Φεύγεις από μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αν και με περίεργο πολιτικό υπόβαθρο. Επιλέγεις όμως να ζήσεις και να δημιουργήσεις σε μια χώρα που αποδεδειγμένα είναι πολυπολιτισμικά κέντρα πολλές μεγαλουπόλεις της και δίνουν άπλετες ευκαιρίες σ’ έναν υποψιασμένο καλλιτέχνη να πειραματιστεί και να προχωρήσει παραέρα τη τέχνη του. Η ιστορία στο πρόσωπο της Van-AnhVanessa Vo ταιριάζει απόλυτα και οι δύο εποχές της ζωής της γίνονται μία όταν αποτυπώνονται δισκογραφικά.

Ενθουσιώδης και πολυτάλαντη η νεαρή μουσικός από το Βιετνάμ μεγαλωμένη από πατέρα που εμψύχωνε με τη κιθάρα του τους συμπατριώτες του στο πόλεμο από την ηλικία των τεσσάρων δείχνει ότι η συναναστροφή της οικογένειας με καλλιτέχνες και η εναλλαγή διαφορετικών ακουσμάτων ανατολικής και δυτικής προέλευσης αποτύπωνε στην ψυχή της την αγάπη για το παραδοσιακό και τους αυστηρούς κανόνες αλλά και την ορμή που δίνει ο αυτοσχεδιασμός και η τάση για το νέο, το άγνωστο και το απροσπέλαστο. Η νεαρή Voαποφάσισε να πάρει παραδοσιακά έγχορδα της ευρύτερης περιοχής και να τα αναστήσει και στα δυό της χέρια.

 

Στο μονόχορδο danBau, στο 36χορδο dantamthapluc (είδος σαντουριού), στο ξυλόφωνο από μπαμπού dant’rungκαι σε τόσα άλλα περίεργα για το δυτικό αυτί, ένωσε την λιτή αρχετυπική αλλά με κομψά αυτοσχεδιαστικά μοτίβα, παραδοσιακή μουσική με τον αυτοσχεδιαστικό δυτικό χαρακτήρα της τζαζ και μετά από αρκετά άλλα άλμπουμ, φτάνουμε στο «Three Mountain Pass» που συνδυάζει για πρώτη φορά ίσως όλα όσα μέχρι τώρα έχει απορροφήσει η καλλιτεχνική της ιδιοσυγκρασία και το ανήσυχο ταλέντο της. Απόδειξη ότι σ’ένα από τα κομμάτια του δίσκου η συνεργασία της με το περίφημο Kronos Quartet αποτυπώνει τη συνομιλία μιας μουσικής δωματίου με εκείνες που παίζονταν μέσα στα κλειστά κονσερβατόρια της παλιάς Άπω Ανατολής! Τόσο επιτυχής συγκυρία που αναρωτιέσαι ποιος διδάσκει ποιόν! Από την άλλη η απόδοση του Gnossiennes No 3 του Erik Satie με το dan Bau και το μπάσο danTranh μετατρέπει μια πασίγνωστη δυτική μελωδία σ’ ένα εξωτικό (αλλά με την κλασσική διάσταση της περιοχής) έδεσμα, προσαρμοσμένο άψογα στα ηχοχρώματα της βιετναμέζικης παράδοσης.

 

Αν προσθέσουμε και τα λόγια της αγαπητής στη χώρα της ποιήτριας του 18ου αιώνα Ho Xuan Huong με προωθημένους για τότε στίχους που μιλούν για τη δεινή θέση της γυναίκας στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, τα οποία ερμηνεύει η ίδια η Voσαν άλλη Diamanda Gallas χωρίς το γκόθικ στοιχείο της τελευταίας, τότε έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη μουσικό (βραβευμένη με ΕΜΜΥ παλαιότερα για μουσική επένδυση) που η διεθνή της πορεία εδραιώνεται για τα καλά! Ο δίσκος κυκλοφορεί από την ετικέτα Innova μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για συνθέτες στην Αμερική.

 

 http://www.vananhvo.com/