altΣε μια εποχή που η δημιουργικότητα και η ανάγκη των νέων για επιχειρηματικές δράσεις βρίσκονται στο προσκήνιο, μία νέα μουσική πλατφόρμα γεννιέται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τη Songreal, την πρώτη δωρεάν μουσική βιβλιοθήκη on-demand στην Ελλάδα. Ως σύγχρονη υπηρεσία cloud computing, ανταποκρίνεται στο προφίλ του νέου ψηφιακού καταναλωτή, ο οποίος θέλει να έχει κατ’ επιλογήν (on-demand) πρόσβαση σε απεριόριστες πηγές μουσικής. H ιδέα ξεκίνησε από τη Σουηδία και δημιουργοί της στην Ελλάδα είναι οι Δαμιανός Καραλής, Στάθης Κάσσιος και Δημήτρης Βακερλής.

 


Οι σπουδές και η εμπειρία του Στάθη Κάσσιου στην Σουηδία, πάνω σε ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες, αποτέλεσαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπως η Songreal. Την ίδια στιγμή όμως, οι τεχνικές γνώσεις σε ότι αφορά την υλοποίηση της πλατφόρμας, των Δημήτρη Βακερλή και του Δαμιανού Καραλή, πάνω σε web εφαρμογές, συμπλήρωσαν το θεωρητικό και ερευνητικό οικοδόμημα. Για όσους επιχειρήσουν να την παρομοιάσουν με το i-tunes, πρόκειται για μία μουσική πλατφόρμα που ο καθένας έχει νόμιμα τη δυνατότητα να ακούσει δωρεάν μόνο ελληνική μουσική.

Σύμφωνα με τους δημιουργού της Songreal, «σε πρώτο στάδιο μας ενδιαφέρει να διαδώσουμε την πλατφόρμα μας σε όλους τους ακροατές ελληνικής μουσικής στο διαδίκτυο. Το μέλλον θα παραμείνει άγνωστο γιατί δυστυχώς όπως εμείς έτσι και πολλοί άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρείες στην χώρα μας, επηρεαζόμαστε άμεσα από τα νέα φορολογικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον για νέες επιχειρηματικές ιδέες και νέους ανθρώπους, που θέλουν και προσπαθούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την κατάσταση στη χώρα μας. Δεν αποκλείουμε λοιπόν η Songreal να μεταναστεύσει σύντομα στο εξωτερικό, χωρίς όμως να επηρεαστεί η λειτουργία της». Όραμά τους αποτελεί η διάδοση της ελληνικής μουσικής παγκοσμίως, τόσο στους Έλληνες ομογενείς, όσο και στους αλλοεθνείς.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος γιατί να μην μπαίνει στο Youtube, αλλά στη Songreal; Η τοποθέτηση των δημιουργών είναι ξεκάθαρη: «Η διαφοροποίησή τους έγκειται στο ότι το Youtube είναι πλατφόρμα user generated content (UGC), δηλαδή ο κάθε χρήστης μπορεί να ανεβάσει μουσική σε χαμηλή ποιότητα πολλές φορές, ο χρόνος αναζήτησης αυξάνεται αφού αντί να βρίσκει άμεσα την επίσημη δισκογραφία ενός καλλιτέχνη που του αρέσει, εμφανίζονται πολλές φορές άσχετα αποτελέσματα σε σχέση με την αναζήτησή του, από διάφορους χρήστες που τοποθετούν δικό τους περιεχόμενο (εικόνες, στίχους, διασκευές, εισαγωγές) παράλληλα ή πάνω από ένα αυθεντικό κομμάτι». Επιπλέον, ενδιαφέρον στοιχείο στη Songreal είναι ότι είναι αποκλεισμένα τα κακόβουλα σχόλια, καθώς δεν επικροτείται η δημόσια κριτική της τέχνης. «Μας ενδιαφέρει ο κάθε χρήστης να απολαμβάνει την μουσική που θέλει, οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε βρίσκεται», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Σχετικά με την πειρατεία και την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, οι δημιουργοί της πλατφόρμας υποστηρίζουν πως είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο και αναγνωρισμένο από επίσημες έρευνες, ότι οι νόμιμες ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες όπως η Songreal, επιδρούν θετικά στην αύξηση των πωλήσεων για τις δισκογραφικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια από την ψηφιακή μουσική επανάσταση, όπως επίσης μειώνουν αισθητά τα φαινόμενα πειρατείας και παράνομου downloading, αφού οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν νόμιμα μουσική από το διαδίκτυο, αφού πρώτα ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική στην Songreal.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.songreal.gr

* Οι δηλώσεις αποτελούν αποσπάσματα από ερωτήσεις της Λένας Μαντά