Το The Last Ship αφηγείται την ιστορία της κατάλυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας στα 80ς, στο Newcastle στο οποίο είχε, για πολύ καιρό, σχηματίσει και επισκιάσει την πόλη, την ανάπτυξη και την κοινότητα της. Εμπνευσμένος από αυτό το θέμα, ο Sting έχει γράψει περισσότερα από 40 τραγούδια για το έργο, κάποια από το οποία θα συμπεριληφθούν σε ένα θεατρικό έργο με τον ίδιο τίτλο. Το καθοριστικό τραγούδι που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ “The Last Ship” διερευνά μία πληθώρα οικουμενικών θεμάτων όπως την πολυπλοκότητα των σχέσεων, το πέρασμα του χρόνου, αδικίες και εξιλέωση.

 

Υποστηρίζοντας και γιορτάζοντας την κυκλοφορία, ο Sting θα παρουσιάσει μία παράσταση -για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα- στο Public Theater της Νέας Υόρκης. Σχεδιασμένο για το φθινόπωρο του 2013, ο Sting και ένα γκρουπ μουσικών θα παρουσιάσουν τραγούδια από το άλμπουμ, με τον Sting να κάνει σχόλια πάνω στην δημιουργική διαδικασία.

 

Οι καλλιτέχνες που συνοδεύουν τον Sting και τον μουσικό διευθυντή/παραγωγό Rob Mathes σε αυτό το άλμπουμ περιλαμβάνουν  μακροχρόνιους συνεργάτες και μουσικούς με ρίζες στην Βορειοανατολική Αγγλία.

 

Οι καλεσμένοι καλλιτέχνες:
Brian Johnson (γεννημένος στο Gateshead της Αγγλίας, τραγουδιστής των AC/DC, ‘νεοσύλλεκτος’ του Rock and Roll Hall of Fame)
The Unthanks (Αγγλικό folk γκρουπ από το Northumberland, γνωστό από την εκλεκτική τους προσέγγιση στον συνδυασμό Βρετανικής folk με άλλα μουσικά είδη) 
The Wilson Brothers (Αγγλικό παραδοσιακό folk γκρουπ από το Teesside) 

 

Σε συνέχεια της κυκλοφορίας του άλμπουμ, θα υπάρξει ένα νέο έργο με τον ίδιο τίτλο, με μουσική και στίχους τουSting, στηριγμένο στο βιβλίο των John Logan και Brian Yorkey. Με φόντο την κατάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας, αφηγείται την ιστορία μίας παρέας άνεργων εργαζομένων των ναυπηγείων που εμπνεύστηκαν από έναν τοπικό ιερέα και πήραν πίσω το ναυπηγείο τους για να κατασκευάσουν ένα τελευταίο πλοίο – όχι για τον πρώην εργοδότη τους, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την περηφάνια τους και την ανθρωπιά τους. 

 

Η αρχική έμπνευση για το έργο ήρθε από την κυκλοφορία του 1991 του Sting, “The Soul Cages”, ένα άλμπουμ που εμπεριέχει τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, όπου μεγάλωνε στην σκιά του Ναυπηγείου Swan Huntersστο Wallsend, και περιγράφει τα μυθικά θέματα της απόδρασης και της περιπέτειας, πατέρες και υιοί, παραβάσεις και λύτρωση.   

 

Η ολοκληρωμένη δημιουργική ομάδα για το νέο έργο περιλαμβάνει:
Σκηνοθέτης, Joe Mantello: βραβευμένος με Tony Award – Best Director για το ‘Take Me Out’ – στην φιλμογραφία του περιλαμβάνονται οι ταινίες ‘Wicked’, ‘Other Desert Cities’, ‘Assassins’ και άλλες

Παραγωγός, Jeffrey Seller: βραβευμένος 3 φορές με Tony Award – Best Musical για τα ‘Rent’, ‘Avenue Q’ και ‘In The Heights’

Σεναριογράφος/συγγραφέας, John Logan: βραβευμένος με Tony Award – Best Play για το ‘Red’ – στα διαπιστευτήρια του περιλαμβάνονται τα ‘Skyfall’, ‘Hugo’, ‘Gladiator’ και ‘Aviator’

Σεναριογράφος/συγγραφέας, Brian Yorkey: βραβείο Pulitzer και Tony Award για το ‘Drama’ – Best Original Scoreγια το ‘Next To Normal’