Sex, drugs and madness. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτήριζαν τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70, της γενέτειρας εποχής του Rock στην Αμερική. Το πάθος και την ενέργεια των ανθρώπων που την έκαναν πραγματικότητα αναβιώνουν οι Mick Jagger, Martin Scorsese, ένα καλό cast και όλοι όσοι δούλεψαν για να δημιουργηθεί το Vinyl, η νέα σειρά του HBO, που στην Ελλάδα θα προβάλλουν τα κανάλια NovaCinema (από τις 14/2, κάθε Κυριακή στις 4.00, ταυτόχρονα με την Αμερική και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα 22.10).

Η μουσική ήταν πάντα από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στις ταινίες του Martin Scorsese. Ο ίδιος ο Scorsese ήταν εκεί, στη Νέα Υόρκη του ’70 που έβραζε κοινωνικοπολιτικά και ακριβώς επάνω στο σημείο βρασμού της ανακάλυψε τη rock.  Έτσι, δε μας κάνει καθόλου εντύπωση που ο Mick Jagger, περίπου 20 χρόνια πριν τον προσέγγισε για να γυρίσουν μαζί (ο Jagger ως παραγωγός) μία ταινία για εκείνη την περίοδο. Το υλικό ήταν πολύ μεγάλο και 20 χρόνια αργότερα η τηλεόραση φιλοξενεί παραγωγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το σινεμά (καμιά φορά το ξεπερνούν κιόλας). Το αποτέλεσμα όλων αυτών των συγκυριών οδήγησε στη νέα τηλεοπτική σειρά Vinyl.

 

Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς σε ένα κλειστό event που διοργάνωσε η Nova στο, αν μη τι άλλο ροκ, περιβάλλον του Intrepid Fox στον Κεραμεικό. Την προβολή προλόγησαν η Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, πρώην ιδιοκτήτρια δισκοπωλείου, μουσική συντάκτρια), που μας εισήγαγε στο κοινωνικό πλαίσιο της Αμερικής των ‘70s, την κοινωνικοπολιτική αλλά και τη μουσική καταγωγή της, που είχαν διαμορφώσει τις τρέχουσες συνθήκες, ο Νίκος Πετρουλάκης (μουσικός δημοσιογράφος, πρώην ιδιοκτήτης δισκοπωλείου, μουσικός παραγωγός), που μας μίλησε για τη γέννηση της ροκ και τις συνθήκες που επικρατούσαν στη δισκογραφική βιομηχανία τότε και ο Κωνσταντίνος Τζούμας (ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας, ηθοποιό), ο οποίος με τον γλαφυρό του τρόπο μας μετέφερε το κλίμα, που επικρατούσε τις νύχτες του ’70 στη Νέα Υόρκη, καθώς κι ο ίδιος ζούσε εκεί εκείνη την περίοδο.

 

Πριν ξεκινήσει το επεισόδιο είδαμε επίσης ένα βίντεο όπου Jagger και Scorsese μιλούν ανάμεσα σε άλλους, για τη σειρά, την εποχή και την ιστορία που θέλουν να διηγηθούν και μπορείτε να το δείτε εδώ:

 

 

Το πρώτο επεισόδιο λοιπόν ήταν 113 λεπτά. Ολόκληρη ταινία δηλαδή! Και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μια τέτοια. Έντονος ρυθμός, απολαυστικοί διάλογοι, χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν τα χαρτιά τους και σε κάνουν να τους ακολουθήσεις, δυνατή μουσική και εντυπωσιακά πλάνα (σύμφωνοι, κανά-δυο σκηνές ήταν λίγο τραβηγμένες και σε ένα βαθμό αδικαιολόγητες).

 

Κεντρικός ήρωας ο Richie Finestra (τον υποδύεται ο πολύ καλός Bobby Cannavale), σύζυγος, πατέρας, εθισμένος στα ναρκωτικά… από συνήθεια, (όπως ο περισσότερος κόσμος εκείνου του σύμπαντος άλλωστε), λάτρης της μουσικής και αφού δεν μπόρεσε να γίνει μουσικός είχε την τύχη – ατυχία το πάθος του για την μουσική να τον κάνει ιδιοκτήτη μιας δισκογραφικής εταιρίας, της American Century. Η εταιρία δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και η αγωνία του ίδιου και των συνεργατών του για την τύχη της, αρχίζει να λειτουργεί σαν σπείρα που στροβιλίζει τον Finestra, τους υπαλλήλους, τους  συνεργάτες, ακόμη και την οικογένειά του σε έναν καταστροφικά glamorous πάτο, που διακόπτεται μόνο από flash back, που μας εξηγούν πως φτάσαμε ως εκεί και που σταματούν την πλοκή για να δώσουν χώρο στη γοητεία της μουσικής.

 

Σε μία σκηνή ο Finestra μιλώντας με έναν συνεργάτη του, διηγείται την πρώτη φορά που είδε την ταινία Blackboard Jungle. «Μετά το σήμα της MGM», θυμάται χαμογελώντας, «ξεκινά η μουσική και ακούμε “1, 2, 3 o’clock, 4 o’clock rock”. Τότε σηκώθηκε η τρίχα μας. Τρελαθήκαμε τελείως» και σημειώνει «Αυτό είναι το rock ‘n roll»!

 

Ανάμεσα στους Led Zeppelin που εγκαταλείπουν την εταιρία, και το επόμενο θαύμα της ρόκ που προσπαθεί να ανακαλύψει ο Finestra, διαπραγματεύεται οικονομικούς όρους που θυμίζουν τον Λύκο της Wall Street, θυμάται και πηγαίνει σε συναυλίες που θυμίζουν σκηνοθετικά το Shine a Light,  γίνεται μάρτυρας δολοφονιών σαν άλλο μέλος των Συμμοριών της Νέας Υόρκης, οδηγεί στους Κακόφημους Δρόμους της Αμερικής του ’70 σαν άλλος Ταξιτζής και γενικά ...δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

 

Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα απολαυστικό τόσο για τα μάτια όσο και τα αυτιά, ταξίδι στο χρόνο και την Ιστορία της μουσικής, με κινηματογραφικούς όρους και μουσική ορολογία, που μας άνοιξε την όρεξη για τα επόμενα εννέα επεισόδια που θα ακολουθήσουν (διάρκειας 1 ώρας) και θα μας αφηγηθούν την ιστορία της ροκ όπως κάποιοι από ’μας δεν τη ζήσαμε, παρά μόνο ακούσαμε τον ήχο ή κάποιες φορές τον απόηχό της.

  

 Aκούστε παρακάτω το soundtrack της σειράς και δείτε το trailer: