Από το βράδυ της Δευτέρας κυκλοφορούσε η είδηση και σε μερικούς φαινόταν σχεδόν απίστευτη. Όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Όχι απλά μεταξύ της 3ής και 23ης Οκτώβρη θα υπάρχει η εγκατάσταση The Ship που φέρει την υπογραφή του (και παράλληλα τον ίδιο τίτλο με την τελευταία του δισκογραφική δουλειά) αλλά και ο ίδιος ο Εγγλέζος master θα είναι στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης 4 Οκτώβρη για να μιλήσει και να συζητήσει με το κοινό στην μεγάλη αίθουσα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου εξάλλου θα βρίσκεται και η εγκατάσταση.

 

Τα ελεύθερης εισόδου εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα σε λιγότερο από 2 ώρες το πρωί της Τρίτης και πάρα πολλοί θιασώτες της μουσικής και της φιλοσοφίας του συνθέτη και θεωρητικού την ίδια στιγμή που μάθαιναν έκπληκτοι για την άφιξη του, την ίδια στιγμή έμεναν και απογοητευμένοι από το sold out.

 

Μπορεί ανάλογες ομιλίες και δράσεις του Eno σε πόλεις και χώρες ειδικότερα της Ευρώπης να θεωρούνται αν όχι συνηθισμένες πάντως όχι ακριβοθώρητες αλλά στην εντός των συνόρων πραγματικότητα το γεγονός αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ο Eno παραλίγο να έρθει τον Ιανουάριο του 2007 με μια εγκατάσταση δύο πιάνων και πολλαπλών ηχείων που θα γινόταν στο αίθριο (;) του Μουσείου Μπενάκη, μόνο που τότε δεν είχε ομιλία το πρόγραμμα αλλά ένα μικρής έκτασης live την τελευταία ημέρα λειτουργίας του installation. Στην παρούσα φάση η ομιλία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι πολύ σπάνια έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από κοντά τέτοιου βεληνεκούς στοχαστές του ήχου.

 

Είναι κάτι που πάρα πολλές φορές παραγνωρίζεται από την έτσι κι αλλιώς πολυσχιδή προσωπικότητα του Eno, αυτή του αναλυτή ήχου και τεχνολογίας αναφορικά με την συμβατότητα των δυο αυτών στοιχείων. Αυτό ακριβώς που ξεχωρίζει τον Brian Eno από τον οποιοδήποτε ακαδημαϊκό είναι η αμεσότητα (αλλά σε καμία περίπτωση εκχυδαϊσμός) του λόγου του, η επιμελής αποφυγή σοφιστικέ εκφράσεων και λέξεων προς φτηνό εντυπωσιασμό και τέλος η πάντα καίρια σύνδεση που κάνει ο Άγγλος μουσικός μεταξύ της τεχνολογίας και του κοινωνικού γίγνεσθαι, χωρίς επίσης να ξεπέφτει σε εύκολες και λαϊκιστικά τσιτάτα. Πρόκειται για ένα γεγονός ολκής και έχουμε ήδη αρχίσει να μετρούμε αντίστροφα μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

 

Εγκατάσταση: 3-23 Οκτωβρίου 2016 | 12:00-21:00

Ομιλία του Brian Eno: 4 Οκτωβρίου 2016 | 19:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Στοιχεία εγκατάστασης: Ήχος και Φως

Διεύθυνση και Συντονισμός: Lumen (London) Limited