"Με κοιτάς, σε κοιτώ και μετά σιωπή...". Αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και "σιωπή" των έργων της φάνηκε μεγάλη μερίδα δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, όλων των ειδών, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο "Αλσος" με θέμα την αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού του φορέα συλλογικής διαχείρισης με το όνομα ΕΔΕΜ, όπως ζητάνε επίμονα εδώ και μήνες. 

 

"Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς", είπε μεταξύ άλλων ο Φοίβος Δεληβοριάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν - ενωμένα μετά από καιρό - τα καλλιτεχνικά σωματεία των δημιουργών. (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του ΕΔΩ)

 

Σήμερα, υπάρχει ήδη ένας φορέας συλλογικής διαχείρισης με το όνομα "Αυτοδιαχείριση" που διαχειρίζεται τα δικαιώματα για λογαριασμό μερίδας δημιουργών και έχει απευθύνει ήδη κάλεσμα για συμπόρευση με τα καλλιτεχνικά σωματεία και λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου απήυθηνε στους δημιουργούς, που επιμένουν στον αγώνα τους για την αδειοδότηση του φορέα ΕΔΕΜ, διάφορα ερωτήματα που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

 

Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της είσπραξης και διανομής πνευματικών δικαιωμάτων τραγουδιού, δύο ιδιώτες, ως Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης Δικαιωμάτων: Ο Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης της 24media, (με πολλά Mέσα ενημέρωσης) κ.ά, μέσω της IP HUB Α.Ε, που έχει ήδη καλέσει τα σωματεία σε συνεργασία με επιστολή και ο Απόστολος Ζερβός μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ΑΚΑΖΟΟ... 


Κάτι τέτοιο όμως, φαίνεται πως γυρνάει τα πράγματα την πρότερη κατάσταση με το μοντέλο της αμαρτωλής ΑΕΠΙ διαφαίνεται εκ νέου στον ορίζοντα. Η ΑΕΠΙ όμως, όπως αποδείχθηκε κατασπαταλούσε τα χρήματα των δημιουργών σε ένα πάρτι ιδιωτικών συμφερόντων και μη χρηστής διαχείρισης με αποτέλεσμα η δοιήκησή της σήμερα να έχει εισαγγελικές κατηγορίες για 7 κακουργήματα. Αυτό ακριβώς είναι που δεν ήθελαν οι δημιουργοί να συμβαίνει και για αυτό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν κάνει αγώνες - που τους οδήγησαν και σε εσωτερικές έριδες - με σκοπό να λειτουργήσει ένας Αυτοδιαχειριζόμενος φορέας συλλογικής διαχείρισης που θα ελέγχεται από τους ίδιους τους δικαιούχους των δικαιωμάτων. 

 

Αυτό που προκύπτει πάντως από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου ακούστηκαν πολλά, είναι ότι αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν κινηθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, τον φορέα που στηρίζει η πλειοψηφία των δημιουργών, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα φτάσουν μέχρι τη σιγή των έργων τους. 

Σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια μαζικότητα αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και οι διαστάσεις που θα πάρει το θέμα θα είναι μεγάλες. 

 

Δεν ακούγεται και τόσο φοβερό σε μία πρώτη ανάγνωση, αλλά αν σκεφτούμε για πόσα και ποια τραγούδια μιλάμε που δεν θα ακούγονται, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά, ούτε εύκολα για την Κυβέρνηση, που φαίνεται ότι έφερε τη μεγαλύτερη μερίδα δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού απέναντί της, ύστερα από την αθέτηση της γραπτής διαβεβαίωσης του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος προεκλογικά είχε δηλώσει ότι: 
«Θα στηρίξω το συλλογικό σας στόχο να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων».

 

Μετά τη συνέντευξη Τύπου συμβολικά περίπου 50 καλλιτέχνες διαμαρτυρήθηκαν με την παρουσία τους έξω από τα γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20 με παρότρυνση της Λίνας Νικολακοπούλου, η οποία πάντα ευρυματική έβγαλε το σύνθημα "Ούτε αμ, ούτε εμ... Άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ", ενώ χαρατηρίστηκε ως αστείο το γεγονός ότι απέναντι από τους καλλιτέχνες εμφανίστηκαν άντρες των ΜΑΤ. 

 

 

Τρεία καλά ρεπορτάζ επί του θέματος μπορείτε να βρείτε
στο Έθνος από την Ναταλί Χατζηαντωνίου ΕΔΩ
και στο Πρώτο Θέμα από την Αναστασία Κουκά ΕΔΩ 
στο Tvxs από την Φωτεινή Λαμπρίδη ΕΔΩ