Onepointwo είναι το ψευδώνυμο μίας από τις κεντρικές φυσιογνωμίες της όχι απλά εναλλακτικής αλλά και πειραματικής underground σκηνής της Θεσσαλονίκης, του ανθρώπου που διαμέσου της Melotron Recordings, της εταιρείας την οποία έχει ιδρύσει, επανακυκλοφορεί κιθαριστικό και experimental υλικό από την Ελλάδα και όχι μόνον και κυρίως από την δεκαετία του ’80 αλλά και κυκλοφορεί νέες ανάλογες ηχογραφήσεις διαφόρων μουσικών και σχημάτων ενώ επίσης έχει διοργανώσει αρκετές συναυλίες ονομάτων αυτού του φάσματος στην Θεσσαλονίκη. Εχει συμμετάσχει σε μερικά σχήματα και projects αλλά οι Onepointwo είναι το πρώτο καθαρά προσωπικό του. Συνεχίζοντας την τακτική που σχεδόν πάντα εφαρμόζει και στην Melotron οι κυκλοφορίες του είναι κατά βάση ψηφιακές με τα ελάχιστα αντίτυπα του «φυσικού προϊόντος» να εξαντλούνται πάρα πολύ σύντομα, όπως ακριβώς συνέβη και σε αυτή την περίπτωση.

 

Το «Plays Library Techno Vol. 1 & 2» κυκλοφόρησε στην αρχή του Ιανουαρίου, τέσσερις μόλις μήνες μετά από την πρώτη εργασία των Onepointwo «Melt Into The Sun» και, αν και δημιουργός τους είναι ο ίδιος μουσικός, είναι αρκετά και κάποιες στιγμές πολύ διαφορετικό από εκείνο. Τα πέντε, σχετικά σύντομα σε διάρκεια στην πλειοψηφία τους, κομμάτια του «Melt Into The Sun» είχαν σαφέστατα περισσότερο ή λιγότερο πειραματικό χαρακτήρα. Αντίθετα τα μόλις επτά του διπλού – όπως φαίνεται και από τον τίτλο του - «Plays Library Techno» είναι καταρχήν πολύ μεγαλύτερα σε διάρκεια (τα περισσότερα άνω των εννέα λεπτών) και, δεύτερο και σημαντικότερο, πολύ πιο εστιασμένα, τόσο ως προς τις επιδιώξεις τους όσο και τον τρόπο με τον οποίο αυτές υλοποιούνται.

 

 

Στην περίπτωση αυτή οι – κατά κύριο λόγο αναλογικές αλλά και ψηφιακές επίσης – ηλεκτρονικές ηχητικές πηγές των Onepointwo ακολουθούν και κινούνται σε πιο «ομαλούς» δρόμους, όπως δηλώνει και ο τίτλος αυτούς του techno του πρώτου μισού περίπου της δεκαετίας του ’90, μερικές φορές με κάποια περισσότερο ή λιγότερο έντονα trance στοιχεία. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του δημιουργού, η ατμοσφαιρικότητα και μία ιδιοσυγκρασιακή, «υπόγεια» μελωδικότητα δεν τον εγκαταλείπουν σχεδόν ποτέ και έτσι το αποτέλεσμα ελάχιστες φορές είναι λιγότερο από πολύ όμορφο. Από την άλλη όμως αυτή η προσέγγιση δίνει στο υλικό μιαν ολίγον «ρετρό» αύρα που, όσο και αν σου αρέσει και προσωπικά την αγαπώ πάρα πολύ, στο τέλος μπορεί και να επιφέρει μιαν ελαφριά κούραση, ευτυχώς όμως ποτέ πλήξη.

 

 

Τόσο η λέξη library στον τίτλο όσο και η αίσθηση που αποκόμισα μου λένε ότι αυτά τα κομμάτια πρέπει να είναι προγενέστερα του «Melt Into The Sun». Ακόμα και έτσι να μην είναι όμως κατά την γνώμη μου το τελευταίο είναι πιο φιλόδοξο, συγκροτημένο και ολοκληρωμένο και για αυτό και εντέλει συνολικά πιο ενδιαφέρον από το «Plays Library Techno Vol. 1 & 2» και για αυτό η σειρά των δύο μέχρι στιγμής κυκλοφοριών των Onepointwo θα έπρεπε πιθανά να είναι η αντίστροφη. Οπως και αν έχει όμως οι λάτρεις γενικότερα του ηλεκτρονικού ήχου και όχι μόνον του vintage της δεκαετίας του ’90 καλά θα κάνατε να μην αφήσετε να σας περάσει απαρατήρητο αυτό το album γιατί σίγουρα θα σας αρέσει πολύ. Θα το βρείτε μόνο στο https://onepointwo.bandcamp.com/album/plays-library-techno-vol-1-2.

 

 

Στο bandcamp των Onepointwo υπάρχει φυσικά και το «Melt Into The Sun»., μπορείτε λοιπόν να το ακούσετε και, αν η αρκούντως πιο «ψαγμένη» electronica του σας γοητεύσει το ίδιο ή και περισσότερο και το επιθυμείτε, να αποκτήσετε και αυτό επίσης.