Το Μουσικό Κουτί του Γιάννη Κότσιρα άνοιξε μαζί με τον Στάθη Δρογώση για μία τελευταία συναυλία μέσα σε ένα άκρως εορταστικό κλίμα με κοινωνικές διαστάσεις. Μέσα από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά -την μουσική της οποίας έχει επιμεληθεί αποκλειστικά ο ίδιος- μας σύστησε μία νέα πτυχή του. Κεφάτος και παράλληλα σκεπτικός παρουσίασε ένα δυνατό live πλαισιωμένος από νέους και παλαιότερους φίλους. Τα χάλκινα πνευστά των Melios Balkana Mama και η Shishani με τους Dub Colours άνοιξαν τη βραδιά με σύνθημα τις λέξεις «αγάπη» «σεβασμός» και «ελευθερία»…

Ο κεντρικός άξονας της συναυλίας αφορούσε τα σημερινά δεδομένα και τις αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ τα δεκατρία κομμάτια του πρόσφατου άλμπουμ ‘Μουσικό Κουτί’ άντλησαν υλικό και έμπνευση από όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Προς τιμήν όλων αυτών που δεν μένουν παθητικοί στις δύσκολες περιστάσεις, ο Γιάννης Κότσιρας προσκάλεσε στον προαύλιο συναυλιακό χώρο οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ), η ΑΚΤ-ΕΙΝ και το Κοινωνικό Ωδείο για να αλληλεπιδράσουν και εν δυνάμει να συνομιλήσουν με τον κόσμο στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού γεγονότος.

Με έντεκα studio άλμπουμ και μετά την περσινή συνεργασία με την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Βόλου και το project'OntheRoad', ένωσε φέτος τις δυνάμεις του για την καλοκαιρινή περίοδο με τον Στάθη Δρογώση, έναν εξίσου ενεργό και ευαισθητοποιημένο καλλιτέχνη σε κοινωνικά θέματα. Άλλωστε ήταν μία σχετικά αναμενόμενη μουσική συνύπαρξη, καθώς οι δυο τους είχαν αφήσει ανοιχτές εκκρεμότητες από το 2004, οπότε και κυκλοφόρησε το Βιαστικό Πουλί του Νότου.

Ερμήνευσαν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία (Προδοσία, Φύλακας Άγγελος, Να μ’αγκαλιάζεις, Τα Μπλουζ των Βαλκανίων, Όλα είναι ψέματα, Όμορφη ζωή, Δεν σε Ξεχνώ) και άλλων δημιουργών, διερευνώντας νέους τρόπους έκφρασης και υπόστασης τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, η συμμετοχή των δύο νεότερων σχημάτων που άνοιξαν τη συναυλία, πρόσθεσε ένα πιο έθνικ-RnB στοιχείο στο σύνολο της βραδιάς.

Εξάλλου ο Γιάννης Κότσιρας από την αρχή της καριέρας του μετράει σημαντικές συνεργασίες με εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής, στις οποίες προβλέπεται να προσθέσει ακόμα μία, με αφορμή την επικείμενη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο (για τρίτη φορά μετά το άλμπουμ Σταυρός του Νότου – Γραμμές των Οριζόντων ζωντανά από το Μέγαρο Μουσικής, και το επίσης συναυλιακό πρόγραμμα Πάντα γελαστοί και γελασμένοι) και την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Το Μουσικό Κουτί – Φεστιβάλ, όπως ήταν ο τίτλος του live έκλεισε με την παρουσία όλων των συντελεστών επί σκηνής και με reggae διάθεση, αφού για το τέλος τραγούδησαν όλοι μαζί το One Love και το Could You Be Loved. Hπολυμορφία και η ποικιλία της συναυλίας -εάν αυτός ήταν ο στόχος- ήταν επιτυχημένη, με την παρουσία του οικοδεσπότη να δείχνει πως η εμπειρία είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια ενός καλλιτέχνη...