1963 -2013. Μια πορεία πενήντα ολόκληρων χρόνων που κάθε καλλιτέχνης οφείλει στον εαυτό του να τη γιορτάσει με τον ανάλογο τρόπο. Κι όταν μιλάμε για ένα από τα κορυφαία ονόματα του πορτογαλικού fado, τον Carlos Do Carmo αναφερόμαστε σ’ έναν απ’ αυτούς που με την Amalia Rodrigues στήριξαν το ντόπιο αυτό είδος τόσο ώστε να ενταχθεί μέσα στο θησαυροφυλάκιο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2007 και μετά από μια μεταπολεμική παραγκώνιση, να κυριαρχήσει τοπικά και σε διεθνές επίπεδο ενώ από τα μέσα των ‘90ς να γνωρίσει τεράστια απήχηση εκμεταλλευόμενο και την άνθιση της world music.


Aν και τα τελευταία χρόνια το fado είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση, στα χρόνια που ξεκινούσε ο Carmo οι περισσότεροι ήταν άνδρες. Βέβαια ο ίδιος είναι γόνος της μεγάλης fadista Lucila do Carmo (1920-1999) και μετά το θάνατο του πατέρα του αποφάσισε να βοηθήσει και εκείνος το fado house (ένα είδος ταβέρνας που παρουσιάζονταν ζωντανά fadistas) και δειλά άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Ο πρώτος δίσκος του 1963 έγιναν 11 στο τέλος της δεκαετίας και 40 στα τέλη των 70ς. Γνωρίζοντας πόσο στυλιζαρισμένο ήταν το fado προσπάθησε και πέτυχε να ενσωματώσει στοιχεία και από άλλες μουσικές κουλτούρες όπως τη τζαζ του Φρανκ Σινάτρα, τις γαλλικές μπαλάντες αλλά και τη bossa nova. Και το έκανε με τέτοια μαεστρία που ακόμη και οι φανατικοί της «αγνότητας» των fados να μην καταφέρουν να πουν κουβέντα. Ο ίδιος ο Carmo δεν κέρδισε όμως μόνο απ’ τη μουσική του δραστηριότητα το σεβασμό και την αγάπη του κοινού. Ενέταξε τα fados στη μετάβαση από τη δικτατορία στην μεταπολίτευση που συνέβη στη Πορτογαλία το 1974 μαζί με τους συναδέλφους του Fernando Tordo και Paulo de Carvalho ενώ μέχρι και σήμερα είναι παρών στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας του. Τελευταία θέλησε να φλερτάρει ανοιχτά με τη κλασσική μουσική πάντοτε μέσα από το φίλτρο του fado αντικαθιστώντας το τυπικό κιθαριστικό κουαρτέτο μόνο μ’ ένα κλασσικό πιάνο. 


Καλλιτέχνης χωρίς κόμπλεξ, βοήθησε να αναδειχτούν τα νέα ταλέντα της δεύτερης άνοιξης του fado μερικά από τα οποία έτρεξαν χωρίς δεύτερη σκέψη να τραγουδήσουν από ένα ντουέτο στα 11 τραγούδια του εορταστικού cd «Fado E Amor». Camane, Mariza, Carminho, Ana Moura, Ricardo Ribeiro, Raquel TavaresCristina Branco, Marco Rodrigu, Aldina Duarte, Mafalda Arnauth και η κόρη του Lucilia Do Carmo συντροφεύουν σε κλασσικά τραγούδια του είδους με κιθαριστική ενορχήστρωση σε μια συλλογή πολύτιμη για τον γερόλυκο του «μπλούζ της Πορτογαλίας».


Επίσημη ιστοσελίδα: www.carlosdocarmo.com