Πολυαναμενόμενη και με υψηλές προσδοκίες η συναυλία - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Ηρώδειο, με κεντρική ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη και συνοδοιπόρους της στη σκηνή την Οπισθοδρομική Κομπανία, τον Σταμάτη Κραουνάκη και μια σπουδαία ομάδα μουσικών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, είχαμε την ευκαιρία, μέσα στη χρονιά, να παρακολουθήσουμε αρκετά αφιερώματα, με διαφορετική αισθητική προσέγγιση κάθε φορά. Πρόχειρα μπορούμε να θυμηθούμε τον Σταύρο Ξαρχάκο και τη φετινή του παράσταση με την Ελένη Βιτάλη και την Ηρώ Σαΐα, όπου κεντρικό ρόλο είχαν οι «γεμάτες» ενορχηστρώσεις του Ξαρχάκου, καθώς και την εμφάνιση του Βασιλικού στο Μικρό θεάτρο της αρχαίας Επιδαύρου. Εκεί, και πάλι με άξονα τις ενορχηστρώσεις, τονίστηκε η ζοφερή, σχεδόν gothic, πλευρά του Τσιτσάνη. Πλάι στον Βασιλικό ήταν η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

 

Η Αρβανιτάκη χθες έδωσε τη δική της, ολοκληρωμένη εκδοχή, στο ρεπερτόριο του Τσιτσάνη. Ισορρόπησε μεταξύ «κλασικών» ενορχηστρώσεων, σεβασμό στο ρεπερτόριο και εξωστρέφειας.

 

Συνάντηση με την εφηβεία

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι, κατά βάση, μια πολύ καλή λαϊκή ερμηνεύτρια και αυτό γιατί, όπως είπε και η ίδια, αυτά τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη σημάδεψαν την εφηβεία της. Και με αυτά τα χρόνια της εφηβεία της συναντήθηκε χθες ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Με τρόπο λιτό, με άνεση και σχεδόν καθόλου τρακ ξεκίνησε με το Τρελέ τσιγγάνε και συνέχισε με το Κάθε βράδυ λυπημένη, Στο Τούνεζι στη Μπαρμπαριά, Με πήρε το ξημέρωμα, εκτός των άλλων. Και όταν είπε το τραγούδι-ύμνος για τη μνήμη και τη νοσταλγία (Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ) ήταν η κατάλληλη στιγμή να καλέσει στη σκηνή την Οπισθοδρομική Κομπανία.

 

Και το Ηρώδειο πήρε φωτιά με τη Σεράχ, τον πλούσιο και τόσο γεμάτο ήχο της Οπισθοδρομικής, τα φωνητικά της ομάδας και τα ακομπανιαμέντα της Αρβανιτάκη. Το ρεπερτόριο γνωστό και αβανταδόρικο: Πέφτεις σε λάθη (εκπληκτικός ο Άγγελος Σφακιανάκης με μια ερμηνεία πληγωμένης αξιοπρέπειας), Το βαπόρι απ’ την Περσία, Καΐκι μου, Αη Νικόλα. Η συμμετοχή της Οπισθοδρομικής έφερε έναν αέρα παρέας, φίλων και ταυτόχρονα ουσιαστικών μελετητών του έργου του Τσιτσάνη, που κατάφερε να το μεταδώσει μέχρι και την τελευταία σειρά στις κερκίδες του Ηρωδείου.

 

Μετά την Οπισθοδρομική και στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Αρβανιτάκη συνέχισε εμηνεύοντας με ακρίβεια και χρωματίζοντας κατάλληλα, εκτός των άλλων, το Μη μου ξαναφύγεις πια, Ακρογιαλιές δειλινα, Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα, Αργοσβήνεις μόνη.

 

Όσο πλατιά και οριζόντια εξέπεμψε το σήμα της η Οπισθοδρομική τόσο εις βάθος καταδύθηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης όταν ανέβηκε στη σκηνή. Με τα τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσε συνόψισε όλες τις εκφάνσεις του Τσιτσάνη. Λιτός, ουσιαστικός και σχεδόν με τις ίδιες ανάσες του Τσιτσάνη στη Συννεφισμένη Κυριακή, σπαραχτικός στην Αχάριστη, θεατρικός στα Καβουράκια και νοσταλγικός στην Αραπιά. Όταν ερμηνεύει ένας συνθέτης τα κομμάτια ενός άλλου συνθέτη, με τον τρόπο που το έκανε ο Κραουνάκης, με αγάπη και σεβασμό, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι συγκινητικό.

 

Η Αρβανιτάκη συνέχισε με αρκετά ακόμα κομμάτια (Νύχτες μαγικές, Τα λιμάνια, Αντιλαλούνε τα βουνά, Κάνε λιγάκι υπομονή, Γεννήθηκα για να πονώ) μέχρι να κλείσει την όμορφη βραδιά με όλους τους συμμετέχοντες παρόντες στη σκηνή. Τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη είναι το μεγάλο σχολείο όχι μόνο των λαϊκών ερμηνευτών αλλά και όλων των έντεχνων. Εκφράζουν, βαθιά και σκοτεινά συναισθήματα, γήινα πράγματα με το βλέμμα συνεχώς στον ουρανό.

 

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δικαίως θεωρείται ως μια από τις ερμηνεύτριες, που βρίσκονται απολύτως μέσα στο πνεύμα των τραγουδιών του Τσιτσάνη. Στην αλυσίδα όλων των σπουδαίων φωνών (Γεωργακοπούλου, Χασκιλ, Νίνου, Μπέλου, Γαλάνη) που έχουν συνδέσει το ρεπερτόριό τους και το αίσθημά τους με τον Τσιτσάνη, η Αρβανιτάκη στάθηκε χθες βράδυ ισάξια καταθέτοντας ψυχή, αλήθεια και βλέμμα καθαρό προς τον συνθέτη.