Για το Θάνο Μικρούτσικο δεν είναι είδηση το ότι παίζει πολιτικά τραγούδια σε μια παράσταση. Το κάνει έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια. Επομένως δεν μπορεί κάποιος να του καταλογίσει λαϊκισμο, όπως συμβαίνει με πολλούς συναδέλφους του που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι έχουν γραφτεί και πολιτικά τραγούδια σ’ αυτόν τον τόπο.


Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαδημητράκης

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ο πιο πολιτικός συνθέτης της εποχής μας και ίσως ο «πολιτικότερος» μετά τον Μίκη Θεοδωράκη. Πάντα κοντά στο λόγο ποιητών και σπουδαίων στιχουργών έχει κερδίσει τη δική του θέση στο συνθετικό πάνθεον της χώρας δίπλα σε όλους τους σπουδαίους που το απαρτίζουν.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου (συνέντευξή της στο musicpaper εδώ) από την άλλη, έχει κάνει τα δικά της εξελικτικά βήματα, με ή και χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο. Πιο σίγουρη από ποτέ έχει βρεί πλέον τη «θέση της». Είναι μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες από το 2000 και ύστερα. Και αυτό φαίνεται καλύτερα στην έκθεση που de facto είναι πολύ μεγαλύτερη σε ένα πρόγραμμα πιάνο – φωνή, το οποίο σαφώς έχει μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας από άλλα.

Πάμε τώρα στο πρόγραμμα:
Δύο ήταν τα βασικά μέρη που χωρίστηκε η παράσταση το περασμένο Σάββατο 17 Νοέμβρη στο Ρυθμός
stage. Συνθέτης και ερμηνεύτρια βρέθηκαν για πρώτη φορά
στη μουσική σκηνή της Ηλιούπολης και λόγω της μέρας το πρώτο μέρος κύλησε αποκλειστικά με πολιτικά τραγούδια ξεκινώντας με συναισθηματική φόρτιση προερχόμενη από την ακρόαση αποσπάσματος από την τελευταία συναυλία της Μαρίας Δημητριάδη. «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.» (Ν.Χικμέτ). Είχε προηγηθεί ένας μεγάλος πρόλογος από τον Μικρούτσικο σχετικά με το Πολυτεχνείο και την παρουσία του στα γεγονότα μαζί με την Μαρία Δημητριάδη.

Έτσι, ξεκινώντας το μουσικό μέρος με το Ανεμολόγιο σε στίχους Κώστα Τριπολίτη καταχειροκροτήθηκε. Αυτό συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Ακροατές όλων των ηλικιών, όπως σε όλα τα live τους τραγούδησαν μαζί και συγκινήθηκαν μαζί. Ο φοιτητής στο Μπάρ με τον πενηντάρη στο τραπέζι αγαπούν τα τραγούδια του Μικρούτσικου με το ίδιο πάθος.

Μετά το εξαιρετικό πρώτο μέρος ακολούθησε ένα επίσης καλό δεύτερο. Εδώ η επιλογή δεν έμεινε μόνο σε κομμάτια του Μικρούτσικου (στα οποία τη μερίδα του λέοντος κατείχε -όχι άδικα- ο μελοποιημένος Καββαδίας), που θα μπορούσε (το ρεπερτόριο είναι τόσο μεγάλο ώστε να το δικαιολογούσε κάτι τέτοιο). Ακούστηκε Μίκης Θεοδωράκης (Φαίδρα κ.ά), Μάνος Χατζιδάκις (Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Αθανασία) και Σταμάτης Κραουνάκης (Αυτή η νύχτα μένει).

Οι εμβόλιμες ερμηνείες του ίδιου ήταν όσες έπρεπε και στα τραγούδια που θα ήθελε κανείς να ακούσει με τη φωνή του, με αποκορύφωμα τους εδώ και χρόνια «δικούς του» 7 νάνους στο s/s Cyrenia (ποίηση Νίκος Καββαδίας)

Ένα καλό πρόγραμμα που αξίζει να δεις ακόμα και αν τις επόμενες φορές δεν θα έχει στο πρώτο μέρος μόνο πολιτικά τραγούδια. Αλλά κατά την προσωπική μου άποψη όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν στο πρόγραμμα ήταν καλά τραγούδια και κατά μία έννοια ένα καλό τραγούδι είναι επίσης πολιτικό.


Στα ελάχιστα αρνητικά που μπορεί να βρει κάποιος στο δύσκολο πρόγραμμα τους, το μουσικό play back στον Γουίλι και στο Μηδέν (βάλαμε φωτιά στα φρένα), που φάνηκε όμως να «περνάει» στον κόσμο. Και λέμε αρνητικό γιατί το πρόγραμμα ήταν πιάνο-φωνή

Τέλος, η σχέση συνθέτη ερμηνεύτριας είναι πιο δεμένη και πιο ώριμη από ποτέ. Άλλωστε επί περίπου 6 χρόνια αλληλεπιδρούν και παρότι έχουν παίξει πολλές φορές μαζί το Ρυθμός stage με όλα του τα θετικά και τα αρνητικά ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Παράρτημα
Επειδή είναι εύκολο να κάνουμε κριτική κατακρίνοντας πρέπει κάποια στιγμή να λέγονται μερικά πράγματα. Ο Θάνος Μικρούτσικος πέρασε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ίσως να του καταλογίσει κανείς ότι είχε γίνει και μέρος του συστήματος με υπερπροβολή στα μέσα. Πότε όμως δεν το έκανε εις βάρος κάποιου άλλου και πάντα είναι παρών, γενναιόδωρος με τους συνεργάτες του και τη μουσική, στηρίζοντας την επαφή του με τον κόσμο. Λέει το «ευχαριστώ» και το νιώθει, όπως το νιώθεις κι εσύ γιατί σου λέει αλήθεια.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου από τη μεριά της έχει κάνει κάτι πολύ δύσκολο πλέον για τη νέα γενιά ερμηνευτών. Έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική διανύοντας καλλιτεχνικά την πιο παραγωγική της περίοδο. 

* Δείτε και ακούστε τον Θάνο Μικρούτσικο να μιλάει για το Πολυτεχνείο και τη συμμετοχή του στα γεγονότα