aggelakas_319

«Tόση λίγη δα, δικαιοσύνη και για μένα..» τραγούδησε ο Γιάννης Αγγελάκας και η φωνή μας σχέδον κάλυψε τη δική του. Αν και καινούριο τραγούδι, ο στίχος «μίλησε» σε όσους βρεθήκαν στο Βεάκειο για τη συναυλία του. Τρία καινούρια τραγούδια ήταν το κέρασμα από τον επερχόμενο δίσκο του και στο πρώτο άκουσμα η ψήφος ήταν θετική.

 


Φωτογραφίες: Γιάννης Ανθούλης

 

Απο ’κει και πέρα η επιλογή των τραγουδιών δεν αποτέλεσε έκπληξη. Τα περισσότερα ήταν από την δισκογραφία του μετά τις Τρύπες, αλλά και κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του συγκροτήματος.

aggalakas_passe2Μεταξύ άλλων ακούσαμε: Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανός, Χάρτινο Τσίρκο, Σαράβαλο, Ακούω την αγάπη, Τι κρίμα, Γιορτή, Σιγά μην κλάψω, Μέσα στη νύχτα των άλλων. Θέση στο πρόγραμμα βρήκαν και δύο τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, Όσοι γινούν πρωθυπουργοί και Αντηλαλούν οι φυλακές με ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις.

Αποκάλυψη ο Ντίνος Σαδίκης στον μπαγλαμά που ερμήνευσε και δύο τραγούδια από την εποχή των Εν Πλω (Δεν  ήταν απαισιόδοξο τραγουδάκι, Χωρίς κανόνα). Εξαιρετικός ο ήχος που μας επέτρεψε να απολαύσουμε τα «βραχνά» φωνητικά του Σαδίκη στα καινούρια τραγούδια, καθώς και τη συνέρευση του μπαγλαμά με τα ηλεκτρονικά του Χρήστου Χαρμπίλα, που έκανε τη διαφορά σε αρκετές στιγμές της βραδιάς. Εκεί που «ακολουθούσαμε» τον μπαγλαμά, την κιθάρα και τη φωνή του Αγγελάκα και νόμιζαμε πως ξέραμε που οδηγεί ο δρόμος... εκεί μπλεκόταν τα ηλεκτρονικά που άλλαζαν τον ήχο και την αίσθηση της μουσικής. Συγχαρητήρια αξίζουν λοιπόν στον Τίτο Καργιωτάκη που βρισκόταν στην κονσόλα του ήχου, αλλά και στον κιθαρίστα Στάθη Αραμπατζή.


 _2_1272

 

 

 

 

Ο κόσμος ήξερε τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών και ανταποκρινόταν όταν ο Αγγελάκας ζητούσε λίγη βοήθεια στα φωνητικά..  Μεταξύ των τραγουδιών η παρέα επί σκηνής δεν σταμάτησε τα αστεία,  ενώ αρκετή βότκα και τσιγάρα άλλαζαν χέρια, μαζί με μια λευκή πετσέτα που τους ανακούφιζε από την πολύ ζέστη.

aggelakas_804Ακούγοντας τα τραγούδια του Γιάννη Αγγελάκα σκεφτόμουν πόσο καλός στιχουργός είναι, αλλά και πόσο έχει εξελιχθεί μετά τις Τρύπες. Αυτή όμως η εξέλιξη, η αλλαγή στον ήχο και στο ύφος των τραγουδιών, μάλλον μπερδεύει αρκετούς από το κοινό του. Εξηγούμαι: Το κοινό στο Βεάκειο ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Οι περισσότεροι καθόμασταν στις κερκίδες του θεάτρου και απολαμβάναμε τη συνάντηση του μπαγλαμά με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ ένας πυρήνας φανατικών που φυσικά ήταν όρθιοι, ζητούσε επίμονα τραγούδια, όπως η Καινούρια ζάλη και το Χάρτινο Τσίρκο. Σεβαστή η επιθυμία, άκρως ενοχλητική η επιμονή. Φαίνεται πως κάποιοι ήθελαν να ακούσουν πέντε με έξι τραγούδια, ώστε να «χτυπηθούν» και να πετάξουν μπουκάλια με νερό στον αέρα. Ναι το είδαμε και αυτό.. όπως και 20χρόνα παιδιά που φορούσαν μαύρες μπλούζες, έχοντας τις Τρύπες για στάμπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αγγελάκας και η παρέα του καθόντουσαν σε καρέκλες και ο ίδιος σηκώθηκε μόλις δύο, τρεις φορές για να ερμηνεύσει κάποιο τραγούδι. Εν τέλει, ο Γιάννης Αγγελάκας τιμά το παρελθόν του, αλλά σήμερα αφηγείται καινούριες ιστορίες. Αρκετοί απο τους πιστούς ακροατές του δεν σέβονται την επιθυμία του αυτή και ίσως βρίσκουν απάντηση στους στίχους ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού που ερμήνευσε:

Ωραίο είναι το γλέντι σας
δε λέω καλά περνάω
ωραίο είναι το γλέντι σας
κι ας μη πολυμιλάω.
Ωραίο είναι το γλέντι σας
δε λέω καλά περνάω
ωραίο είναι το γλέντι σας
μα τώρα λέω να πάω.

(Γλέντι)