To Βaumstrasse, ο χώρος εργασίας του θιάσου Δρόμος με Δέντρα, που ίδρυσαν το 2000 η Μάρθα Φριντζήλα με τον συνθέτη και σκηνογράφο Βασίλη Μαντζούκη, συνεργάζεται με τον Δήμο Ελευσίνας για την δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Αττικού Σχολείου. Στο πλαίσιο αυτού παρουσιάζουν από την 1η έως και τις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο το Θερινό Σχολείο, διάρκειας δέκα ημερών με παράλληλες εκδηλώσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και εισηγητών.

Η διαρκής μελέτη και παρουσίαση του έργου των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους άξονες του καλλιτεχνικού έργου του Αττικού Σχολείου που δρα με την καθοδήγηση της Μάρθας Φριντζήλα. Η επιλογή για την ενασχόληση με το αρχαίο δράμα σχετίζεται άμεσα με τη γλώσσα και τον τόπο στον οποίο ζουν και δημιουργούν τα μέλη της ομάδας.

 

Στόχος της ομάδας αποτελεί εξαρχής η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού με διεθνή προσανατολισμό για τη μελέτη του αρχαίου δράματος όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε όλα τα στάδια της εκπόνησης μιας παράστασης. Κύριο αντικείμενο για τον πρώτο τριετή κύκλο λειτουργίας του θεσμού είναι η υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα τις τραγωδίες Βάκχες του Ευριπίδη, Αίας του Σοφοκλή και Πέρσες του Αισχύλου.

 

Επίτιμοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Αττικού Σχολείου είναι οι Mazaher Ensemble, εκπρόσωποι της θεραπευτικής μουσικής zar από την Αίγυπτο και η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη που όλοι μαζί θα δώσουν μία μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα, την τελευταία ημέρα, 10 Ιουλίου, στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου σηματοδοντώντας και τη λήξη του α' κύκλου του Αττικού Σχολείου.

 

Το δεκαήμερο θερινό σχολείο (1-10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013) περιλαμβάνει: Σεμινάρια και masterclasses από καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες
, Θεατρικά και μουσικά εργαστήρια
, Ομιλίες και διαλέξεις από ακαδημαϊκούς και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
, Προβολές αρχειακού υλικού παραστάσεων αρχαίου δράματος
, Ανοιχτές πρόβες στον χώρο
, Παραστάσεις
, Θεατρικά δρώμενα
, Μουσικά δρώμενα
, Εκπαιδευτικές εκδρομές, Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

*Όλες οι εκδηλώσεις έχουν Ελεύθερη Είσοδο

Δευτέρα 1/7 :  "Δέκα λεπτά τραγωδία", Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου παρουσιασιάζουν τις τραγωδίες:
ΑΛΚΗΣΤΗ, ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ, ΙΚΕΤΙΔΕΣ, ΙΩΝ, ΜΗΔΕΙΑ, ΠΕΡΣΕΣ, ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ, ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ, ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ
Ώρα Έναρξης 21:30

Τρίτη 2/7 : Προβολή ντοκιμαντέρ: "Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου", Την προβολή προλογίζει ο σκηνοθέτης Κωστής Ζουλιάτης
Ώρα έναρξης 23: 00

Τετάρτη 3/7 : Προβολή:  "Βάκχες" του Θ. Τερζόπουλου,
Ώρα έναρξης 23:00

Πέμπτη 4/7 : Προβολή: "Βάκχες" από τους Hollandia ΖΤ, Σκηνοθεσία Johan Simons, Paul Koek
Ώρα έναρξης 23:00

Παρασκευή 5/7 : Παράσταση: ΚΡΗΤΕΣ, ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, ΚΥΚΛΩΨ, Από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου
Ώρα έναρξης 21:30

Σάββατο 6/7 : Ο σύλλογος γυναικών Μαγούλας καλωσορίζει τις Mazaher Ensemble
Ώρα έναρξης 20:30

Κυριακή 7/7 : Προβολή : "Βάκχες" του Κlaus Michael Gruber
Ώρα έναρξης 22:00

Δευτέρα 8/7 : Η Μάνια Μαράτου αφηγείται Όμηρο
Ώρα έναρξης 22:00

Τριτη 9/7 : Διάλεξη της λαογράφου Μιράντας Τερζοπούλου "Εκσταση και τελετουργία"
Ώρα έναρξης 22:00
:

Συναυλία λήξης : 10 Ιουλίου | Ώρα έναρξης: 21:30