kourtidouΗ Εύη Κουρτίδου είναι μουσικός και σύντομα αναμένεται το πρώτο της άλμπουμ. Την έχουμε συναντήσει στην κιθάρα, το μπάσο και τα φωνητικά των ζωντανών εμφανίσεων της Μαριέττας Φαφούτη αλλά τη γνωρίζουμε και από τη συμμετοχή της στους Film. Έχει γράψει τη μουσική της παράστασης Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου σε σκηνοθεσία Γεωργίας Ανδρέου. Με αφορμή τη συνέχεια των παραστάσεων για δεύτερη χρονιά, η Εύη Κουρτίδου μιλά σε α’ πρόσωπο στο Musicpaper.gr για την σχέση της με το μυθιστόρημα, την παράσταση και την σύνθεση της μουσικής της.

Ιούλιος 2009, ο φίλος μου ο Γιώργος είχε μόλις γυρίσει απο την Δρέσδη.
Πάμε μια βόλτα;
Περπατήσαμε στα στενά της Πλάκας με τον ήλιο να μας καίει τις πλάτες, μιλήσαμε για την Αθήνα , την Δρέσδη ,τον περασμένο Δεκέμβρη, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.

Ο Γιώργος είναι διανοούμενος, πραγματικός, όσο και να μην θέλει να το παραδεχτεί. Γι’αυτό για καιρό μάζευε φράουλες στην Ιερουσαλήμ, αντί να ψάχνει δουλειά με τα πτυχία του σε κάποια πόλη της Ευρώπης.

kassandra_cdcoverΦτάσαμε στο βιβλιοπωλείο. Μου λέει θα πάρεις ΑΥΤΟ, και μου δείχνει ένα μικρό βιβλίο που για εξώφυλλο είχε μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός κοριτσιού με διαπεραστικό βλέμμα. Ο τίτλος ήταν «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος».

Γυρίσαμε στο σπίτι. Το βράδυ βάλαμε μουσική και είπαμε να μην βγούμε έξω. Πήρα το βιβλίο και ξεκίνησα.

«Τα φώτα σβήσαν και οι εικόνες άρχισαν να χορεύουν στους τοίχους...

... «Γεννήθηκα Ιούλη, λυκόφως, αστερισμός Καρκίνος...»

Το κείμενο με συνεπήρε, η παλιά αστική Αθήνα μέσα απο τα μάτια της Μαργαρίτας, η κατάθλιψη, η μανία, η τρέλλα, το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός, η απεγνωσμένη ανάγκη της μητέρας, της αγάπης, η βία της απώλειας,  η σκληρότητα της ενηλικίωσης, ο απλός αλλά τόσο έντεχνος λόγος. Έγινα ένα μ’αυτήν και τα ξημερώματα την άφησα έχοντας τελειώσει αυτό που άρχισα, με μια καινούρια αγάπη.

Μάρτιος του 2011. Μετά απο ένα λάιβ, γνωρίζω την Γεωργία Ανδρέου και μου προτείνει να συνεργαστούμε. kass_afisaΧρειάστηκε μόνο να πει τον τίτλο του έργου, και η συμφωνία ήταν σαν να είχε ήδη κλείσει.

Πώς όμως φτιάχνεις μουσική για ένα τέτοιο έργο;

...-«Φανή, πως γεννιούνται τα παιδιά;»
-«Τα βγάζεις αχνιστά μέσα απο την κοιλιά σου και μετά μια ζωή τα αγαπάς»
-«Μα Φανή,  για να τα βγάλεις μέσα απο την κοιλιά σου, δεν πρέπει πρώτα και να τα καταπιείς;»
Η Φανή σκάει στα γέλια «χωρίς όμως και να τα μασήσεις»...

Απο τα υλικά μου, πήρα αυτά που αγαπώ περισσότερο, την κιθάρα και την φωνή μου, και έγινα η Κασσάνδρα του προπέρσινου Ιούλη. Στο παιδικό μου δωμάτιο έβλεπα τις σκηνές της ζωής μου, η φωνή τους έκανε παρέα για να μην είναι μόνες και η κιθάρα τους έλεγε αυτά που δεν ήθελαν να πουν. Αναποδογύρισα τις κυματομορφές πολλές φορές, και τις άφησα να ξετυλιχτούν, αργά και κυκλικά, σαν ένα κουβάρι που θέλει να γίνει πάλι κλωστή. Μετά τις μάζεψα και τις σκόρπισα μέσα στο νερό.

Η Νατάσα Γιανναράκη έγινε ο καθρέφτης μου και η Λήδα Μανιατάκου τις βρήκε, και τις χώρισε καλά «μια για τον Πέτρο και μια για την Φανή. Τι δύσκολο που είναι ν’αγαπάς, είναι σαν να κόβεις ένα φίλί στην μέση, σαν να ξεχωρίζεις τις φακές απ’τα κουκιά».

Γεωργία, Λήδα, Νατάσα , Μαργαρίτα
σας ευχαριστώ πολύ.
Εύη

* Τη συλλογή με τα κομμάτια που γράφτηκαν και παίζονται στην παράσταση μπορείτε να την ακούσετε και να την αγοράσετε από εδώ

Πληροφορίες:


Η Κασσάνδρα και ο Λύκος
Θέατρο Φούρνος
, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 6460 748
Μέρες παραστάσεων: Παρασκευή
Ώρα έναρξης: 9.15
Διάρκεια παράστασης: 1.10’
Τιμές εισιτηρίων
12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό),
5 ευρώ (ΑΜΕΑ & άνεργοι ΟΑΕΔ)

 

* Κερδίστε προσκλήσεις εδώ

Ακούστε το τραγούδι της παράσατασης: