“An Ode To The Light” - «Ωδή στο Φως» είναι ο τίτλος του πρώτου προσωπικού μου άλμπουμ σε δικές μου συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. Μετά από αρκετά χρόνια ενεργής παρουσίας ως ντράμερ στην ελληνική τζαζ σκηνή, αποφάσισα το 2012 να αλλάξω ριζικά τη ζωή μου, μεταναστεύοντας στην Γερμανία και στην όμορφη πόλη του Μονάχου.

 

Από τότε ξεκίνησε και η δημιουργία των συνθέσεων του άλμπουμ, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το αστείρευτο Ελληνικό Φως, όπως αυτό αντανακλάται από προσωπικές μου εμπειρίες και από ιστορικά και μυθολογικά γεγονότα της πατρίδας μου.

 

Συνοδοιπόροι μου στην «Ωδή» νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί που γνώρισα κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Bastien Rieser στην τρομπέτα, Mark Pusker στο άλτο σαξόφωνο, Maruan Sakas στο πιάνο και Lorenz Heigenhuber στο κοντραμπάσο. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου πρόκειται για μία μουσική αφήγηση γεμάτη λυρισμό και ένταση…

 

Ας αφήσουμε όμως τις λέξεις να περιγράψουν αυτά που πρόκειται να ακούσει ο ακροατής…

 

Color En El Oscuro. Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ αφηγείται τις καταλυτικές αλλαγές συναισθημάτων, που μπορεί να προκαλέσει  ο ερχομός του έρωτα σε μία χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από απογοήτευση και θλίψη. Ένα φάσμα φωτός (χρώμα) χαράς και αισιοδοξίας ξεπηδάει ανέλπιστα μέσα από το αβέβαιο και ανήσυχο "ψυχικό σκοτάδι", ομοίως και ο διακριτικός ρυθμός του Cha Cha Cha προς το τέλος του κομματιού...

 

Second Day. Μία δεύτερη ηλιόλουστη μέρα του μήνα ξεκίνησε ένα ταξίδι, μία αλλαγή πλεύσης στον βίο μου που διαρκεί μέχρι και σήμερα. Το groovy Second Day με την πολυφωνική μελωδία μοιρασμένη σε δύο πνευστά αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά αυτού του ταξιδιού, προσεγγίζοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες του συνθέτη.

 

Fos (An Ode To The Light). «Φως»…ζωή και ενέργεια, γνώση και αλήθεια, αρμονία και τάξη, καθαρότητα και ευζωία... έννοιες που σχετίζονται άλλοτε πραγματικά και άλλοτε μεταφορικά με αυτό. Εμπνευσμένο από μία επίσκεψή μου στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, η σύνθεση αποτελεί μία ωδή σε αυτό από το οποίο όλοι προερχόμαστε και στο οποίο όλοι θα καταλήξουμε...

 

Blue And Gray. Δύο διαφορετικά χρώματα εκπροσωπούν την χαρά και την λύπη, όπως η αντίθεση του καταγάλανου και νεφοσκεπή ουρανού. Δύο διαφορετικά συναισθήματα που εναντιώνονται άλλα και αλληλοσυμπληρώνονται, ακριβώς όπως και οι δύο παράλληλες τονικότητες που χαρακτηρίζουν την σύνθεση με τις συνεχόμενες εναλλαγές τους.

 

Ta Matoklada Sou Laboun. Μία τζαζ διασκευή στο πασίγνωστο τραγούδι του «αρχιερέα» του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη. Πολυρυθμία 6 στα 9, αυτοσχεδιασμός της τρομπέτας πάνω από ζεϊμπέκικο ρυθμό και ψυχεδελικές φωνές του κοντραμπάσου παιγμένες με δοξάρι, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο το γυναικείο κάλος, από το οποίο εμπνεύστηκε ο μεγάλος τραγουδοποιός.

 

December. Ο μήνας που με τα αντικρούομενα, σε προσωπικό επίπεδο συμβάντα του, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία της ζωής μου, από την στιγμή που είδα για πρώτη φορά το εγκόσμιο φως μέχρι και σήμερα. Το μελαγχολικό ostinato του πιάνου συνοδεύει το λυρικό σόλο μπάσο, το οποίο με την σειρά του οδηγεί στο βασικό θέμα. Ελάσσωνα και μείζωνα τονικότητα εναλλάσονται και καταλήγουν στο ατμοσφαιρικό σόλο ντραμς και από εκεί στους αυτοσχεδιασμούς του θέματος. Τα προσωπικά βιώματα μετατρέπονται σε μουσικές νότες...

 

Ancient Dance 490 B.C. Η συγκεκριμένη σύνθεση εξιστορεί την μάχη του Μαραθώνα, η οποία αποτελεί την πολεμική σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των τελευταίων στην Ελλάδα το 490 π.Χ.. Δρόμος ουσάκ (δομικό στοιχείο της Ελληνικής λαϊκής μουσικής), power chords, τροπική αρμονία και αφροκουβανέζικοι ρυθμοί δημιουργούν ένα μουσικό κράμα που κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση. Ένα εναλασσόμενο παιχνίδι έντασης και χαλάρωσης ακριβώς όπως και οι φάσεις της μάχης.

 

Το άλμπουμ κυκλοφορεί πέρα από την Γερμανία και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Artway-Τεχνότροπον.

 

Η συνέχεια επί της ακρόασης!

 

* Ο ντράμερ και συνθέτης Χρήστος Ασωνίτης, μας παρουσιάζει για πρώτη φορά ως bandleader τις προσωπικές του συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. και το “An Ode To The Light”, το οποίο κυκλοφορεί από την Timezone Records.