Κατηφορίζοντας χθες βράδυ προς τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τη «Συγκατοίκηση» του Κ. Βήτα και του Artefacts Ensemble, είχα στο μυαλό μου αυτό που έκαναν πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια οι Portishead με τη φιλαρμονική ορχήστρα εγχόρδων της Νέας Υόρκης. Με το πέρας της συναυλίας είχα ξεχάσει και τους Portishead και τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς άκουσα, ψιθυρίζοντας στίχους του Κ. Βήτα.

 

Η συγκατοίκηση του Κ. Βήμα με το Artefacts Ensemble είχε εμφανώς έναν οικοδεσπότη (τον Κ. Βήτα) και τους φιλοξενούμενούς του. Οι Artefacts Ensemble, δημιουργήθηκαν το 2007 και από τότε αντιμετωπίζουν τόσο τη μουσική όσο και τη σκηνική τους παρουσία με έναν αντισυμβατικό τρόπο. Με τη γενναιοδωρία του οικοδεσπότη λοιπόν, ο Κ. Βήτα παραχώρησε το υλικό του στο συγκρότημα και τους άφησε να παίξουν όπως αυτοί θέλουν. Το αποτέλεσμα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι ενορχηστρώσεις του Κορνήλιου Σελαμσή έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στα ηλεκτρονικά μουσικά τοπία του Βήτα. Τα έγχορδα ανέλαβαν να μετασχηματίσουν το μουσικό αίσθημα των τραγουδιών σε κάτι γήινο. Οι μελωδίες φωτίστηκαν κόντρα και όλα τα κομμάτια έδειξαν αλλιώς.

 

H δουλειά της ορχήστρας έλαμψε στα ορχηστρικά κομμάτια. Αποδόμηση της μελωδίας αλλά μαζί και πάρτυ των μουσικών επάνω στη σκηνή. Λεπτεπίλεπτες αποχρώσεις δοσμένες με φαντασία και έντονα ηχοχρώματα. Κομμάτια σχεδόν αγνώριστα, αυθύπαρκτα. Εκκίνηση για ένα νέο μουσικό ταξίδι.

Η αναλογία των ορχηστρικών κομματιών σε σχέση με τα τραγούδια ήταν εις βάρος των τραγουδιών. Η Θεοδώρα Μπάκα, μαζί με τον Κ. Βήτα, ανέλαβαν τα φωνητικά κομμάτια. Προτάσσοντας την άψογη τεχνική της, η ερμηνεύτρια πλησίασε άλλες φορές συγκινητικά (Άστρο, Το Δωμάτιο, Ευχή) και άλλες αμήχανα (Ταξίδι στη Γη) το αίσθημα των κομματιών. Ο Κ. Βήτα είναι έτσι κι αλλιώς ένας ιδιαίτερος ερμηνευτής. Οι ενορχηστρώσεις του Artefacts Ensemble του έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει πιο χαμηλόφωνος, πιο εκφραστικός, ακόμη πιο εσωτερικός. Θα θέλαμε περισσότερες τέτοιες ανάσες, μεταξύ των ορχηστρικών κομματιών.

 

Ακούγοντας τα κομμάτια του Κ. Βήτα αυτό που συνήθως προκρίνει κανείς είναι οι στίχοι του. Μετά και από τη σύμπραξη με τους Artefacts Ensemble, και οι πιο δύσπιστοι διαπιστώνουν τις γερές μουσικές βάσεις των κομματιών του. Βάσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους μουσικούς να επαναδημιουργήσουν ένα ηχητικό σύνολο μοναδικής αξίας.

Κλείνοντας, να τονίσουμε την εκπληκτική δουλειά του Λουίζου Ασλανίδη στα βίντεο που προβάλλονταν στη διάρκεια κάθε τραγουδιού.

 

Τους Artefacts Ensemble αποτελούν:

Κορνήλιος Σελαμσής (Ενορχήστρωση & Διεύθυνση), Θεοδώρα Μπάκα (Τραγούδι), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης (ηλεκτρική κιθάρα), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Ai Motohashi-Σιδέρη (πιάνο), Βαγγέλης Μπαλιούσης (ντραμς), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Μόρφω Παπαδημητρίου (βιολί), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο).