Αυτή την εποχή ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει την νέα του δουλειά  με τίτλο «Συμπόσιον» ένα έργο με μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη, μέχρι τον Καβάφη και τον Ρίτσο, με θέμα τον οίνο και τον έρωτα, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην πορεία της ελληνικής γλώσσας. Τραγούδια και στίχοι με θέμα το κρασί και τον έρωτα διατρέχουν διαφορετικές εποχές της ελληνικής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ως τέτοια μελοποιήθηκαν με αρκετά διαφορετικό τρόπο απ΄τον Μαραμή.

 

 

Ο Δημήτρης Μαραμής ισχυρός μελωδός με κλασικές καταβολές κι αυτό που ονομάζουμε έντεχνο στίγμα πέτυχε ευφάνταστες  μελοποιήσεις σ' ένα ενδιαφέρον υλικό χωρίς ευκολίες.

 

 

Στην βραδιά που παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 18/3 κατάφερε να καθηλώσει το κοινό που είχε σε μεγάλο βαθμό γεμίσει την αίθουσα. Τραγούδησαν ο Δώρος Δημοσθένους στην συνήθη ερμηνευτική του φόρμα, φωνή με σπάνια ευαισθησία, εκφραστικότητα και δυναμική, με ισχυρή προσωπικότητα και παρουσία στην σκηνή, βρέθηκε απόλυτα μέσα στο κλίμα των τραγουδιών και τους έδωσε την δική του προσωπική διάσταση. Μαζί του και η νεαρή τραγουδίστρια Μέλα Γεροφώτη απ’την Θεσσαλονίκη με έντονη θεατρικότητα στις ερμηνείες της.

 

Στο ρόλο του αφηγητή ο Κωνσταντίνος Τζούμας-μια κατηγορία από μόνος του- με το απαράμιλλο στυλ, την αρχοντιά και το γούστο του, βασανιζόταν από μια μικρή βραχνάδα στην φωνή που δεν του στέρησε όμως το χιούμορ την σατιρική του διάθεση-απόρροια και των κειμένων- και την ικανότητα να κερδίζει το κοινό άμα τη εμφανίσει.

 

Επί σκηνής επίσης ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος και ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο.

 

Ξεχωριστές στιγμές  τα μελοποιημένα ποιήματα του Λαπαθιώτη, του Ρίτσου και του Καβάφη ,του Κρυστάλλη καθώς και το απόσπασμα "Εγώ ειμί η άμπελος" της ευαγγελικής περικοπής.

 

Να πούμε ότι συνθέτης άντλησε το υλικό του από την  ποιητική τριλογία Ο Οίνος στην Ποίηση που εκδόθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Φανή Μπουτάρη ήδη από το 1995 κι επίσης ότι η οικογένεια Μπουτάρη προσέφερε τα κρασιά του δευτέρου Συμποσίου που ακολούθησε στο φουαγιέ μετά το τέλος της εκδήλωσης και στήριξε συνολικά την συγκεκριμένη βραδιά.

 

Η ζεστή βραδιά ολοκληρώθηκε με οίνο και χαμόγελα πετυχαίνοντας τον στόχο της να υμνήσει την ευδαιμονία και τις απολαύσεις και ελπίζουμε να επαναληφθεί σύντομα σε χώρους σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και σε οινοποιία. Αποτελεί μια πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική πρόταση που υμνεί το κρασί, την απόλαυση και εντέλει την χαρά της ζωής.

 


Την Παρασκευή 1 Απριλίου η επόμενη παρουσίαση του Συμποσίου στο Φουγάρο στο Ναύπλιομετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την ευγενική χορηγία του Κτήματος Σκούρα. Στις 20.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.