papakonstantinou1Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο εμφανίσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα στις 11 & 12 Φεβρουαρίου ήταν από νωρίς sold out, και στο ασφυκτικά γεμάτο Fuzz Club το πιστό κοινό του τραγουδοποιού έδωσε δυναμικό παρόν. Παρόντα ήταν και τα αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του, με τον Βραχνό Προφήτη και την Αγρύπνια να έχουν την τιμητική τους, χωρίς βεβαίως να απουσιάζουν σπουδαίες στιγμές από τους δίσκους Της αγάπης γερακάρης, Λάφυρα, Στην Ανδρομέδα και στη γη και Διάφανος. Ωστόσο, ελάχιστες ήταν οι επιλογές από τον Σαμάνο, τη Βροχή από κάτω και την Αγία νοσταλγία, καθώς επίσης περιορισμένη η επιλογή τραγουδιών από τον καινούργιο του δίσκο Ο ελάχιστος εαυτός.

Σε γνωστά και ασφαλή μονοπάτια κινήθηκε λοιπόν το πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν εμπόδισε το κοινό να συμμετάσχει με πάθος σε όλα τα τραγούδια, ακόμα και σε εκείνα που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες στον Ελάχιστο εαυτό. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς και δε χρειάζεται να αποδείξει πλέον τα αυτονόητα. Αρκεί να ανακοινώσει το πρόγραμμα των ζωντανών εμφανίσεών του, και το κοινό του κινητοποιείται σε χρόνο ρεκόρ για να λάβει μέρος στη μεγάλη γιορτή που πάντα καταφέρνει με μαεστρία να οργανώσει. Αν και απουσιάζει (σε σχέση με το παρελθόν) το στοιχείο της έκπληξης από τις ζωντανές του εμφανίσεις, έχει κατακτήσει έναν ισχυρό πυρήνα ακροατών που δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας μεταξύ σκηνής και ακροατηρίου, που αντίστοιχο συναντάμε μονάχα στα live του Σωκράτη Μάλαμα και του Γιάννη Αγγελάκα.

papakonstantinou2Όσον αφορά τις συγκεκριμένες εμφανίσεις, η οκταμελής ορχήστρα καλοδουλεμένη, αποτελούμενη από μουσικούς επιπέδου, υποστήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρεπερτόριο του τραγουδοποιού, μεταφέροντας στο ακέραιο τον παλμό των τραγουδιών. Ο Φώτης Σιώτας ερμήνευσε ορισμένα από τα παλιότερα και καινούργια τραγούδια του Παπακωνσταντίνου, και με το βιολί του έδωσε ιδιαίτερο χρώμα σε κάποια από τα πλέον γνωστά κομμάτια του συνθέτη. Σημαντική επίσης και η παρουσία του Ανδρέα Πολυζογώπουλου στην τρομπέτα και το φλικόρνο, καθώς και του Σωτήρη Ντούβα στα ντραμς. Όσο για την Ματούλα Ζαμάνη, απέδειξε ότι είναι μια ερμηνεύτρια που θα μας απασχολήσει σίγουρα και στο μέλλον! Τραγούδια του Θανάση Παπακωνταντίνου που έχουν ηχογραφηθεί κυρίως με τη φωνή της Μελίνας Κανά, η Ζαμάνη τα έκανε κτήμα της και τα ερμήνευσε με τον εντελώς δικό της τρόπο, με κορυφαίες στιγμές τα τραγούδια Ένα φιλί, Έρημα κορμιά, και την εκπληκτική εισαγωγή του Ήμερου ύπνου.

Οι δύο εμφανίσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα είχαν όλα τα στοιχεία και το μέτρο που χαρακτηρίζουν τα δυνατά live, αν και θα είχε ενδιαφέρον να ακούγονταν και ορισμένα από τα τραγούδια που σπάνια παίζει στις συναυλίες του, (γιατί όχι ακόμα και η Χελώνα από τους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας του ’82). Γεγονός πάντως είναι ότι, όσοι βρέθηκαν στο Fuzz αυτό το διήμερο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα απάνθισμα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Παπακωνσταντίνου, μέσα σε ένα κλίμα ροκ αισθητικής που δημιουργεί το πάντοτε πιστό κοινό του τραγουδοποιού.