dsc7532Ο Greg Dulli, τραγουδιστής των Afghan Whigs, ήταν η μετεφηβική '90s ονείρωξη όλων των κοριτσιών που φορούσαν adidas, έπιναν νερό στο όνομα του soul rock και ξενυχτούσαν ακούγοντας τη φωνή του-άλλοτε στα δωμάτιά τους, άλλοτε στα δωμάτια αγοριών κι άλλοτε στο ιστορικο club Avant Garde, μετέπειτα Plan B - ανυπομονώντας να γνωρίσουν τις συγκινήσεις που τούς τραγουδούσε. Ήταν ο τύπος που για χάρη του τα κορίτσια εκείνα τα ’βαλαν με τους ανυπόμονους δεκαπεντάχρονους οπαδούς των Prodigy σ’εκείνο το ατυχές rockwave όπου οι Afghan Whigs από το Οχάιο εμφανίστηκαν πριν από την μπάντα από το Έσεξ σε πείσμα των αγοριών που βιάζονταν να γίνουν άντρες στις πρώτες σειρές.

 

Ο  Dulli επί σκηνής τραγουδούσε το Somethin’ Hot,  ενσαρκώνοντας τον ιδανικό τροβαδούρο ενός ακαταμάχητου γήινου ερωτισμού. Λίγο μετά, οι Afghan Whigs διαλύθηκαν και ο Dulli βρέθηκε στους Twilight Singers να τραγουδάει στο ίδιο γνώριμο μοτίβο για άσβεστα πάθη και βασανιστικό πόθο, με ένα τριαντάφυλλο δεμένο στο μικρόφωνο, σε ένα μπλε κλαμπ κάπου στη Θεσσαλονίκη. Αλλά τα πράγματα είχαν αλλάξει. Αυτή τη φορά, τα κορίτσια από κάτω -oύτε μεγάλες, ούτε μικρές- δύσπιστες πια κι έχοντας γνωρίσει πολλές συγκινήσεις, δεν τα ’βαλαν με κανέναν. Έμεναν μόνες τους να τον κοιτάνε σαν έναν γοητευτικό ψεύτη. Ό,τι υποσχόταν όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχτηκε ψέμα.

 

twilightsingers_promo2

Το 2011, τα κοριτσια της ιστορίας μας είναι πλέον στα τριάντα τους. Ο Dulli, αφού έκανε παρέα με τον βαρύ κι ασήκωτο Mark Lanegan και έγινε ο gutter twin του στο σκοτεινό και κολασμένο Saturnalia, αποφάσισε να ξαναγράψει τραγούδια που ηλεκτρίζουν τις αισθήσεις. Μπορεί να πάχυνε, να ίδρωσε, να μεγάλωσε αλλά το τσιγάρο ακόμα κρέμεται στα χείλη του με τον τρόπο που έδειχνε η παλιά αφίσα. Η φωνή του συνεχίζει να προκαλεί κύματα ενθουσιασμού. Τι κι αν τα κορίτσια άφησαν τα adidas τους στη ντουλάπα και φόρεσαν γόβες; Με την αφίσα κάπου πεταμένη, συνέχισαν από άλλο δωμάτιο να αναζητούν τη φωνή του τα Σαββατόβραδα όπου έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα μπουκάλι κρασί πακέτο με τον μπάρμαν που ’χει όρεξη να ακούσει την ιστορία της ζωής τους ή ένα ζευγάρι ακουστικά που ξυπνάει μέσα τους πάθη όσο άλλος ένας νευρικός εραστής κοιμάται στην άλλη άκρη του κρεβατιού. Cocktails for two, down lover’s lane, πρότεινε ο Dulli το 1998 και η απάντηση παραμένει ίδια δεκατρία χρόνια μετά.

 

 

Σήμερα, κάποια άλλα κορίτσια κρέμονται από τις αφίσες της δικής τους γενιάς. Ξενυχτάνε στα στενά του κέντρου παρέα με μουσικούς που δεν γεννήθηκαν ούτε στο Έσεξ, ούτε στο Οχάιο, παίζουν ηλεκτρισμένα blues κι ευαίσθητη pop και τις κάνουν να ερωτεύονται. Άραγε θα μεγαλώσουν ποτέ οι κυρίες επί των τιμών στην αυλή των His Majesty the King Of Spain; Και τι να απέγιναν εκείνα τα αγόρια που τα ’βαζαν μαζί τους σε κάθε ευκαιρία;

twilightsingers_promo4

Φαντάζομαι πως έκαναν πως τις αγνοούν, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τις κατακτήσουν. Γιατί, τα αγόρια θα έδιναν τα πάντα για να μάθουν αυτό που θέλουν τα κορίτσια όταν γίνονται γυναίκες. Κάποιοι, ίσως, ήταν τυχεροί να ψάξουν στους στίχους των Afghan Whigs.Κάποιοι, ακόμα περισσότερο, να μάθουν τα τραγούδια τους.

 

* Οι Twilight Singers εμφανίζονται στο Gagarin 205, την Παρασκευή 15 Απριλίου, με παλιά κομμάτια αλλά και το ολοκαίνουριο άλμπουν τους DynamiteSteps. Τη συναυλία ανοίγουν οι His Majesty the King of Spain, στις 20.30 αυστηρά, που θα παρουσιάσουν το επερχόμενο άλμπουμ τους από την InnerEar.