Αν οι βραδιές ποίησης και τα κοντσέρτα κλασικής μουσικής είναι αυτά που σας έρχονται πρώτα στο νου, στο άκουσμα του ονόματος “Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός”, καιρός να αναθεωρήσετε. Μπορεί ο Σύλλογος να ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1865 και να μετρά κάτι λιγότερο από 150 χρόνια πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δεν σταμάτησε ποτέ όμως να είναι ανοιχτός σε καινούργιες προτάσεις και μην ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.


Μια τέτοια σειρά μουσικών συναυλιών, υπό τον τίτλο “Χειμώνας στον Παρνασσό” έχει ήδη ξεκινήσει, με τις εμφανίσεις του Κ. Βήτα, σε ένα ακουστικό κονσέρτο και τον Μίλτο Λογιάδη και τον Χρήστο Ζερμπίνο σε διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών καθώς και σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Ο Κ. Βήτα (τη συναυλία του οποίου και παρακολουθήσαμε) παρουσίασε κομμάτια από τους προσωπικούς του δίσκους, διασκευασμένα για δύο κιθάρες και ένα πιάνο. Εκτός από τον Κωνσταντίνο, ακουστική κιθάρα έπαιξε ο Φώτης Καραογλάνης και πιάνο ο Χρήστος Αλεξάκης. Ο Κ. Βήτα έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν κάποια κομμάτια του “απογυμνωμένα” από τα συνθεσάιζερ και το ηλεκτρονικό ηχητικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα και αυτή τη φορά ήταν αξιόλογο και αυτό τόσο γιατί ο Βήτα ερμήνευσε τα τραγούδια του με ευαισθησία και γνήσια αγάπη, όσο και γιατί αυτά καθ’ εαυτά έχουν στέρεες μελωδίες και ιδιαίτερα ηχοχρώματα. Η αίθουσα εκείνη την πρώτη βραδιά (23.01) ήταν γεμάτη νέους ανθρώπους, οι οποίοι πιθανώς να μην είχαν επισκευθεί στο παρελθόν τον συγκεκριμένο χώρο. Θα έχουν όμως κάθε λόγο να το κάνουν από εδώ και στο εξής.

 

Οι επόμενες συναυλίες στον ανακαινισμένο Παρνασσό:

Η σειρά των συναυλιών “Χειμώνας στον Παρνασσό” συνεχίζεται με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, στις 8 Φεβρουαρίου, η οποία θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι σε Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία και Κύπρο. Με μνήμες και βιώματα από τις διαφορετικές κουλτούρες και με οδηγό την πλούσια σε συνθέτες και ποιητές δισκογραφία της. Θα ακουλουθήσει η Ευρυδίκη, στις 10 Φεβρουαρίου, με μια θεατρική προσέγγιση σε τραγούδια από την Edith Piaf μέχρι τον Elvis Presley, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

 

Σειρά θα έχει η Μαρία Φαραντούρη, στις 18 Φεβρουαρίου, σε ένα κοντσέρτο «Πιάνο-Φωνή». Στο πρώτο μέρος με τη βοήθεια του καταξιωμένου πιανίστα Τάκη Φαραζή θα ερμηνεύσει σπουδαία κομμάτια από την ελληνική δισκογραφία, ενώ στο δεύτερο μέρος θα μας συστήσει και θα τραγουδήσει μαζί με το μουσικό σχήμα CAROUSEL. Το μουσικό και φωνητικό αυτό σύνολο θα συμπράξει μαζί της σε ένα ρεπερτόριο με άξονα τη Βόρεια Μεσόγειο και τους λαούς της, λαϊκά τραγούδια της Πορτογαλίας, σεφαραδίτικα της Ισπανίας, Ιταλικές καντσονέτες και ταραντέλες.

 

Αμέσως μετά, στις 24 Φεβρουαρίου, η Νένα Βενετσάνου θα παρουσιάσει μια μουσική συναυλία με τίτλο “Les Exotiques”. Η Βενετσάνου θα ερμηνεύσει στο Α’ μέρος ποιήματα που μελοποίησε των Michel Deguy, Alberto Savinio, Giorgos Sarantaris, Paul Eluard, τονίζοντας σ’ αυτούς τους εξωτικούς επισκέπτες την ιδιαίτερη σχέση τους με τον Μεσογειακό χώρο. Στο Β’ μέρος θα μας ταξιδέψει στα γαλλικά τραγούδια των Θεοδωράκη, Σπανού, Κυπουργού, Παπαθανασίου αλλά και των Μουστακί , Αζναβούρ Φερρά, Μπορίς Βιαν, γνωστών καλλιτεχνών που αν και οι ίδιοι είχαν μία διαφορετική καταγωγή, τα τραγούδια τους πλούτισαν και καθόρισαν το γαλλικό τραγούδι.

 


Η σειρά των συναυλιών θα κλείσει στις 26 Φεβρουαρίου με τις Idra Kayne, Lia Hide και Μαρίκα Παπάζογλου. Oι τρεις τραγουδοποιοί, οι οποίες γνωρίστηκαν το 2013, θα «πειράξουν» τα τραγούδια των Leonard Cohen, Sting, Michel Jonasz, Elvis Presley, Marvin Gaye, Nat King Cole, Jeff Buckley, Tom Waits, Elvis Costello, David Bowie αλλά και των Faith No More, Faithless, Radiohead, Tears for Fears, Smiths. Θα τις συνοδεύει μια μεγάλη γυναικεία ορχήστρα μουσικών.