Τρεις σπουδαίες φωνές στην υπηρεσία του λαϊκού τραγουδιού. Κάπως έτσι θα συνοψίζαμε το πρόγραμμα που έχει στήσει η Δήμητρα Γαλάνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Γιώτα Νέγκα, και με τη βοήθεια της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, στη σκηνή του Passport στον Κεραμεικό.

Εν αρχή ην... το λαϊκό τραγούδι 

η ιδέα επάνω στην οποία «χτίστηκε» το πρόγραμμα των τριών κυριών είναι απλή και γι’ αυτό επιτυχημένη στην εφαρμογή της. Τα γνωστά και πολύ αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, μεταξύ άλλων, των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Μητσάκη, Πάνου, Ζαμπέτα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μούτση και Νικολόπουλου, τα οποία «κανονικά» θα τα ακούγαμε στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, έχουν μεταφερθεί στο πρώτο. Έτσι, η έναρξη με το κομμάτι Των αγγέλων τα μπουζούκια, και τις τρεις ερμηνεύτριες συνεχώς επί σκηνής, δίνει το στίγμα για το τι επρόκειτο να ακουλουθήσει. Τα λαϊκά εκτοξεύουν το κέφι και τη διασκέδαση και χωρίς τη συνηθισμένη «βοήθεια» του αλκοόλ. Σπουδαία τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο Τσιτσάνης «μπλέκεται» με τον Χατζιδάκι και οι φωνές των ερμηνευτριών μάς ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και άλλα ήθη.

 

Αναμφισβήτητα έχουμε να κάνουμε με σπουδαίες λαϊκές φωνές και αυτό στο πρώτο μέρος του προγράμματος ήταν ξεκάθαρο. Η Γιώτα Νέγκα συγκινητική και λαμπερή. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μετρημένη και ουσιαστική στις ερμηνείες της. Και η Δήμητρα Γαλάνη στιβαρή και χειμαρρώδης, με κέφι και βαθιά αγάπη γι’ αυτό το ρεπερτόριο.

 

Είχε πολλά χρόνια η Γαλάνη -από το Χάραμα- να κάνει ένα αμιγώς λαϊκό πρόγραμμά και η λαχτάρα της για κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σαρωτική. Λαϊκά τραγούδια αξεπέραστα, που από τις πρώτες τους νότες το κοινό επιβεβαιώνει το πόσο βαθιά και αληθινά έχουν εγγραφεί στη μουσική του παιδεία. Αρκεί κανείς να τα ανασύρει και να τα προτείνει με αγάπη και γνήσιες ερμηνείες.

 

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος
άνοιξε με τη Γιώτα Νέγκα. Εμφανώς λιγότερο αγχωμένη και πιο ελεύθερη ερμήνευσε κομμάτια από το προσωπικό της ρεπερτόριο δυναμικά, ξεδιπλώνοντας ένα μεγάλο μέρος των ερμηνευτικών της δυνατοτήτων. Με τα μάτια κλειστά, Το δίκιο, Οι πρώτες λέξεις ήταν ορισμένα από αυτά που συγκίνησαν και έβαλαν το κοινό στη διαδικασία της άμεσης συμμετοχής.

 

Ακολούθησε η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Έτσι όπως την ξέρουμε. Με πολύ κέφι, ζωντάνια, χορό και «παιχνίδι» με το κοινό μέσα από αγαπημένα τραγούδια της.

 

Η Δήμητρα Γαλάνη, σ’ αυτό το δεύτερο μέρος, είπε κι αυτή κομμάτια από το προσωπικό της ρεπερτόριο παρασύροντας το κοινό να τραγουδήσει μαζί της.
Σύμμαχο σ’ αυτό το πρόγραμμα, οι τρεις ερμηνεύτριες είχαν την καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Μουσικοί με πείρα και με διάθεση για αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς, έδωσαν την απαραίτητη γυαλάδα στα τραγούδια, αναδεικνύοντας αθέατες πτυχές τους.

 

Συνολικά το πρόγραμμα των Γαλάνη, Τσαλιγοπούλου και Νέγκα χαρακτηρίζεται από γνήσια αγάπη για το λαϊκό τραγούδι, αλληλοσεβασμό, κέφι και πολύ καλή σκηνική χημεία. Και απο διάθεση επανασύστασης και εκ νέου ενθρόνισης αυτών των τραγουδιών στη βάση που τους αξίζει, η οποία ίσως είχε λησμονηθεί τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα μονάχα, υλικό ξέφρενης διασκέδασης τις μικρές ώρες της νύχτας.