Σε ημέρες κρίσης είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις έναν δίσκο που να μην περιλαμβάνει στίχο και μάλιστα με έμφαση στις αιχμές της εποχής. Αλλά είναι και τόλμημα να δημιουργείς ένα ψηφιακό project αποτελούμενο από 9 intstrumental κομμάτια και αυτό να συμβαίνει στο έκτο σου άλμπουμ. Οι Menta μετά από 15 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας το τόλμησαν.

Το στοίχημα μεγάλο και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα. Το Telepherique δεν ακουμπάει σε τίποτα «ελληνικό» όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα να αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον όρο. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε επιδίωξη του τετραμελούς αυτού γκρουπ. Μέχρι τώρα η pop-rock αισθητική τους φλέρταρε με την αμερικάνικη εκδοχή των όρων και με ελληνικό στίχο. Τι συμβαίνει όμως με αυτό το πόνημα; Είναι τομή, είναι διάλλειμα, είναι πείραμα, είναι παιχνίδι;

 

Όλα αυτά και τίποτα συγκεκριμένο! 9 αριθμοί (εκτός του ομώνυμου track) είναι οι τίτλοι. Δεν δίνουν συναισθηματική κατεύθυνση ήδη λόγω ανυπαρξίας τίτλων. Ίπτανται των γειώσεων που αυτοί σηματοδοτούν και αφήνουν τη φαντασία να εξερευνήσει και να υπερβεί τα καθεστώτα όπως ακριβώς όταν βρίσκεσαι στο ταξίδι με το τελεφερίκ. Με industrial οπτική, μέσα από minimal ηλεκτρονικούς συνειρμούς οι Menta μοιάζουν εδώ να βάζουν τη γλώσσα στην υφή του μεταλλικού για να δοκιμάσουν παραδοξότητες που από καιρό φαίνονταν στις προηγούμενες δουλειές τους.

 

Όχι ότι τέτοιες ηχοτροπίες δεν τις είχαμε ξαναγευτεί, αλλά δύσκολα τις έβρισκες σε ελληνικό σχήμα. Το theremin της Nalyssa Green και τα φωνητικά του Σέργιου Βουδρή μαζί με τις κιθάρες στρογγυλεύουν λίγο το ασαφές τοπίο, αλλά αυτήν την ασάφεια λατρέψαμε, χωρίς να περιμέναμε σώνει και καλά αισιοδοξία, αλλά μόνο το ταξίδι προς αυτήν, χωρίς να αφουγκραζόμαστε σκοτάδια αλλά να τα αφήνουμε να λειτουργήσουν λυτρωτικά μέσα μας.

 

Tο Telepherique των Κώστα Βλάχα, Νίκου Παπαδημητρίου, Πάνου Γαλάνη και Δημήτρη Λαϊνά είναι ένα σύγχρονο soundtrack αστικού κινηματογραφικού κόμικ, με έντονες Polaroid μονοχρωμίες που αρέσκεται σε μια ανέμελη ενδοσκόπηση. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο home studio του συγκροτήματος και είναι διαθέσιμο σε 250 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου 180 γραμμαρίων και σε digital download στο menta.bandcamp.com