Ο λόγος για μια ιδιαίτερη ετικέτα από το Όκλαντ της Καλιφόρνια. Την ίδρυσε, το 2000, ο Mike Cadoo (Bitcrush / Gridlock ) σαν μια ακόμη DIY ανεξάρτητη δισκογραφική για να εξελιχθεί –σύντομα- σε αισθητικό πόλο προσανατολισμένο στα περισσότερο συναισθηματικά ύφη της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Μια σειρά νέες κυκλοφορίες κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών προσθέτουν σημαντικά στην μουσική παραγωγή του 2013.

 

Ας πούμε το “Departure”, ντεμπούτο του Αμερικάνου (ghost) ή – κατά κόσμον Brian Froh – δημιουργεί ονειρικά ηχοτοπία επηρεασμένο, ίσως, από τους Boards Of Canada αλλά περισσότερο μελωδικά - ικανό να μετατρέπει τα συναισθήματα σε λεπτές ηλεκτρονικές γραμμές. 


Οcoeur είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Frank Zaragoza και το “Light As A Feather” δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Γάλλου μουσικού και γραφιστικού σχεδιαστή. Όλα – σύνθεση, ρεμίξιν και παραγωγή - δια χειρός Ocoeur μοιάζουν να λειτουργούν λιγάκι κινηματογραφικά με τα πλήκτρα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο διαφανές ηχητικό περιβάλλον του λυρικού μουσικού.

Από την Ισλανδία, ο Jonas Thor Gudmundsson (Ruxpin ) άρχισε να παίζει μουσική έφηβος και η πρώτη του κυκλοφορία ήταν το 1999. Ήδη με επτά άλμπουμ στο ενεργητικό του και με ένα ακόμη πρότζεκτ – τους Asonat - να τρέχει, o Ruxpin φέρει στις αποσκευές του το “This Time We Go Together”, μοναχικός με την βοήθεια δυό γυναικείων φωνών και με ευφάνταστους τίτλους τραγουδιών όσο είναι και η μινιμαλίστικη ελεκτρονικά του.
O Ιάπωνας Atsuhito Omori κρύβεται κάτω από το όνομα Ex Confusion – ένας αυτοδίδακτος μουσικός, ένας «αμπιεντικός σολίστας» όπως συστήνεται. Ακουστική κιθάρα και πιάνο συνθέτουν μελωδικά υποστρώματα ήχων καθιστώντας το τρίτο άλμπουμ του Omori, “With Love”, πολύτιμη συλλογή από μικρές ατμοσφαιρικές βινιέτες μοντέρνας μουσικής σύλληψης.

Πάνω από είκοσι χρόνια καλλιτεχνικής πορείας ο Αμερικανός με Ασιατικές ρίζες Brock Van Wey ή bvdub, ξεκίνησε σαν DJ του rave για να εξελιχθεί σε ένα υβριδιακό δημιουργό ένθα υπερβαίνει τα διάφορα στιλ.

Στο τελευταίο του πόνημα, “ Born In Tokyo” μιξάρει δημιουργικά abient, deep techno και house, abstract και IDM αλλά και τα ενδιάμεσα τους!

O Bρετανός Graham Richardson δημιουργεί τους Last Days επηρεασμένος σφοδρά από τα αγροτικά περιβάλλοντα γι’ αυτό και τα διάφορα field recordings σε ένα μουσικό όλο το οποίο χαρακτηρίζεται από απλές κιθάρες, πλήκτρα και χαλαρά ελεκτρόνικς. Στο “Satellite” – τέταρτο κατά σειρά έργο του - τα χιονισμένα, έρημα τοπία κυριαρχούν στα εξώφυλλά του, το ίδιο και στη μουσική του. Ένα ήλεκτρο – ακουστικό lo-fi σάουντρακ.

Mε Ελληνικές συμμετοχές κλείνει η παρουσίαση των νέων cd της n5MD: το τρίο των Diamat στο πρώτο τους άλμπουμ, “Being Is The Sum Of Appearing” με δυο Ιταλούς εκ των οποίων ο Attilio Bruzzone είναι συνιδρυτής των Port-Royal συν το Χρήστο Γκαρπιδάδη (Dergar ) ενώ σε ένα κομμάτι κάνει φωνητικά η Dalot ήγουν η Μαρία Παπαδομανωλάκη – της οποίας σύντομα θα παρουσιάσουμε το νέο της πόνημα. Το πνεύμα του δίσκου – με κιθάρες, σίνθι και ελαφρά ηλεκτρονικά beat ταξιδεύει στο χώρο του αμπιεντικού techno.