Κάποιες φορές ξεκινάς για κάπου χωρίς να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος για αυτό που θα παρακολουθήσεις. Μέσα στη βουή και το άγχος της μέρας  ξαφνικά η πόρτα κλείνει και καλείσαι να μπεις σ’έναν άλλο κόσμο. Και είναι τύχη αν μπορείς να το καταφέρεις. Έτσι, βρεθήκαμε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων - στην οικεία, πολυπολιτισμική κι αγαπημένη Κυψέλη- να παρακολουθήσουμε τα Δανεικά Παπούτσια της Χριστίνας Μαξούρη. Ηθοποιός εξαιρετική (Γκόλφω του Ν. Καραθάνου και στο Αβελάρδος και Ελοίζα του Γ. Καλαβριανού) αλλά και ερμηνεύτρια με ιδιαίτερο ηχόχρωμα.

 

Μέσα στις περίπου 3 ώρες  που κράτησε η παράσταση μας ταξίδεψε με το κλαρινέτο, το μπαγλαμαδάκι, το μεταλόφωνο και το παιδικών διαστάσεων ακορνετόν, αλλά κυρίως με τα χέρια, τον εσωτερικό ρυθμό και τη φωνή της, ενώ αφηγήσεις από ποιητικά και  θεατρικά κείμενα συνέδεαν τα τραγούδια. Υπέροχα ρεμπέτικα, γαλλικές μπαλάντες, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Λοίζος, Λάγιος και παραδοσιακά που τόσο της ταιριάζουν. Μια μικρή μυσταγωγία με χιούμορ ενδιάμεσα, χωρίς τίποτα βαρύ. Ένα πούπουλο που χάιδεψε τις καρδιές μας.

 

Μαζί της στη σκηνή -ως guest στη δεύτερη εμφάνισή της στο ΚΕΤ- η Μαρία Παπαγεωργιoύ με την κιθάρα και το μπουζουκοκίθαρο της και όλη την ευαισθησία της φωνής και των τραγουδιών της. Το σμίξιμο τους απόλυτα ταιριαστό σαν δυο μικρά παιδιά που παίζουν στην αυλή. Το ίδιο βράδυ τις συνόδευσε ο Χρίστος Θεοδώρου με το… Χαρμόνιουμ σε μια συγκινητική εκδοχή στο τραγούδι "Αυτές οι ξένες αγκαλιές", (μαζί παρουσίασαν και ένα νέο δικό της τραγούδι με τίτλο Είμαι παιδί), η Βικτωρία Ταγκούλη στο Hymne a L'amour της Edith Piaf και η υπέροχη Τάνια Τσανακλίδου που σιγοτραγουδούσε καθόλη  την διάρκεια της παράστασης από την θέση της και κάποια στιγμή είπε acapella το "παπάκι" του Άσιμου, όπως και η η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου  σ’ένα πανέμορφο τραγούδι του Άγγελου Τριαντάφυλλου από την παράσταση Αβελάρδος και Ελοίζα.

 

Συμπερασματικά η μαγεία είναι κάπου εκεί δίπλα φτάνει να την αφήσεις να σε αγγίξει.

 

Αν πετύχετε ξανά τα Δανεικά Παπούτσια της Χριστίνας Μαξούρη τρυπώστε κι εσείς στον κόσμο της και δεν θα χάσετε. 

 

Μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν: 

Τριζόνι, Μάρω Μάρω, Σούρουπο με συννεφιά, Μες στη χασάπικη αγορά, Χάθηκα, Ο Γιάννης ο φονιάς, Μαργούδι, Μιαφοράθυμάμαι, Voir sur ton chemin, Μπανιέρα, Τύψεις, Je crois enterndre encore, Attilamarcel, Γεια σου κύριε μενεξέ, Ντόκτορ, Αυτές οι ξένες αγκαλιές, Άι γαρούφαλλό μου, Πρωινό τσιγάρο...