Να ένας δίσκος που μέχρι στιγμής έχει περάσει αδικαιολόγητα απαρατήρητος. Ο κιθαρίστας και συνθέτης Βασίλης Λαγός μελοποιεί ποιήματα του Γιώργου Δάγλα που τιτλοφορείται «Καντάδες για ένα Δαίμονα». Το "μελοποιεί" είναι κυριολεκτικό. Ο Λαγός αν και έχει πίσω του όχι μόνο τη δική του μουσική πείρα αλλά και τη δυναμική μιας καλής ομάδας (Γιάννης Παπαδούλης στα ντραμς, Αλέξης Δελής στο κοντραμπάσο και Σπύρος Νίκας σε σοπράνο και άλτο σαξόφωνο) αρνείται να πάει προς την εύκολη λύση.

 

Αυτή δηλαδή που θα υπαγόρευε μια τάση που συναντάμε συχνά τα τελευταία χρόνια (γνωστά θύματα της ο Μίλτος Σαχτούρης και Ανδρέας Εμπειρίκος) και θέλει άξιους μουσικούς (αλλά απαίδευτους στη σύνθεση και την ενορχήστρωση) να οργανώνουν ένα διονυσιακό τζαμάρισμα και να βάζουν από πάνω ως ηχητικό έμπλαστρο και σε μορφή spoken word τους στίχους του εκάστοτε μελοποιούμενου.

 

 

Ο Λαγός λοιπόν και η ομάδα του κερδίζουν πόντους και μόνο για την προσπάθεια τους να αποδώσουν έμμετρα τους στίχους του Δάγλα, ακόμα και να σε σημεία που το εγχείρημα προδίδεται από το αποτέλεσμα.

 

 

Είναι μεγάλο το φάσμα των μουσικών επιρροών που χρησιμοποιεί η ομάδα των μουσικών και κινείται από τον αυτοσχεδιασμό και το fusion και φτάνει ακόμα και σε λιβάδια free jazz και δημιουργικής μουσικής, παρακάμπτοντας σχετικά εύκολα τον ύφαλο του progressiveπου σε σημεία πάει να πάρει το πάνω χέρι στις ενορχηστρώσεις.

 

Οι δύο «καλεσμένοι» του Λαγού σε αυτό το δίσκο είναι όχι μόνο φημισμένοι, ο καθείς στον τομέα του, αλλά παραδίδουν και χαρακτηριστικές στιγμές της Καντάδας. Αδάμαστη η φωνή του Λάκη Χαλκιά σε ένα απόλυτα ταιριαστό στιχούργημα όπου ερμηνεύει για την ιστορία ενός φημισμένο ηπειρώτη χειριστή κρουστών και υποβλητικός ο Γιώργος Ρωμανός με τη φωνή του σε μια αυθεντική υπόγεια και αστική ερμηνεία.

 

 

Είναι η Ντόρα Βλάσση όμως που έχει αναλάβει το συντριπτικό ποσοστό των ερμηνειών πίσω από το μικρόφωνο και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει πολύ καλά, ειδικότερα αν αναλογιστούμε την ασυμμετρία του στίχου με τα ακόρντα. Μόνη παραφωνία η μία και μοναδική σύνθεση που ερμηνεύεται στα αγγλικά και όπου την προδίδει όχι η προφορά αλλά η ερμηνεία η ίδια μιας και δεν μπορεί, κατά την προσωπική μου άποψη, η Βλάσση να προσδώσει το ειδικό βάρος της λέξης στην αγγλική νοηματική γραμμή που αναλογεί.

 

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Η B-other Side records όπως σημειώθηκε και παραπάνω και θα ήταν αδικαιολόγητο να μην το εντάξετε στα εξέχοντα ακούσματα της φετινής χρονιάς από την ελληνική παραγωγή, ανεξάρτητα με το ύφος που κινείστε σε επίπεδο ακρόασης και προτιμήσεων. Οι Καντάδες χωρίς να κάνουν εκπτώσεις έχουν στοιχεία για τον κάθε ακροατή.