Ένα νησί γεμάτο από μουσική, αμέτρητους χώρους δραστηριοτήτων, υποδομές για τις πρώτες ανάγκες, αλλά και πάρα πολλά σημεία όπου ντόπιοι καλλιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους σε ένα κοινό που κάθε χρόνο φτάνει ή και ξεπερνάει το μισό εκαττομύριο κόσμου.

 

Αυτό είναι το Sziget Festival της Βουδαπέστης, τόπος συνάντησης μουσικόφιλων που συρρέουν από τις τέσσερις γωνίες της Ευρώπης για να απολαύσουν ένα εβδομαδιαίο αντάμωμα πολιτισμών. Φυσικά, η λίστα των ονομάτων είναι ατελείωτη, όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ισορροπία που τελικά επιτυγχάνεται ανάμεσα στα “μεγάλα” και εμπορικά ονόματα και στους υπόλοιπους καλλιτέχνες, οι οποίοι ελκύουν εξίσου το ενδιαφέρον με πολύ υψηλού επιπέδου παραστάσεις.

 

Το Sziget υποδέχεται στην κεντρική του σκηνή, σταρ που είναι στο προσκήνιο της ποπ και ροκ, αλλά λίγα μέτρα παραδίπλα, μπορείς να έχεις την εμπειρία της world music, ήχων της ρέγγε και της Αφρικής, αλλά και της εκπληκτικής εγχώριας ουγγρικής φολκ. Πανδαισία!

 

Αφορμή για την επιτόπια εμπειρία στάθηκε η εμφάνιση του Liam Gallagher, frontman των Oasis, που μόλις πριν από λίγες ημέρες απασχόλησε και πάλι τα βρετανικά Μέσα, όταν έστειλε μήνυμα μέσω… twitter στον αδερφό του, Noel για την επανένωση των “Big O”. Η πρόσκληση έμεινε αναπάντητη, αφού η απόσταση που “χωρίζει” τα δύο αδέρφια από το… όνειρο εκαττομυρίων φαν του βρετανικού σούπερ γκρουπ φαίνεται πως δεν καλύπτεται απλώς με ένα ποστ στα social media.

 

Η παρουσία του στο Sziget Festival, ωστόσο, έδωσε πολλές άλλες απαντήσεις. Ποιες; Ο απρόβλεπτος Liam δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση, φωνητικά, αλλά και καλλιτεχνικά, αφού τόσο οι ερμηνείες του την Κυριακή, 12 Αυγούστου, στο νησί που επιπλέει στα νερά του Δούναβη, όσο και η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του ήταν/είναι τοπ. Ο Gallagher μας χάρισε μία ωριαία (ίσως κανένα - δυο τραγουδάκια ακόμη;) παράσταση βγαλμένη από τα καλύτερα των Oasis, αλλά και της προσωπικής του δισκογραφίας. Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε, συμμετείχε ολοκληρωτικά (ο τεράστιος χώρος της κεντρικής σκηνής ήταν γεμάτος από άκρη σε άκρη), έστελνε παραγγελίες στον Liam και δεν έλειψαν -φυσικά- οι ιαχές “Oasis - Oasis”.

 

Η μπάντα του Gallagher έχει πλέον αυτό που λίγα χρόνια νωρίτερα φαίνεται πως του έλειπε (από τη σόλο πορεία του), δηλαδή τον ήχο στις κιθάρες που φέρνουν προς Oasis. Και μιας και ο λόγος για τον ήχο, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε, πως τόσο η ηχητική, όσο και η υπόλοιπη κάλυψη του Sziget καλύπτει και τα πιο απαιτητικά δεδομένα.

 

Ο Gallagher ήταν, όπως ήδη αναφέραμε, άψογος στην ερμηνεία του, αλλά και στην επικοινωνία του με τον κόσμο. Κλείνοντας με ένα “I f..ing love ya, people!” Το γεγονός ότι στην κορυφαία μέρα του Φεστιβάλ ήταν.. δεύτερο όνομα στη σχετική λίστα και αυτή που τον διαδέχτηκε στην κεντρική σκηνή, ως η σταρ της βραδιάς, ήταν η Dua Lipa, μένει να διορθωθεί στο άμεσα μέλλον (ελπίζουμε). Πως; Με την επανένωση των “Big O”. Με Liam και Noel πάνω στην σκηνή, ο τόπος δεν θα χωράει άλλους…

 

Τα τραγούδια που ακούστηκαν στη συναυλία του Liam Gallagher: Rock 'n' Roll Star, Morning Glory, Greedy Soul, Wall of Glass, Bold, For What It's Worth, Bring It on Down, Soul Love (Beady Eye song), Some Might Say, Whatever, Supersonic, Cigarettes & Alcohol, Wonderwall, Live Forever

 

Περισσότερες πληροφορίες:

www.zigetfestival.com

www.iamgallagher.com