Υπάρχει μία αμερικάνικη φράση, που προσωπικά απεχθάνομαι, αλλά βρίσκω για πρώτη φορά πολύ ταιριαστή τη χρήση της και γι’ αυτό θα την επικαλεστώ. Η Χριστίνα Μαξούρη μας «έβαλε στα παπούτσια της» στην (στα όρια της συγκίνησης, αλλά και πολύ δύσκολη) παράστασή της, στο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων»…

Η ηθοποιός και σπουδαία ερμηνεύτρια κέρδισε όχι απλώς το χειροκρότημα, αλλά και τις καρδιές των θεατών, που παραβρέθηκαν στον Πολυχώρο της Κυψέλης, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

 

Σε ένα δίωρο πρόγραμμα της… σχεδόν σόλο εμφάνισής της, η Χριστίνα Μαξούρη μας έβαλε εντός του πολύ προσωπικού της, καλλιτεχνικού κόσμου, μας πήγε βόλτα στα «σοκάκια» των καημών και της χαράς της, εν τέλει χάρισε ολόψυχα ένα πρώιμο χριστουγεννιάτικο δώρο, μία ανάσα ψυχής εν μέσω ενός πολύ δύσκολου (από όλες τις απόψεις) χειμώνα. Με εντυπωσιακή εξωστρέφεια (όχι όμως εγωκεντρική και με χωρίς ίχνος αλαζονείας) «αποκαλύφθηκε», συνομίλησε και αυτοσαρκάστηκε, με συνδετικό κρίκο ένα πηγαίο χιούμορ, που φαίνεται να αναβλύζει από την φυσική ευγένεια του χαρακτήρα της και όχι από κάποια κατακτημένη τεχνική.

 

Τη βοηθά, βεβαίως, το γεγονός πως πρόκειται για μία σημαντική ηθοποιό, από αυτές που –ευτυχώς- συνεχίζει και δίνει το ελληνικό θέατρο, όμως πώς να μην σημειώσει κανείς το μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που εκ των πραγμάτων συναντά σε μία «αναμέτρηση» με το κοινό «στα ίσια» και με «ανοιχτά χαρτιά». Σε μία επίπεδη σκηνή που καταργεί όποιες ασφαλιστικές δικλίδες και σε απόσταση αναπνοής; Θέλει κότσια και ψυχή αυτό. Η Χριστίνα Μαξούρη ερμήνευσε a capella, έπαιξε μεταλλόφωνο και κλαρίνο, με τέτοιο μεράκι, που ακόμη και τα λάθη φάνηκαν μέρος της ερμηνείας, μία αδιάκοπης και ειλικρινούς συνομιλίας με το κοινό, που χάρηκε με την ψυχή του, μία μεταφυσική εμπειρία, αφού από τη μία η Μαξούρη άπλωσε ένα πέπλο οικειότητας και την ίδια στιγμή σου περνούσαν εμπρός σου στιγμές από το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν, το συλλογικό ή το ατομικό του καθενός.

 

Ανάλογα πως λογαριάζονταν ο καθείς με τις αναμνήσεις του. Ακούστηκαν τραγούδια από το κλασικό ρεμπέτικο, από το Μάρκο μέχρι τον Τσιτσάνη, αλλά και κάποια από την περίοδο των αρχοντορεμπέτικων, πριν ανηφορήσουμε την εποχή του έντεχνου, ξεκινώντας από τον δάσκαλο, Μάνο Χατζιδάκι. Το ζήτημα σε όλο αυτό το εύρος είναι πως η «οικοδέσποινα» κρίνεται και από το επίπεδο, τη λεπτομέρεια του κριτηρίου της, διότι πρότεινε μία επιλογή πολύ προσεχτικά δομημένη τόσο ως προς το ύφος, όσο και ως προς τη δύναμη της εξιστόρησης. Άλλωστε, αυτό είναι που κατάφερε πιο πολύ από όλα να πράξει. Να διηγηθεί μία υπέροχη ιστορία με έντονο το προσωπικό στοιχείο, όπου το «δικό της», γινόταν «δικό μας». Από μία «ρυθμική», πιο «ραπ» ερμηνεία στο «Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής», έως και σε αναπάντεχα του Χατζιδάκι, σε στίχους Χριστιανόπουλου και Καμπανέλη. Ναι, εκεί ήταν κι ο Φοίβος Δεληβοριάς.

 

Με παρουσία διακριτική, μα πολύ-πολύ ουσιαστική. Προσήλθε στο δεύτερο μέρος και συνέπραξε με σεβασμό απέναντι στην Χριστίνα Μαξούρη (σημαντική η στιγμή όπου ακούγεται ο Θρήνος της Παναγιάς), με κομμάτια όπως του Ζαμπέτα, αλλά και ακόμη πιο αναπάντεχα όπως το «Πέρα στους πέρα κάμπους», για το οποίο αποκάλυψε πως είναι το πρώτο που θυμόταν ως μικρό παιδί, ενώ στο ανκόρ, χάρισε μία ανέκδοτη ερμηνεία στο καινούργιο του κομμάτι «Ο μπάσταρδος γιος».  

 

ΥΓ1: Η Χριστίνα Μαξούρη δούλεψε πολύ γι’ αυτή την παράσταση και αυτό φάνηκε. Έως και στο διάλλειμα ανέλαβε ρόλο νοικοκυράς – γκαρσόνας (!) και ούσα εντός του μπαρ, συνέχισε με μία πρόζα την ερμηνεία της.
ΥΓ2: Το «ΚΕΤ» είναι ένας πολύ φιλικός προς τον καλλιτέχνη και το θεατή Πολυχώρος.
ΥΓ3: Η Χριστίνα Μαξούρη ολοκληρώνει αυτό το μίνι κύκλο εμφανίσεων, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου υποδεχόμενη, αυτή τη φορά, το Νίκο Ξυδάκη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δανεικά παπούτσια / Η Χριστίνα Μαξούρη a capella στο ΚΕΤ Κυριακή 22/12, με καλεσμένο το Νίκο Ξυδάκη. Ώρα έναρξης: 21:00 Είσοδος: 6 ευρώ. Διάρκεια: 2 ώρες Πολυχώρος «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων», Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη.