Το "Chroma" είναι η τρίτη δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Κλαμπάνη που εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την εταιρία μουσικής παραγωγής Motéma Music New York. Ενορχηστρωτικά παρουσιάζεται μέσα από τη σύνθεση ενός Jazz  κουιντέτου (πιάνο, μπάσο, ντραμς, κιθάρα και κρουστά).  Το παρόν άλμπουμ συμπεριλαμβάνει ένα φάσμα ηχητικών χρωμάτων. Ο συνθέτης παρακινεί το κοινό αφενός  να αισθανθεί  αφετέρου να εκφράσει κάθε συναίσθημα, με τη γλώσσα της μουσικής.

 

Σε ένα ταξίδι με αφετηρία τη Jazz, ο Π. Κλαμπάνης αντλεί στοιχεία που πηγάζουν από την οργανική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό, στοχεύοντας στην ελεύθερη έκφραση. Ο συναισθηματισμός σε ταύτιση με την εκτελεστική αρτιότητα του μουσικού, οδηγούν σε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα, που συγκινεί και έλκει ένα κοινό που ποικίλει σε εύρος ακουσμάτων. Ρυθμικές και τονικές εναλλαγές, μελωδικά μοτίβα, ελεύθερες φόρμες που φανερώνουν μια σύγχρονη αισθητική της Jazz, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των συνθέσεων του, με στόχο έκφραση.

 

 

Η ηχογράφηση του album πραγματοποιήθηκε παρουσία κοινού, σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον στο Ωνάσειο Πολιτισμικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Το ίδρυμα, το οποίο ασχολείται με την έρευνα και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, στήριξε το έργο του συνθέτη, παρέχοντας του τις απαραίτητες χορηγίες. Το έργο αναπτύχθηκε μέσα από μια σειρά ζωντανών παρουσιάσεων που χρονολογούνται από το 2014 έως το 2015.

 

Όπως σημειώνει ο ίδιος:


Ο χαρακτήρας είναι σχεδιασμένος από όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες, τις φαντασιώσεις αλλά και τις εμπειρίες που έχουμε στη ζωή μας. Αν χρωματίζαμε κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία με ένα χρώμα, τότε ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι σαν μια μοναδική σύνθεση χρωμάτων, το μίγμα των οποίων οδηγεί στη δική μας, απόλυτα προσωπική σκιά.


 

Οι κύριες πηγές έμπνευσης του συνθέτη διακρίνονται σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Αφορούν εσωτερικές σκέψεις, συναισθήματα, αντιδράσεις και ένα σύνολο από εικόνες που πηγάζουν από την επικαιρότητα. Ένα άρτιο συνθετικά album, που μυεί τον ακροατή σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, συναισθηματικής εξερεύνησης σε ταύτιση με τη μουσική. Κι αν όλα αυτά ακούγονται κάπως θεωρητικά δεν έχετε παρά να το ακούσετε.

 

Ο Πέτρος Κλαμπάνης ανήκει και αυτός σε μία γενιά εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών που αναπνέουν μέσα στην Jazz και έχουν διεθνή εμβέλεια, με ακαδημαϊκές σπουδές, συναυλίες, συμμετοχές σε σύνολα και διακρίσεις που αφορούν τις εκτελεστικές του δεξιότητες.

 

 


Στις 4 Μαΐου ο Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται στην Αθήνα για να “χρωματίσει” το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ θα προηγηθεί στις 2 Μαΐου η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μαζί με το jazz group του από τη Νέα Υόρκη (και ένα κλασικό οκτέτο εγχόρδων στη συναυλία του στην Αθήνα) θα παρουσιάσει τις συνθέσεις που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο προσωπικό του άλμπουμ Chroma μαζί με παλαιότερα κομμάτια και αγαπημένες μελωδίες που τον έχουν επηρεάσει.