theatron_den_masameΓια δεύτερη χρονιά φέτος το καλοκαίρι ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα μας δίνουν ραντεβού στο αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Έπειτα από την περσινή εξαιρετική παράσταση «Αριστοφάνης 2011», φέτος παρουσιάζεται το project «Δε Μασάμε», που ανέβαινε κάθε Τετάρτη, τους τελευταίους μήνες, στην Αθηναΐδα.

Η παράσταση εμπλουτίστηκε με καινούργια τραγούδια και κείμενα, που όχι μόνο ακολουθούν την πολιτική επικαιρότητα αλλά επιχειρούν να προβλέψουν και τη συνέχεια αυτού που ζούμε. Κείμενα και ατάκες στην καρδιά των γεγονότων. Στοχευμένα στην Πολιτική. Δηλαδή στην καθημερινότητά μας. Όλα τα γνωστά κομμάτια του Σταμάτη Κραουνάκη και ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες διασκευές (Τα Δειλινά, Κάνε λιγάκι υπομονή, Το γελεκάκι που φορείς, Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι, κ.α.) εντάσσονται στην παράσταση με τρόπο άρτιο και στέρεο, και αυτό γιατί όλη η παράσταση πατάει από τη μια στη σάτιρα και από την άλλη στο καλό γούστο.

Το «Δε Μασάμε» υπηρετεί, σε μεγάλο βαθμό, το είδος της επιθεώρησης. Και το υπηρετεί με αξιώσεις. Κείμενα καυστικά που λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους (το κοινό της πρεμιέρας -παραδοσιακά «σφιχτό»- κάποιες στιγμές έμοιαζε να δυσανασχετεί σ’ αυτά που άκουγε, πράγμα που υποδηλώνει και το καίριο των κειμένων). Τραγούδια του Κραουνάκη, που οι στίχοι τους άλλαξαν και στη θέση τους μπήκαν πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, κόμματα, ιδεολογίες. Μην πάει ο νους σας σε φτηνά αστεία, σε εύκολες, τηλεοπτικής αισθητικής, ατάκες. Η επιθεώρηση είναι ένα είδος που ο Κραουνάκης το «έχει» πολύ καλά. Ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει και το λέει με τον σωστό τρόπο. Τον πιο κοφτερό.

 

Στην παράσταση εκτός από τον Κραουνάκη που τραγουδάει και παίζει στο ένα πιάνο (στο άλλο βρίσκεται ο συνθέτης Άρης Βλάχος) συμμετέχουν οι: Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Jerome Kaluta, Θανάσης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης και η πάντα δυναμική Αγλαΐα Παππά. Η ομάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει «γερούς» performers (Μουστάκας, Kaluta, Στιβανάκης), σπουδαίους ερμηνευτές (Καραθανάσης, Γεροντίδης, Μπουγιώτης) και ταλαντούχους ηθοποιούς (Παππά, Γούσιας). Το δέσιμο στη σκηνή κατακτημένο. Το κέφι, η καλή διάθεση, το πικρό χιούμορ, η παρεΐστικη διάθεση για τραγούδι «περνάει» στο κοινό.

Ο χώρος του αίθριου στον «Ελληνικό Κόσμο» έχει διαμορφωθεί πολύ ωραία. Η ακουστική είναι σωστή. Το κάπνισμα, φυσικά, επιτρέπεται, ενώ προς το τέλος της βραδιάς υπάρχει και μια ευχάριστη έκπληξη: Δωρεάν πίτσα για όλους.

Η φετινή παράσταση της Σπείρας δεν έχει σκοπό να καταγγείλει. Εξάλλου τι έχει μείνει πια κρυμμένο; Τα σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί, οι προθέσεις και οι επιδιώξεις των πολιτικών έχουν διαγραφεί ξεκάθαρα. Το μόνο που μένει είναι ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του. Όσοι δουλεύουν και παράγουν (και Τέχνη) θα αμειφθούν. Θα μείνουν οι καλύτεροι από τους καλούς. Οι ειλικρινέστεροι από τους ειλικρινεις. Οι καθαρότεροι από τους καθαρούς. Η κοροϊδία τελείωσε: Δε Μασάμε!