Μιλάμε για ένα από τα πολυτιμότερα μουσικά αρχεία που αφορούν την ελληνική μουσική από τις αρχές του 1900. Η πλούσια συλλογή τεκμηρίων του Παναγιώτη Κουνάδη περιλαμβάνει δίσκους 78 στροφών, παρτιτούρες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου και μουσικά όργανα. Αυτή η συλλογή αποτέλεσε τη βάση για το Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη που είναι πλέον διαθέσιμο για τον καθένα δωρεάν ΕΔΩ

 

Mε κύρια χαρακτηριστικά τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό, διαδραστικό χαρακτήρα και την εξατομίκευση, ανοιχτό, δυναμικό και προσβάσιμο σε όλους επιχειρεί να δημιουργήσει μία ολιστική ψηφιακή εμπειρία με θέμα την εποχή του γραμμοφώνου: αναζήτηση και εξερεύνηση στην ψηφιακή συλλογή, εικονική περιήγηση, ψηφιακές ιστορίες, online εκπαιδευτικές εφαρμογές και παιχνίδια προσφέρονται στον επισκέπτη.

 

Το ψηφιακό Μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την ερευνητική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιλαμβάνει: 

 

2820 Hχογραφήματα 78 στροφών
2211 Παρτιτούρες
622 Καρτ - ποστάλ
46 Συνεντεύξεις
154 Φωτογραφίες
20 Μουσικά όργανα
33 Μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Έμυ Ντούρου για το πολιτιστικό ένθετο DocVille της εφημερίδας Documento (τχ. 166, 19/01/2020), ο Παναγιώτης Κουνάδης μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται να σώσει τίποτε. Από εδώ έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού. “Nα κάνουμε κάτι, να σας τα χαρίσω ώστε να διασωθούν” έχω προτείνει πόσες φορές. Μόνο ο Αρης Μπαλτάς έδειξε κάποιο ενδιαφέρον κι εκεί που πήγαμε να στήσουμε μια επιτροπή να δούμε τι θα κάνουμε άλλαξε ο υπουργός. Το εγκληματικό είναι ότι κανένας επίσημος φορέας δεν φρόντισε να συγκεντρωθεί αυτή η δισκογραφία που είναι ό,τι καλύτερο έφτιαξε ο ελληνικός λαός στα εξήντα αυτά χρόνια. Μόνο πέντε δέκα συλλέκτες ενδιαφέρθηκαν».

(Ολόκληρη τη συνέντευξη τη βρίσκετε ΕΔΩ)

 

 

potho dio xeili

"Ποθώ δυο χείλη" | Tango για φωνή και πιάνο από την Οπερέτα "Τρεις Μαρίκες", στο Θέατρο "Αλάμπρα", με τον θίασο Κρεββατά - Δράμαλη. - Αρχείο Κουνάδη 

 

 

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΥΝΑΔΗ

 

Άρχισε να συγκροτείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Παναγιώτη Κουνάδη, πολιτικό μηχανικό, ερευνητή & μελετητή της μουσικής και των τραγουδιών των Ελλήνων, και από το 2008 συστάθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αποτελεί τον πλέον εμπεριστατωμένο και οργανωμένο φορέα που λειτουργεί ως Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Ελληνικής Δισκογραφίας των 78 στροφών.
Έχει ως βασικό στόχο τη συλλογή, ταξινόμηση, έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση των τραγουδιών και της εν γένει μουσικής των Ελλήνων, καθώς και οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.
Αποτελείται από σπάνιο υλικό, το οποίο με κεντρικό άξονα τη μουσική αποτυπώνει ποικιλοτρόπως και σε διαφορετικά πεδία την πορεία του ελληνισμού -εντός και εκτός Ελλάδας- κυρίως τον 20ό αιώνα, με έμφαση στην περίοδο 1900-1960.

 

 

Στη συλλογή του Αρχείου Κουνάδη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

Ηχητικό υλικό (δίσκοι 78, 33 & 45 στροφών, συνεντεύξεις-αφηγήσεις δημιουργών, ερμηνευτών, στιχουργών, μουσικών, ηχογραφήσεις συναυλιών & ομιλιών κ.ά.)
Έντυπο υλικό (Εφημερίδες, περιοδικά, προγράμματα συναυλιών, παραστάσεων και κινηματογραφικών προβολών αφίσες, παρτιτούρες & λιμπρέτα, βιβλία, κ.ά.)
Οπτικό υλικό (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες)
Οπτικοακουστικό υλικό (τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, συνεντεύξεις, συναυλίες)
Μηχανήματα εγγραφής και αναπαραγωγής του ήχου
Μουσικά όργανα
 
Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν:

Δισκογραφικές, ραδιοφωνικές & τηλεοπτικές παραγωγές
Εκπαιδευτικό έργο
Εκδόσεις
Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες & περιοδικά
Συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια
Διοργάνωση & καλλιτεχνική επιμέλεια εκδηλώσεων
Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδοτικά συγκροτήματα & δισκογραφικές εταιρείες