Με μία soldoutπαράσταση, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας γιόρτασε στο θέατρο Badminton τα δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυσή της. Η ορχήστρα -που άρχισε να δημιουργείται το 1998 μετά από πρόταση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Ανδρέα Κατσιγιάννη στο δήμο Νέας Ιωνίας Βόλου και με τη βοήθεια φίλων του μουσικών-, έχει συνδέσει το όνομά της κυρίως με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτό το είδος. Αυτό το απέδειξε και στην επετειακή συναυλία με τον τίτλο « Η αγάπη! Τίποτ’ άλλο δεν αξίζει».

Η Εστουδιαντίνα, έχοντας στον πλευρό της τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος υποστηρίζει την ορχήστρα από τα πρώτα της βήματα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ασπασία Στρατηγού και τον Θοδωρή Μέρμηγκα παρουσίασε ένα πρόγραμμα που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, στο οποίο η παραδοσιακή μουσική έσμιξε αρμονικά με πιο σύγχρονα έντεχνα τραγούδια.

 

Η συναυλία άνοιξε με παραδοσιακά τραγούδια τα οποία απέδωσαν οι στενοί συνεργάτες της Εστουδιαντίνας Ασπασία Στρατηγού και Θοδωρής Μέρμηγκας. Ακολούθησε ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη «Χαραυγή» και το «Τριανταφυλλάκι» που έχει γίνει γνωστό από την ερμηνεία του Γιάννη Χαρούλη, αλλά και με τον «Ακροβάτη», κάνοντας με αυτόν τον τρόπο αναφορά στους Χαΐνηδες από τους οποίους και ξεκίνησε την δισκογραφία του.

 

Το υπόλοιπο του πρώτου μέρους κύλησε με τον Γιώργο Νταλάρα να ερμηνεύει τραγούδια από τη δισκογραφία της Εστουδιαντίνας αλλά και να αποτείει φόρο τιμής στον Απόστολο Καλδάρα, τραγουδώντας τα «Μες του Βοσπόρου τα στενά», «Η προσφυγιά» «Το σπίτι μου το πατρικό», τα οποία έτυχαν θερμότατης υποδοχής από το γενικώς ενθουσιώδες κοινό. Στο τέλος του πρώτου μέρους αλλά και του δεύτερου και οι τέσσερις τραγουδιστές μαζί ερμήνευσαν αντίστοιχα το «Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί» και τα «Παραπονεμένα λόγια». Αυτές οι δύο συγκεκριμένες στιγμές φάνηκε να μη δένουν με το υπόλοιπο του προγράμματος και η επιλογή τους ίσως και να αδίκησε την ορχήστρα.

 

Από την άλλη πλευρά, στις ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς συμπεριλαμβάνεται ο «Ερωτόκριτος» από τον Μίλτο Πασχαλίδη και ο παιχνιδιάρικος τρόπος που τον έδεσε με «Το πουκάμισο το θαλασσί», το «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» το οποίο ερμήνευσαν από κοινού ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης, το «Στα είπα όλα», αλλά και τραγούδια του Άκη Πάνου, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Παναγιώτη Τούντα. Για το ανκόρ επιλέχθηκαν τρία τραγούδια, τα «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Κάνε λιγάκι υπομονή» και «Δραπετσώνα», τα οποία ερμήνευσαν και οι τέσσερις τραγουδιστές.

 

Εάν προκύπτει ένα συμπέρασμα από την επετειακή συναυλία στο Badminton, αυτό είναι ότι η Εστουδιαντίνα, μπαίνοντας για τα καλά στην… εφηβεία της, παραμένει μια από τις πλέον ελκυστικές, δυναμικές και διαρκώς εξελισσόμενες ορχήστρες στη χώρα. Κινείται με μία ελευθερία επιλογών, η οποία μοιάζει να την ανανεώνει συνεχώς. Πειραματίζεται, ψάχνεται και διαρκώς φροντίζει να διευρύνει τους ορίζοντές της, χωρίς ποτέ να χάνει το σταθερό και -ας μας επιτραπεί η έκφραση- στιβαρό πάτημά της στην παράδοση. Ίσως, άλλωστε, αυτό να είναι και το μυστικό της: ότι γνωρίζοντας εις βάθος το παρελθόν, μπορεί να κινείται με γοητεία και σιγουριά στο παρόν και στο μέλλον.

 

* H συναυλία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου.