markos-tsetsosΣτα ζητήματα μουσικής η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ανεπτυγμένη Δύση. Αφενός, η έντεχνη μουσική παραμένει στο απόλυτο περιθώριο του κοινωνικού και πολιτειακού ενδιαφέροντος, με την επαγγελματική μουσική παιδεία ιδιωτική και αδιαβάθμητη και τους κρατικούς μουσικούς θεσμούς όψιμους, ελάχιστους και υπεχρηματοδοτούμενους. Αφετέρου, καθολικής κοινωνικής και πολιτειακής αναγνώρισης απολαμβάνει το λαϊκό και λαϊκότροπο τραγούδι.

Στο ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό www.tar.gr όπου ο συγγραφέας είναι συνεργάτης αναφέρεται: «Το νέο βιβλίο του Μάρκου Τσέτσου ήδη από τον τίτλο του μας προκαλεί το ενδιαφέρον, αφού ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός υπήρξαν πολιτισμικές πληγές-παραμορφώσεις από παλιά και η εξέλιξή τους στη Νεοελληνική μουσική έσπρωξε τα πράγματα σε απίστευτες ζοφερές καταστάσεις. Οι γνώσεις και η ιστορική οπτική του συγγραφέα Τσέτσου, μας προϊδεάζει για να διαβάσουμε σκληρές αλήθειες και πραγματικότητες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην εποχή μας, στη χώρα μας, με ρίζες και καταβολές παλαιότερων χρόνων.»

 

Ο συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιχειρεί μια διερεύνηση των κοινωνικοπολιτικών και ιδεολογικών παραμέτρων της πολιτισμικής αυτής απόκλισης, ανατρέχοντας στη θεωρητική συζήτηση περί εθνικισμού και λαϊκισμού ως πολιτικών και αισθητικών ιδεολογιών και προσεγγίζοντας υπό το συγκεκριμένο πρίσμα τα γραπτά, το συνθετικό έργο και την πολιτισμική δράση δύο εκ των κύριων πρωταγωνιστών της νεοελληνικής μουσικής, του Μανώλη Καλομοίρη και του Μίκη Θεοδωράκη.

Μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα:
O Μάρκος Τσέτσος (γεν. 1968) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αισθητικής της Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της γραμματείας σύνταξης του περιοδικού Μουσικολογία, επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Αξιολογικά και της μουσικής εγκυκλοπαίδειας Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG). Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Βούληση και ήχος. Η μεταφυσική της μουσικής στη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ (Εστία 2004), Έγελος, Η αισθητική της μουσικής (μετάφραση & επίμετρο, Εστία 2002) και Hanslick, Για το ωραίο στη μουσική (μετάφραση & επίμετρο, Εξάντας 2003).  Από το 1981 έχει αναπτύξει αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως αρχιμουσικός και κιθαριστής.

ISBN: 978-960-7087-34-8
Σελίδες: 216, σχήμα 15,5
x24
Λιανική τιμή: 15 ευρω