Η συγκεκριμένη στήλη φέρει τον τίτλο “είδαμε”, που αποδεικνύεται όμως λιψός, για τη συναυλία των Meybahar και του Haig Yazdjian στο μουσικό χώρο Fonó στη Βουδαπέστη (την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου)! Το “νιώσαμε” αποδίδει πολύ καλύτερα και πολλά περισσότερα από όσο έγιναν στην πλευρά της Βούδας, στην ουγγρική πρωτεύουσα. 


Ο Haig Yazdjian δέχτηκε προ λίγων μηνών την πρόσκληση της μπάντας, τον πυρήνα της οποίας  αποτελούν η Μαρίλια Πίλτη (σαντούρι) και ο Márton Kopcsik (βιολί και βιόλα με συμπαθητικές χορδές). Ο σπόρος για τη δημιουργία των Meybahar είχε “πιάσει” στο Χουδέτσι στο Φεστιβάλ του “Λαβύρινθου” (Ross Daly), κάρπισε όμως πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν οι Meybahar ξεκίνησαν τις συναυλίες τους και με μεγάλη προσοχή και δουλειά στον ήχο παρουσίασαν εξαρχής ένα μουσικό μοτίβο, που βασίζεται στα ηχοχρώματα της Ελλάδας (κυρίως του Αιγαίου) και της Ανατολικής Μεσογείου, φλερτάρει -ωστόσο- φανερά με τη μουσικής της Ινδίας, μέσω ενός πολύ δυναμικού, όσο και ψυχεδελικού σετ κρουστών, που αποδίδουν εξαιρετικά οι Péter Takács (tabla), Merse Varga (frame drum, doholla & percussion), Dávid Krolikowski (percussion).

 

Στα δύο αυτά χρόνια οι Meybahar έψαξαν και πειραματίστηκαν πολύ σε συγγενές ρεπερτόριο και μουσικά κομμάτια, που ακουμπάνε στις απαρχές (και) της ελληνικής world music σκηνής. Το αποτέλεσμα είναι το πολύ φρέσκο EP “Abyss” σε παραγωγή των Meybahar (ουσιαστικά, και σε support του Fonó), ενώ ο Márton Kopcsik (που τυγχάνει και εξαιρετικός ηχολήπτης) ανέλαβε τις ηχογραφήσεις, τις μίξεις και το τελικό mastering.

 

Το “Abyss” περιέχει την ομότιτλη σύνθεση της Μαρίλιας Πίλτη, το “Tekez” από την Τουρκία, το “Eridanus” μία σύνθεση του Márton Kopcsik όπου παρουσιάζει έναν πρωτότυπο πειραματισμό με βιολί δικής του επινόησης, με συμπαθητικές χορδές, καθώς και δύο διασκευές στη “Γυφτοπούλα” του Γιώργου Μπάτη και στο “Γεφύρι της Δράμας”

 

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ηχοτρόπιο, με πολλές ιδέες και καλοδουλεμένο ήχο, που υπόσχεται ακόμη περισσότερα με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό το ρεπερτόριο ήταν και η βάση των Meybahar στη συναυλία τους με τον Haig Yazdjian, και έτσι κινήθηκε το πρώτο μέρος, πριν ο σπουδαίος ουτίστας και συνθέτης λάβει θέση στη σκηνή, με τον επίσης εξαιρετικό Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο.

 

Η συνεργασία των δύο ξεκίνησε στα χρόνια του “Αλάβαστρον” (στις αρχές της δεκαετίας του 2000) και αποτελούν εν δυνάμει συνεργάτες διαχρονικά. Το μεταξύ τους δέσιμο και η εντυπωσιακή επικοινωνία ήταν ένα από τα πιο όμορφα σημεία της συναυλίας, αφού είναι πραγματικά συγκινητικός ο εσωτερικός διάλογος δύο μουσικών τέτοιου επιπέδου. Το πιο συγκινητικό (πραγματικά) στοιχείο από όλα, ωστόσο, υπήρξε η επιλογή των όσων “διαμαντιών” ερμήνευσε ο Haig Yazdjian, ο οποίος ήταν σαν να βρέθηκε σε πολύ οικείο χωροχρόνο και να επέστρεψε στα χρόνια όπου μαζί με τους Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Χάρη Λαμπράκη (κυρίως), έγνεθαν τις δομές της ελληνικής world music σε μια γειτονιά του Παγκρατίου…

 

Ξεκίνησε με μία σουίτα φολκ τραγουδιών (με πρώτο το “Φίλοι μ’ καλοσωρίσατε”, αλλά και γύρισμα σε μελωδίες από την Ανδαλουσία, τις Αραβικές χώρες και -φυσικά- την Αρμενία) και πολύ γενναιόδωρα μας πήρε από το χέρι και μας πήγε στα ομορφότερα “λιβάδεια” της δισκογραφίας του, με περάσματα από τα Hanin, Friday Morning, Ara (το σπουδαίο κομμάτι που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ara Dinkjian), “γέφυρες” από τα “Λιανοχορταρούδια” και τα αρμένικα “Zartir Vortyag”, “Merdan”, σε ένα μουσικό “μπουκέτο”, που δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, καθώς στο κοινό βρέθηκαν (συμπολίτες πια στη Βουδαπέστη) Έλληνες εκπρόσωποι της γενιάς που “ξεριζώθηκε” με τον Εμφύλιο, Έλληνες της νεότερης γενιάς, Αρμένιοι, Τούρκοι, αλλά και πολλοί Ούγγροι, που αγαπούν ιδιαιτέρως καθετί ελληνικό… Μυσταγωγία!

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα σε αυτό το τόσο ταιριαστά ετερόκλητο κοινό πήρε θέση και η εμβληματική Ουγγαρέζα τραγουδίστρια, Márta Sebestyén, η οποία γνωρίζεται εδώ και χρόνια με τον Haig Yazdjian και είχε συνεργαστεί μαζί του σε μία πολύ ιδιαίτερη ηχογράφηση (σε μουσική διεύθυνση της Σοφίας Λαμπροπούλου), που έμεινε ιδιωτική, διότι είχε παραγγελθεί από τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας. Σε αυτόν τον -χάρμα ιδέσθαι- καμβά η τελευταία “πινελιά” μπήκε όταν ο Haig Yazdjian κάλεσε τους Meybahar επί σκηνής για να αποδώσουν μαζί το αρμένικο Habrban με γυρίσματα στο “Μυστικά πως σ’ αγαπώ” με την απόδοση ελληνικών στίχων στο συγκεκριμένο τραγούδι από τον Δημήτρη Υφαντή. Το κοινό ζήτησε “κι άλλο”, ο Yazdjian δεν χάλασε χατίρι, θα μας κάνει όμως απολύτως τη χάρη όταν επιστρέψει και πάλι στη Βουδαπέστη.

 

Ελπίζουμε σύντομα…