Ο Σταύρος Σιόλας έγινε ευρύτερα γνωστός από το Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, όταν το 2006 απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερου τραγουδιού και το βραβείο ερμηνείας, με το τραγούδι «Της άρνης το νερό». Τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «ΔΙΟΔΙΑ», σε μουσικές του ίδιου και στίχους του Πόλυ Κυριάκου, εκτός από «Το τραγούδι της Αγγέλας» που στίχους έχει γράψει ο Σταύρος Σιόλας και το «Άνθρωπος είμαι», σε στίχους του Ιωάννη Παττά.

Η συνεργασία του Σταύρου Σιόλα με τον Πόλυ Κυριάκου, οι οποίοι υπογράφουν από κοινού την παραγωγή αυτού του άλμπουμ, ήταν ήδη επιτυχής από την προηγούμενη δουλειά του πρώτου, «Στα μισά της νύχτας», που κυκλοφόρησε το 2010, σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου.

Αυτή τη φορά, το μουσικό ταξίδι του Σταύρου Σιόλα ξεκινάει με «Το τραγούδι της Αγγέλας», μια διασκευή σε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ανατολής και μας μυεί από την αρχή κιόλας, στον παραδοσιακό ήχο που χαρακτηρίζει το άλμπουμ. Συνεχίζουμε με το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Διόδια» που ομολογουμένως δίνει το στίγμα αυτής της δουλειάς. Η ερμηνεία της Φωτεινής Βελεσιώτου είναι καθοριστική για να εκτοξεύσει τον ήχο και το μυστηριακό ύφος του τραγουδιού, καθιστώντας το ένα από τα αγαπημένα του δίσκου και από τα πρώτα που ακούστηκαν στο ραδιόφωνο. Ακολουθούν, «Απ’ της αγάπης τη μεριά» και «Ξέρω κάποια καταιγίδα που σου μοιάζει», με κυρίαρχα στοιχεία τη μοναξιά και την ανάγκη για επαφή, τη ζεστασιά του έρωτα και την ένωση μέσα από την αγάπη. Όλα αυτά, χωρίς φανφάρες, παρά με την καθάρια φωνή του Σταύρου Σιόλα, που βουτάει βαθιά μες στην ψυχή του και παρασύρει τον ακροατή σε ένα μελωδικό ταξίδι από καρδιάς. Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για αυτή τη δουλειά.

«Τα ΔΙΟΔΙΑ είναι ένας δίσκος, ακριβώς όπως τον ήθελα από το περιεχόμενο μέχρι το εξώφυλλο. Επέλεξα τον τίτλο ΔΙΟΔΙΑ γιατί μ’ αρέσει η σημειολογία της λέξης η οποία χωράει πολλές ερμηνείες. Για μένα είναι η στιγμή της προσωπικής υπέρβασης, της αλλαγής, της κατάργησης των εμποδίων που ως τώρα σε κρατούσαν δέσμιο. Όλος ο δίσκος διέπεται από την έννοια της αλλαγής, ξεκινώντας με «το τραγούδι της Αγγέλας» που λέει ‘Σ’ άλλη ζωή άλλη φωνή και πάλι εγώ άλλη ζωή, άλλο κορμί θ’ αναστηθώ’ και συνεχίζοντας στα ‘Διόδια’ , ‘Τώρα θα δεις μες στης ψυχής τα υπόγεια τραπέζι με ψωμί νερό κι αλάτι τώρα που δεν υπάρχουνε διόδια που πέφτει σαν ζεστή βροχή η αγάπη»

Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σημαντικές κυρίες του ελληνικού τραγουδιού κινούνται ακόμα δύο τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει από τον δίσκο. Στο «Άνθρωπος είμαι» η Γιώτα Νέγκα τραγουδά με τον Σταύρο Σιόλα για την ανθρώπινη φύση και τα όνειρα που δεν πεθαίνουν ποτέ. Στην «Καρφίτσα», η Ελένη Τσαλιγοπούλου χαρίζει στον ταλαντούχο τραγουδοποιό ένα κομμάτι για τη σκληρή πλευρά του έρωτα.

«Στο δίσκο συμμετέχουν τρεις εξαιρετικές τραγουδίστριες με διακριτό προσωπικό στίγμα η κάθε μια για τις οποίες ήμουν βέβαιος πως θα προσδώσουν στο τραγούδι που ερμηνεύουν τη χροιά και την αίσθηση που είχα στο μυαλό μου. Η Φωτεινή Βελεσιώτου με εκείνο το ειδικό βάρος και τη δωρικότητα μιας ρεμπέτισσας στο ντουέτο ‘Διόδια’ , η Γιώτα Νέγκα με τη συγκινητική της ερμηνεία στο «Άνθρωπος είμαι» που λέμε μαζί, και η Ελένη Τσαλιγοπούλου με την εύθραυστη λυρική της πλευρά στην ‘Καρφίτσα’.

Τέλος, το τραγούδι «Όλοι έχουμε μια θεία στην Αμερική» έρχεται και δένει με το artwork του άλμπουμ που είναι επηρεασμένο από την Αμερική του Σταύρου Σιόλα. Να σημειώσουμε ότι οι φωτογραφίες που το πλαισιώνουν, είναι όλες δικές του. Τα «ΔΙΟΔΙΑ» παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2013 στον Σταυρό του Νότου μεταφέροντας με απόλυτη επιτυχία την ατμόσφαιρα των τραγουδιών.

«Εύχομαι τα τραγούδια να βρουν μια ζεστή γωνιά στην καρδιά των ακροατών και να τους ζεστάνουν με τη σειρά τους», σημειώνει ο Σταύρος Σιόλας, κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας.