Το Colours from Home είναι ένα cdπου μάς έρχεται από το Βέλγιο. Περιλαμβάνει τις συνθέσεις ενός νέου μουσικού, του Βαγγέλη Σακκά, για τη διασκευή των Ορνίθων του Αριστοφάνη που ανέβηκε το 2012 στις Βρυξέλλες σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ειρήνης Χαλκιά. Η ηχογράφηση του cd έγινε στην Αθήνα με έλληνες μουσικούς (με την καθοριστική βοήθεια και συμμετοχή του τσελίστα Ορέστη Ζαφειρόπουλου), ενώ στις παραστάσεις έπαιζε ζωντανά το μουσικό σύνολο La Touche αποτελούμενο ως επί τω πλείστον από Βέλγους μουσικούς.

Στα 7 ορχηστρικά και 2 τραγούδια του Colours from Home, η καταγωγή των μελωδιών του Βαγγέλη Σακκά είναι εμφανής. Τη συναντάμε στις μουσικές και την αισθητική του Χατζιδάκι, του Σκαλκώτα, του Rota, του Brahms. Μελωδίες δομημένες σε φαντασία και πλούσια ηχοχρώματα, συνθέτουν ένα κολάζ πολύχρωμων στιγμιότυπων που δανείζονται διακριτικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή και κυρίως την ελληνική μουσική παράδοση. Έτσι εξηγείται και ο τίτλος Colours from Home.

 

Ο Βαγγέλης Σακκάς, γιατρός στο επάγγελμα που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες από το 2009, σε αυτό το πρώτο δείγμα της δουλειά του δίνει ένα σαφές στίγμα όσον αφορά την αισθητική και τον τρόπο που δομεί τις μελωδίες του. Η τήρηση του μέτρου είναι το πρώτο που διακρίνει κανείς ακούγοντας τα tracks. Αναζητά και βρίσκει τα όρια που πρέπει να φτάσει η κάθε μελωδική ιδέα, αποφεύγοντας τη μίμηση και τη φλυαρία, δύο από τις βασικές παθογένειες που χαρακτηρίζουν αντίστοιχες εργασίες νέων συνθετών. Στο Colours from Home ο ακροατής δε θα βρει τολμηρούς πειραματισμούς. Θα απολαύσει μελωδίες καθαρές, δομημένες με φαντασία και λυρισμό. Η μινιμαλιστική ενορχήστρωση στα πρότυπα της μουσικής δωματίου καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα, με πιάνο, ακκορντεόν, βιολοντσέλο, βιολί, κλαρινέττο και φλάουτο, να συνομιλούν άλλοτε με λυρισμό κι άλλοτε παιχνιδιάρικα, σε ένα σύνολο με πλούσιες ρυθμικές εναλλαγές.

 

Το cd δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, μπορεί όμως κάποιος να το προμηθευτεί από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://sakvag.wix.com/sakkasvaggelis#!contact/c20x9