Για τη Μαρία Παπαγεωργίου άνοιξε ένας νέος κύκλος παραστάσεων. Η ίδια  επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά στο club του Σταυρού του Νότου και πάλι Δευτέρες, έχοντας ακόμα μόλις 4 παραστάσεις. Η εμφάνιση της ήταν πραγματικά μια έκπληξη για κάποιον που δεν την έχει ξαναδεί live. Έχοντας ακούσει μόνο μερικά κομμάτια από τον τελευταίο της δίσκο «Μνήμη» ήμουν λιγάκι προκατειλημμένη ότι θα ακούσω αποκλειστικά παραδοσιακά και έντεχνα κυρίως, ερωτικά τραγούδια. Σύντομα όμως, η Μαρία Παπαγεωργίου ως εξαιρετική ερμηνεύτρια με διέψευσε με την εμφάνισή της.

 

Η συναυλία ξεκίνησε λίγο πριν τις 22:30. Το club του Σταυρού σχεδόν γεμάτο, η Μαρία Παπαγεωργίου στη σκηνή, με την κιθάρα αγκαλιά για να μας πει αρχικά μόνη της, τα «Λόγια κεντημένα» και στη συνέχεια με τη συνοδεία της μπάντας τα τραγούδια «Τρέφομαι» και «Ιαχή». Αν και δήλωσε αγχωμένη (και ίσως ήταν λίγο στην αρχή), δεν συνέχισε να είναι...

 

 

Η παρουσία της από την πρώτη στιγμή σου βγάζει κάτι οικείο και ευαίσθητο, πράγμα που σε κάνει να την εμπιστευτείς χωρίς να νιώθεις απόσταση. Την αφήνεις να σε οδηγήσει σε όλη τη διάρκεια του μουσικού της ταξιδιού που δεν περνάει μέσα από ευκολίες. Η ερμηνεύτρια και μουσικός, έχει ήδη στο ενεργητικό της 3 προσωπικούς δίσκους, ένα συλλεκτικό EP, που κυκλοφόρησε πέρυσι σε βινύλιο, αλλά και ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε! «Μια χαραμάδα πανικού» είναι ο τίτλος του και μέσα από αυτό μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία σχετικά με τις κρίσεις πανικού.

 

Η εξαιρετική της φωνή, σε συνδυασμό με τον εξίσου καλό ερμηνευτικά Κοσμά Λαμπίδη (Usurum), μας συνόδεψε σε 6 τραγούδια του τελευταίου της δίσκου, που βάση τους έχουν την ελληνική παράδοση και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, όπως το «Πουλάκι» και το «Θα σου ψιθυρίζω τη μαρκίζα». Μάλιστα, η Παπαγεωργίου κατάφερε εκπληκτικά να προσαρμόσει στην ερμηνεία και να κάνει δικό της το «Ξημερώνει» (Θεοδωράκης - Τριπολίτης) που αγάπησαν και τα ραδιοφωνικά playlist. Το ακόμα πιο απρόσμενο στοιχείο της συναυλίας, ωστόσο, ήταν οι διασκευές κυρίως των ξένων τραγουδιών «Like a hobo» και «Human behavior».

 

 

Κάπως έτσι και μετά από ένα μικρό διάλειμμα περάσαμε στο 2ο μέρος για να ακούσουμε τραγούδια όπως ο «Θερμαστής», τα «Ρωσικά μάτια», το «Marko kove» κ.α. Το έντεχνο με το παραδοσιακό στοιχείο συνδυάζονταν αρμονικά με τις φολκ και ροκ μουσικές καταβολές της. Οι εναλλαγές της συναισθηματικής και της ηχητικής έντασης κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον.

 

Η Παπαγεωργίου ήταν φανερά ενθουσιασμένη και ευδιάθετη, όπως ακριβώς και το κοινό, το οποίο έδωσε στην πρεμιέρα τον καλύτερο του εαυτό…   Το live της είναι μία απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη. Δεν φοβάται να πειραματιστεί με τη μουσική της και τα τραγούδια, πολλά από τα οποία θα ακούσεις δύσκολα σε άλλα live από καλλιτέχνες της γενιάς της.

 

Μαζί της παίζουν οι μουσικοί:
Κοσμάς Λαμπίδης (Usurum): Φωνή, Νέι
Σταύρος Ρουμελιώτης: Κιθάρες
Χρήστος Τόλης: Πιάνο, Harmonium
Nίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα
Ντίνος Μάνος: Κοντραμπάσο