Ηθοποιός, σκηνοθέτις, μουσικός, τραγουδίστρια αλλά και συγγραφέας, η Φένια Παπαδόδημα συστήθηκε στη δισκογραφία το 2000 με το «Μαντήλι της Νεράιδας», έναν δίσκο με μελοποιημένα παραμύθια απ’όλη την Ελλάδα – εκεί είχε ερμηνεύσει και την «Ουρά του Αλόγου» το οποίο συμπεριλήφθηκε και στον δίσκο του Γιάννη Χαρούλη με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Το 2006 κυκλοφόρησε με το συγκρότημα Έλευσις το δίσκο «Tales of the Holy» το οποίο βασιζόταν σε αρχαίους μύθους και αρχαία κείμενα, ενώ το «Photini’s Delos» είναι η νέα δισκογραφική δουλειά της Φένιας Παπαδόδημα που παρουσιάστηκε στον Ιανό. 

 

Έχοντας μαζί της μια ομάδα οκτώ μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό η Φένια Παπαδόδημα δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση των νέων τραγουδιών αλλά έδωσε μία συναυλία γεμάτη ηλεκτρισμό και ένταση. Το κάθε κομμάτι συνιστά ένα πάζλ από ινδική παραδοσιακή μουσική, αφρικάνικους και λάτιν ρυθμούς (μάλιστα οι πολυρυθμίες καθιστούν τη μουσική άκρως… χορευτική), στιβαρό funk και ελληνική παραδοσιακή μουσική.

 

Ωστόσο, ο προσεκτικός ακροατής θα διακρίνει και αναφορές στην jazz, σε ινδιάνικη παραδοσιακή μουσική καθώς και σε ηχητικές φόρμες προερχόμενες ακόμα και από την Άπω Ανατολή. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά τα μουσικά στοιχεία δένουν σε κάθε τραγούδι με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση. Σε αυτό συνέτεινε το εξαιρετικό interplay μεταξύ των μουσικών, προφανώς αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας.

 

Το live εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων του Πάνου Κυπαρίσση και του Παναγιώτη Καλαμαρά, ενώ ο Λάμπρος Φιλίππου συνόδευσε τη Φένια Παπαδόδημα στο τραγούδι «Αγαπημένος». Πάντως, τα τραγούδια «φωνάζουν» ότι χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο που θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αφεθεί στο ρυθμική τους δύναμη και να χορέψει.

 

Στον δίσκο περιλαμβάνονται συνολικά δεκατρία τραγούδια με τη Φένια Παπαδόδημα να υπογράφει τα περισσότερα, ενώ τέσσερα από αυτά είναι ινδικοί καρνατικοί ύμνοι διασκευασμένοι από τον Γιώργο Παλαμιώτη ο οποίος έχει κάνει και την ενορχήστρωση και την τελική μίξη. Με το «Photini’s Delos» ολοκληρώνεται ο κύκλος του «Delos’ project», το διάστημα δηλαδή που μεσολάβησε από τη στιγμή που η Φένια Παπαδόδημα άρχισε να γράφει στο Παρίσι τα τραγούδια, μέχρι την ηχογράφησή τους στην Αθήνα αλλά και σε σπίτι της Άνδρου που είχε διαμορφωθεί σε studio!