peridishumantouchΟι κοινές εμφανίσεις του Ορφέα Περίδη με τους Human Touch μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν ως το πιο ενδιαφέρον μουσικό γεγονός του φετινού χειμώνα. Κι αυτό γιατί, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει λίγο ως πολύ σε αναμενόμενες συνεργασίες που έχουν σαν βάση τη μουσική συγγένεια ορισμένων καλλιτεχνών, η συνάντηση του Περίδη με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Σταύρο Λάντσια και τον David Lynch, έρχεται να ανατρέψει ένα από τα βασικά δεδομένα των live: αυτό που θέλει τον τραγουδοποιό πρωταγωνιστή της βραδιάς, και την μπάντα απλώς να υποστηρίζει τα τραγούδια αναπαράγοντας τον ήχο που έχει συνηθίσει ο ακροατής από τις ηχογραφήσεις των δίσκων του. Στην περίπτωση, βέβαια, των Human Touch, δε μιλάμε για μία απλή μπάντα. Μιλάμε για τρεις κορυφαίους μουσικούς, τρεις ισχυρές μουσικές προσωπικότητες, που δε θα μπορούσαν να μην “πειράξουν” τα τραγούδια του Ορφέα Περίδη και να τα ξαναβαφτίσουν στη δική τους jazz, fusion και funk κολυμπήθρα. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και πριν από μερικά χρόνια με τον Πυρήνα του Διονύση Σαββόπουλου, όπου η συμμετοχή του Κιουρτσόγλου και του Λάντσια ήταν απολύτως καθοριστική στο συνολικό αποτέλεσμα των παραστάσεων και του δίσκου που ακολούθησε.

 

orfeas_peridis2Ο Ορφέας Περίδης ανέβηκε στη σκηνή έχοντας στο οπλοστάσιό του ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια των τελευταίων 20 χρόνων: από τη Φωτοβολίδα και τον Ρομπέν των καμένων δασών, μέχρι το Για πού το ‘βαλες καρδιά μου, και Φεύγω, καθώς επίσης και τις συμμετοχές του σε τραγούδια συνθετών όπως ο Πέτρος Βαγιόπουλος (Το βάλς, με τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη), αλλά και δικά του που συναντάμε σε προσωπικούς δίσκους του Μανώλη Λιδάκη, της Λιζέτας Καλημέρη κ.α. Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνονται και ορισμένα τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο με τίτλο Ονειροπόλων μόχθοι που μόλις κυκλοφόρησε. Ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών(!), πλούσιο σε εναλλαγές, με τους Human Touch να δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας. Το μπάσο του Κιουρτσόγλου, τα πνευστά του Lynch, τα κρουστά και το πιάνο του Λάντσια, η κιθάρα του Περίδη (ας μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα σπουδαίο κιθαρίστα) ήταν παραπάνω από αρκετά για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα με πολλές κορυφώσεις αλλά και στιγμές μυσταγωγίας.

 

human_touchΑπό τις πιο δυνατές στιγμές του προγράμματος οι ερμηνείες των Human Touch στα δικά τους κομμάτια, με το σόλο του Κιουρτσόγλου να κόβει την ανάσα και τον Λάντσια σε μια πραγματική επίδειξη δεξιοτεχνίας στα ντραμς. Εκπληκτική και η εκτέλεση του τραγουδιού Ζηλεύει η νύχτα, καθώς και η μοναδική εισαγωγή του David Lynch στο τραγούδι Ο μικρός μου αδερφός.

Θα μπορούσαμε να σταθούμε σε πολλά ακόμα σημεία του προγράμματος. Κρατάμε όμως το φινάλε της βραδιάς, με τον Περίδη μόνο στη σκηνή με την κιθάρα του να ερμηνεύει τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των Χειμερινών Κολυμβητών, να συνομιλεί με το κοινό και να ικανοποιεί τις παραγγελίες του, θυμίζοντάς μας πως ένα live είναι κάτι παραπάνω από απλή (έστω και ακριβής) εκτέλεση ενός άρτιου προγράμματος: είναι πάνω απ’ όλα η επικοινωνία με το κοινό, κι ας μην εξαρτάται αυτή από την εκ φύσεως επικοινωνιακή ικανότητα του πρωταγωνιστή. Πρωταγωνιστής μπορεί (και πρέπει) να είναι τα τραγούδια. Εκείνα που αντέχουν στο χρόνο, και που κινητοποιούν τις αισθήσεις όταν τα παραλαμβάνουν ικανά χέρια για να τα προσφέρουν καινούργια και άφθαρτα.

 


Κάθε Παρασκευή και Σάββατο
Οι παραστάσεις του Ορφέα Περίδη πήραν παράταση μέχρι 19 Φεβρουαρίου
Δίπλα στο ποτάμι:
Λάμπρου Κατσώνη 189, Άγ. Ανάργυροι
Τηλ.: 210 2610444