Η τρίτη δισκογραφική δουλειά των Tamikrest κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου από την Glitterbeat Recordsκαι περιέχει δέκα ολοκαίνουρια τραγούδια προσανατολισμένα για ακόμα μία φορά στην παλαιότερη και σύγχρονη ιστορική αποτύπωση της φυλής και της κουλτούρας των Touareg.

Ηλεκτρονικοί ήχοι συνυφασμένοι με παραδοσιακά στοιχεία, αφρικάνικο blues ιδίωμα συνδυασμένο με την τοπική διάλεκτο, εξαιρετικά φωνητικά και indie rock αποχρώσεις συνθέτουν το μουσικό σύμπαν των Tamikrest. Έχουν δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό αναγνωρίσιμο ήχο και διεκδικούν επάξια τον τίτλο των συνεχιστών των Tinariwen.

 

Οι νομάδες της δυτικής Σαχάρας ονόμασαν την πρόσφατη δουλειά τους Chatma, που σημαίνει «Οι αδερφές μου». Όπως αναφέρει κι ο συνθέτης της μπάντας στο ομώνυμο βίντεο-trailer, κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση επειδή τα θύματα του πολέμου είναι πάντα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι και ήθελαν να τους αφιερώσουν αυτήν τη δουλειά, η οποία είναι βαθιά επηρεασμένη από τα προβλήματα του λαού τους και από το μεγάλο κύμα προσφύγων που εγκαταλείπει συνεχώς τον τόπο τους. Ιδιαίτερα το πρώτο κομμάτι του δίσκου isnantan Chatma) έχει μελαγχολική διάθεση και εξοικειώνει τον ακροατή με μία σύντομη εισαγωγή – αφήγησης στις δυσκολίες αλλά και στη δύναμη που επιδεικνύουν οι γυναίκες της φυλής τους.

Έχουμε αναφερθεί άλλωστε ξανά στη δράση του συγκροτήματος και τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, λόγω συγκρούσεων και συχνών αναταραχών στην περιοχή γύρω από το Μαλί, την Αλγερία, το Νίγηρα και τη Λιβύη, οι οποίες οδηγούν σε συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών.

Με την προσπάθεια και την καλλιτεχνική τους υπόσταση επιδεικνύουν δύναμη και θέληση να δημιουργήσουν νέες προσδοκίες στους ίδιους αλλά και το περιβάλλον τους.

«Η ομάδα των Tamikrest αποτίει φόρο τιμής στη δύναμη και το κουράγιο των γυναικών της φυλής Touareg που προστατεύουν τα παιδιά τους και παράλληλα διαφυλάσσουν τα ήθη των προγόνων τους. Συμβολίζουν την ελευθερία και την ελπίδα και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος». ΤamikrestMάιος 2013

*Το CD διατίθεται για αγορά μέσω της ιστοσελίδας Αmazon
http://www.facebook.com/tamikrest
http://www.tamikrest.net/en/