Την 3η μέρα του Release Athens Festival έκανε την εμφάνιση της η Poly Jean Harvey στην σκηνή της Πλατείας Νερού, αρκετά διαφορετική από την τελευταία φορά που τραγούδησε στην χώρα μας στο Θέατρο Badminton το 2008. Τώρα είχε να μας παρουσιάσει το “The Hope Six Demolition Project”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από ταξίδια που έκανε μεταξύ 2011 και 2014 στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν και την Ουάσιγκτον. Όπως και με το εξαιρετικό της άλμπουμ “Let England Shake” μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της. Πιο πολιτική, πιο καθολική, πιο μελαγχολική, πιο εκφραστική και για κάποιους πιο αδιάφορη.

 


Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Θοδωρή Μάρκου thodorismarkou.com  Πριν από την Pj Harvey, το κλίμα ζέσταναν οι Brian Jonestown Massacre, φέρνοντας αέρα από τo Σαν Φρανσίσκο αφού άνοιξαν διάλογο με το κοινό με ιδιαίτερα αισιόδοξα και εμψυχωτικά λόγια από τον frontman Anton Newcombe: «guys you could be up here if you try it with your own music». Μας μύησαν στους ρυθμούς της νέο-ψυχεδέλειας και έφτασαν στην κορυφαία τους on stage στιγμή ερμηνεύοντας το αγαπημένο “Anemone” που και μια φορά να έχει ακούσει κανείς δεν μπορεί να μην το ξεχωρίσει.  

 

Η PJ Harvey εμφανίστηκε επί σκηνής χωρίς καθυστέρηση συνοδευόμενη από άλλους 9 μουσικούς μεταξύ των οποίων ήταν ο μοναδικός John Parish και ο Mick Harvey των “Bad Seeds”.

 

Το πρώτο μέρος της συναυλίας ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην παρουσίαση του νέου της άλμπουμ, με κορυφαίο κομμάτι το “The Wheel” που ερμήνευσε προς το τέλος. Η PJ απέσυρε τα έντονα κιθαριστικά riffs και τα δυνατά ξεσπάσματα. Μας εισήγαγε σε μια καθηλωτική ατμόσφαιρα, η οποία είχε μυσταγωγία, κυριαρχία των στοιχείων της φύσης, μαύρες στιλιστικές επιλογές, εκφραστικές κινήσεις, και δυνατά στιχουργικά νοήματα.

 

Στο δεύτερο μισό της συναυλίας κυριάρχησαν τα “Down By The Water” και “Bring You My Love”, που έφεραν το κοινό πιο κοντά στην PJ και ικανοποίησαν κάπως και εκείνους που δεν ήξεραν ακριβώς τι παρουσιάζει και περίμεναν τις παλιές επιτυχίες της.

Για κάποιον που πήγε να ακούσει τις 5 επιτυχίες της πάντως, η συναυλία δεν είχε πολλά να προσφέρει και αυτό φάνηκε στην φασαρία που είχα από κάτω ακόμα και τις ώρες που δεν έπρεπε...

 

Αν κάποιος άνοιγε τα αυτιά του χωρίς να έχει συγκεκριμένες προσδοκίες, η PJ του χάρισε μια ανεπανάληπτη εμπειρία βγαλμένη από τις “Murder Ballads” του Nick Cave. H μαυροντυμένη νεράιδα μας έδειξε μια άλλη πλευρά του καλλιτεχνικού της εαυτού κάνοντας μια αυθεντική και ανεπανάληπτη performance, από αυτές που δεν βλέπουμε συχνά, και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δικό της εσωτερικό τρόπο.

 

Οι προηγούμενες επισκέψεις της PJ Harvey στην Αθήνα


1995 στο ιστορικό Ρόδον (Περιοδεία για το "To Bring you my love")
2001 στο Rockwave (Περιοδεία για το "Stories from the City, Stories from the Sea")

2004 στον Λυκαβηττό (Περιοδεία για το άλμπουμ "Uh Huh Her")
2008 στο Θέατρο Badminton (Περιοδεία για το άλμπουμ "White Chalk")