«Τίτλος;», (έτσι, με ερωτηματικό) είναι ο τίτλος του βιβλίου τού Κώστα Τριπολίτη που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Πρόκειται για μία ανθολογία που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των στίχων που έγραψε ο Τριπολίτης από το 1981 μέχρι και το 2007.

 

Όπως διαβάζουμε στο λακωνικό σημείωμα του εκδότη, «η έκδοση αυτού του βιβλίου έχει ιστορία περίπου πέντε χρόνων, και ο λόγος δεν είναι άλλος παρά η ευθύνη με την οποία ο Κ. Τριπολίτης αντιμετωπίζει το έργο του. Αυτή η ευθύνη τον οδήγησε στην ανθολόγηση εκείνων των στίχων που εξακολουθούν και σήμερα να έχουν απήχηση».

 

 

Η φράση – κλειδί που αποκρυπτογραφεί τις προθέσεις της έκδοσης είναι η «ανθολόγηση εκείνων των στίχων που εξακολουθούν και σήμερα να έχουν απήχηση». Πίσω από την «απήχηση», βρίσκεται η πρόθεση του ίδιου του Τριπολίτη να ορίσει με ακρίβεια το σύνολο των τραγουδιών που θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν το έργο του.

 

Αν και η στιχουργική του δραστηριότητα ξεκινάει από το 1972, (σύμφωνα με το επίσης λακωνικό βιογραφικό του που συναντάμε στο βιβλίο), οι κύκλοι τραγουδιών που περιλαμβάνει η έκδοση ξεκινάνε από το 1981 με τον Επιβάτη του Μίκη Θεοδωράκη, και συνεχίζουν με το Ραντάρ (επίσης του Θεοδωράκη), το Φράγμα του Δήμου Μούτση, τα Σκουριασμένα χείλια του Σταμάτη Κραουνάκη, το Όλα από χέρι καμένα και Συγγνώμη για την άμυνα του Θάνου Μικρούτσικου και τις Γέφυρες του Διονύση Τσακνή.

 

Παράλληλα, κάτω από την επικεφαλίδα «Ανένταχτα», συναντάμε 12 τραγούδια που βρίσκονται σκόρπια σε δίσκους συνθετών, μεταξύ αυτών το Σχήμα λόγου του Αντώνη Βαρδή, την Απόπειρα της Νένας Βενετσάνου και τα Παράθυρα του Τάκη Μπουγά, όλα και πάλι γραμμένα από το 1981 και έπειτα (με μοναδική εξαίρεση την Απόπειρα της Νένας Βενετσάνου που κυκλοφόρησε το 1980).

 

Στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του, ο Τριπολίτης αναφέρεται πάντα στην μετά το ’81 ενασχόλησή του με τη στιχουργική, χαρακτηρίζοντάς την ως την πλέον αντιπροσωπευτική τού έργου του. Με την παρούσα έκδοση, έρχεται ο ίδιος να προσδιορίσει ένα προς ένα τους κύκλους τραγουδιών και ορισμένα ακόμα «ανένταχτα» τραγούδια που επιβεβαιώνουν αυτή του την αντίληψη.

 

Στην έκδοση περιλαμβάνονται σε ορισμένα τραγούδια και χειρόγραφες παρτιτούρες – οδηγοί του Αλέξη Γκόνη.