lazaros_samarasΟ ακκορντεονίστας Λάζαρος Σαμαράς, υπογράφει τη μουσική και τους στίχους της δεύτερης προσωπικής του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο Σταγόνες, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο. 5 Σταγόνες, 5 νέα τραγούδια και 5 ξεχωριστές ερμηνείες από τον Παντελή Θεοχαρίδη, την Ανδριάννα Μπάμπαλη, την Μαρία Σπυροπούλου και την Χρυσούλα Κεχαγιόγλου συνθέτουν τη νέα δισκογραφική αυτή πρόταση. Παρακάτω, ο Λάζαρος Σαμαράς, παρουσιάζεται και παρουσιάζει εν συντομία το έργο του.
"Γεννήθηκα στη Γερμανία, στην πόλη Bielefeld, το 1972. Στα δυο μου χρόνια η μετανάστευση της οικογένειας έλαβε τέλος και εγκαταστάθηκα στο χωριό, Αναρράχη Πτολεμαΐδας, όπου και έζησα μέχρι τα 18 μου. Στη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, στην πόλη της Θεσ/νίκης, ξεκίνησα τα μαθήματα  μουσικής στη σχολή ΙΛΑΡΙΩΝ του Δημήτρη Χατζημπάλογλου στο πιάνο και αργότερα στο Ακκορντεόν. Με το τέλος της θητείας έμεινα για τέσσερα περίπου χρόνια στην πόλη της Πτολεμαΐδας και αφοσιώθηκα στην μελέτη της μουσικής χωρίς να σταματήσω τη σχολή μου. Οι τίτλοι σπουδών που ολοκλήρωσα το 2003 είναι: Πτυχίο Φυγής με καθηγητή τον Δημήτρη Δεληδήμο και Δίπλωμα Μονωδίας με καθηγητή τον Αθανάσιο Αραμπατζή.

Από το 1996 ξεκίνησα να εργάζομαι ως μουσικός (Πιάνο-Ακκορντεόν) σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Το 1999 ξαναγύρισα στη Θεσ/νίκη και αρχίζω να συνεργάζομαι με μουσικούς της πόλης. Ως Ακκορντεονίστας για 3 χρόνια περίπου συνεργάζομαι με τον συνθέτη Γιώργο Σταυριανό και μετά, για 4 χρόνια συμμετέχω στην ομάδα του Μανώλη Ρασούλη (Πιάνο-Ακκορντεόν) ανά την Ελλάδα. Επίσης συμμετείχα ως ακκορντεονίστας σε επίσημες δισκογραφικές παραγωγές καλλιτεχνών.

Το 2007 κατεβαίνω στην Αθήνα με ελάχιστες γνωριμίες. Παρόλα αυτά η τύχη και οι συγκυρίες με φέρνουν κοντά σε ανθρώπους κλειδιά του χώρου (Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Παντελή Θεοχαρίδη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Πέτρο Βαγιόπουλο) κ.α. για την εξέλιξή της καλλιτεχνικής μου πορείας.

nasmosΤο 2010 βγαίνει η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, στην Αθήνα, που φέρει τον τίτλο NASMOS. Ο ΝΑSMOS αποτελείται από 7 μουσικές στιγμές και ένα τραγούδι σε ποίηση Francis Viele Griffin, μετάφραση στα ελληνικά Κ. Γ. Καρυωτάκη και ερμηνεία της Μαριάνας Ευστρατίου. Πάει καιρός που με φλέρταραν αυτές οι μουσικές ιδέες. Όταν κατάλαβα όμως, ότι ήταν η αφορμή για να κάνω το ταξίδι μου στον κόσμο (με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο) τόλμησα, όπως ένα πουλί που φοβισμένο στην αρχή του διστάζει να ανοίξει τα φτερά για το πρώτο πέταγμα, αλλά το ένστικτο του το οδηγεί να πάρει (φαινομενικά) τη μεγάλη απόφαση. O NASMOS πέρα από την ασφάλεια και τον πλούτο μιας ορχήστρας, αποδόθηκε από εμένα, με ένα ακκορντεόν.

Η δεύτερη δραστηριότητα στον χώρο της δισκογραφίας είναι η καινούρια μου δουλειά που φέρει τον τίτλο ΣΤΑΓΟΝΕΣ. Είναι ένας δίσκος με 5 τραγούδια σε στίχους και μουσική μου, που τραγουδούν οι: Παντελής Θεοχαρίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μαρία Σπυροπούλου και Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Είναι τραγούδια που πέρα από την μουσική που ουσιαστικά είναι και το αντικείμενο μου, στιχουργικά έχουν να κάνουν με βιώματα και εμπειρίες μου.

samarasstagonesΑν νιώθω ότι έχω κάτι να πω από την μεριά μου και την ματιά μου σε όλους εσάς που αγαπάτε αυτό που κάνετε, είναι: ναι, να τολμήσετε. Ακούω κατά καιρούς πολύ καλές μουσικές από συναδέλφους και μη, που βρίσκονται σε συρτάρια και σε σκέψεις με προβληματισμό για το αν αξίζει τον κόπο προς έκδοση κ.τ.λ. Πιστέψτε με, αξίζει! Και ειδικά αυτή την εποχή που ανοίξανε (δικαιολογημένα) τον δρόμο διάπλατα οι μεγάλες εταιρείες και οι απόλυτοι κριτές - βιομήχανοι του είδους. Πρέπει όλοι όσοι έχουν κάτι να πουν, να το κάνουν. Όσον αναφορά τον μικρό αριθμό ηχογραφημάτων ειδικά στο cd Σταγόνες για όποιον αναρωτηθεί, ο στόχος μου είναι να ακούγεται όλο το υλικό μιας δουλειάς. Το σύνηθες έως τώρα σε δίσκους με 12 -14 τραγούδια κ.τ.λ. που είχε σχέση με τις εταιρείες και με τις απολαβές τους, ήταν να ακούγονται τα 1-2 (σουξέ) και τα υπόλοιπα στο αρχείο. Λάθος για εμένα. Επίσης, για ό,τι έχει να κάνει με το καλό-κακό ηχογράφημα, πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα καλά τραγούδια από αυτά που προβάλλονται (Μάλλον θα συμφωνήσετε πολλοί...) και διάθεση να γίνουν και άλλα, απλά για εμένα πάντα το συστατικό, θα έλεγα χαριτολογώντας της όποιας επιτυχίας είναι το «κάθε πράμα στον καιρό του», και ό,τι συνεπάγεται αυτού...

Τα προσεχή μου σχέδια είναι η για τρίτη χρονιά μουσική πρόταση NASMOS που δημιουργήθηκε με αφορμή τον πρώτο μου δίσκο. Ένα ντουέτο (ακκορντεόν-φωνή) μια 2ωρη πρόταση για live που κινείται μεταξύ αποσπασμάτων της δουλειάς NASMOS και Ελληνικών τραγουδιών από την 15η πορεία μου σε μουσικά προγράμματα και συνεργασίες με Έλληνες δημιουργούς.
Λάζαρος Σαμαράς


Σημείωση:
Τις Σταγόνες μπορείτε να τις βρείτε στο Online Shop της Ζεύξις Music, στα μεγάλα online δισκοπωλεία σε downloadable μορφή και στις πλατφόρμες των εταιρειών WIND και VODAFONE.
Διανομή Χονδρικής από το Μουσικό Ταχυδρομείο.

Tracklist: 1. Σταγόνες – Παντελής Θεοχαρίδης - Ανδριάννα Μπάμπαλη | 2. Άλλη μία φορά – Παντελής Θεοχαρίδης | 3. Μία στιγμή – Μαρία Σπυροπούλου | 4. Η ομπρέλα – Παντελής Θεοχαρίδης | 5. Το μονοπάτι – Χρυσούλα Κεχαγιόγλου

Ακούστε το ομώνυμο τραγούδι από τον Παντελή Θεοχαρίδη και την Ανδριάνα Μπάμπαλη