύεις συχνά και γυρίζεις τον κόσμο. Πόσο περιορισμένος είναι ο προσωπικός σου χρόνος που διαθέτεις για οικογένεια και φίλους;

Ό χρόνος είναι πολύ περιορισμένος όμως προσπαθώ να βρίσκω κάποιες μέρες για να επισκέπτομαι την οικογένεια και τους φίλους μου.

 

 

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις για χάρη της καριέρας;

Υπηξαν πολλές δυσκολίες, έμαθα από τις ήττες μου. Από αυτές ωρίμασα. Δεν είναι εύκολη η πορεία. Μια δύσκολη στιγμή ήταν όταν τελείωσα τα Πανεπιστήμια και έπρεπε να μπω στον επαγγελματικό χώρο.

 

 

Το 2009 γνώρισες τη Μάρτα. Από τότε εμφανίζεσαι μαζί της. Πώς θα περιέγραφες τη σχέση σας; Είσαι μαθήτρια της ή έχετε διαφορετική σχέση;

Η Μάρθα δε διδάσκει ούτε είχε πότε μαθητές. Είναι η μέντορας και ειμαι υπό την καθοδήγησή της. Παίζω μαζί της σε κάποιες συναυλίες αλλά η πιο βαθειά σχέση μαζί της είναι η σχέση φιλίας.

 

 

Την Παρασκευή, 13 Ιουλίου, θα παίξεις μαζί της στο Ηρώδειο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Πώς νίωθεις που εμφανίζεσαι στο Ηρώδειο;

Το Ηρώδειο και το Φεστιβάλ Αθηνών είναι από τις διοργανώσεις που ο κάθε καλλιτέχνης ονειρεύεται να παίξει. Είναι η πρώτη φορά που παίζω στο Ηρώδειο και για μένα είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη συγκίνηση.

 

 


Περισσότερα για τη συναυλία ΕΔΩ


 

 

 

Νιώθεις διαφορετικά όταν εμφανίζεσαι μπροστά στο ελληνικό κοινό;

Αγαπώ πολύ το ελληνικό κοινό το οποίο είναι γνώστης της κλασσικής μουσικής. Είναι ένα θερμό και εκδηλωτικο κοινό.

 

 

Ποιά είναι τα σχέδια σου και οι στόχοι σου για το μέλλον;

Σκοπός μου είναι να παίζω όσο το δυνατό περισσότερο με μεγάλους μαέστρους και σε μεγάλες και σημαντικές αίθουσες.