Ο συνδυασμός της εβραϊκής μουσικής παράδοσης με τη τζαζ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη εμπεριέχει τη δεύτερη ήδη πριν την επίσημη καθιέρωσή της στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αυτό το γνωρίζει καλά από το DNAτου ο Αμερικανός (με εβραϊκές ρίζες και εγκατεστημένος στο Τορόντο του Καναδά) παραγωγός, τρομπετίστας και συνθέτης David(Yonah) Buchbinder, μια σημαντική φιγούρα της fusion worldjazz σκηνής που εμφανίστηκε στο προσκήνιο στα τέλη των 80ς. Από τότε γράφει μουσική για ταινίες, θεατρικά έργα και τηλεοπτικές παραγωγές ενώ έχει συμμετάσχει και σε ονομαστά στην αλλοδαπή γκρουπ όπως στην Flying Bulgar Klezmer Band και στο αραβικό fusion σχήμα Medina.

 

Το 2007 η εξαιρετική Tzadik Recordsτου δίνει την ευκαιρία να καλέσει τον Κουβανό πιανίστα HilarioDuranκαι η συνεργασία τους αποτυπώνεται στο Odessa/Havana. Το επόμενο πόνημα στην δισκογραφική που φιλοξενεί μεταξύ άλλων την ηγετική avantgardeφιγούρα της τζαζ John Zorn (μία από τις επιρροές του Buchbinder όπως και οι Mingus, Monk, Ellinghton, Bartok και Strauss) είναι θα λέγαμε η συνέχεια εκείνης της συνεργασίας σε πιό διευρυμένη βάση αφού το ‘’Walk to the Sea’’ συνδυάζει με το καλύτερο τρόπο την Ladino παράδοση με έντονα τα στοιχεία της τζαζ και της αφροκουβανέζικης πιανιστικής μαεστρίας του Hilario.

 

Τις συνθέσεις μοιράζονται εκτός του πρωταγωνιστή και οι Lina Kohen Albukrek και Hilario Duran ενώ η πλούσια ορχήστρα έχει μπροστά τη τρομπέτα και το flugelhornτου Buchbinder, το πιάνο του Duranαλλά και ούτι, βιόλα, βιολί, αραβικά και αφρικάνικα κρουστά, κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνα, ντραμς, μπάσο, κιθάρα και φωνητικά από τους Michel Cohen και Μaryem Hassan Tollar. Κυκλοφορία που δεν εγλωβίζεται στις ατραπούς της αυτοσχεδιαστικής πρακτικής, αντλώντας από Κούβα, Ladinoκαι τζαζ με έμπνευση και τσαχπινιά ώστε να προσελκύσει μια μεγάλη γκάμα ακροατών! Μια ματιά και στην κορυφαία κυκλοφορία «Descarga Oriental» των Maurice El MedioniRoberto Rodriguez (Piranha, 2006) θα σας δώσει ίσως και τις πιό σύγχρονες καταβολές του Αμερικανο-εβραίου αυτού μουσικού.

http://www.davidbuchbinder.ca/
http://www.tzadik.com/