Κάθε καινούριο πόνημα της Maria Concepcion Balboa Buika αποτελεί πλέον ένα καλλιτεχνικό γεγονός στη μουσική κοινότητα της τζαζ και world μουσικής. Η αφρο-τσιγγάνα Ισπανίδα δημιουργός ξέρει να συγκινεί και να αναβαπτίζει κάθε φορά τους καλλιτεχνικούς της στόχους υπό το πρίσμα μιας εσωτερικής σχέσης που έχει με τη μουσική που όμως δεν τη κρατά για τον εαυτό της ούτε την περιχαρακώνει σε αυστηρά ελιτίστικα κάδρα.
Στο «La Noche Mas Larga» η Buika εξελίσσει για άλλη μια φορά την φλαμένκο οπτική της με άφθονα αφρικάνικα, τζαζ, κουβανέζικα αλλά και κάποια φάνκι στοιχεία που την κάνουν από μόνη της ένα μοναδικό παράδειγμα αφρο-φλαμένκο είδους που η ίδια χρίζεται δημιουργός της.
Είτε καταπιάνεται με κορυφαία στάνταρς (Siboney, Ne Me Quitte Pas, Don’t Explain κ.α) είτε μας χαρίζει ολόδικές της μελωδίες, το καπνισμένο βελούδο της φωνής της αντιμετωπίζει το ίδιο σπαρακτικά και λειτουργικά όλες τις συνθέσεις με την ίδια αυθεντικότητα και αισθαντικότητα των προηγούμενων άλμπουμ της. Αν και τα τραγούδια της μέσω της ερμηνείας κουβαλούν μιαν έντονη συναισθηματική μελαγχολική φόρτιση, το ίδιο το άλμπουμ είναι για άλλη μια φορά ένα κομψοτέχνημα, μια γιορτή της μουσικής και της φωνητικής τέχνης! Πέντε δικές της συνθέσεις (μία σε συνεργασία με τον πνευματικό της μέντορα – κιθαρίστα Pat Metheny) και οχτώ διασκευές έρχονται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν τη δική της ρήση :
«Τραγουδάω από την ψυχή μου για να βγάλω ό,τι κρύβω μέσα μου ώστε να μη με πληγώνει». Τη συνοδεύουν μεταξύ άλλων πρώτης κλάσεως φλαμένκο μουσικοί ( Juan Jose Suarez ‘’El Paquete’’, Israel Suarez ‘’El Pirana’’ ) αλλά και τζαζ και world μουσικοί από τη σκηνή της Νέας Υόρκης (Dafnis Prieto, Pedrido Martinez) υπό την καθοδήγηση του πιανίστα και παραγωγού Ivan Melon Lewis σ’ ένα δίσκο που ηχογραφήθηκε σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Μαδρίτη αλλά ανήκει διαιωματικά σ’ όλο το κόσμο που τρέφεται με προϊόντα υψηλής καλλιτεχνικής καλλιέργειας και χτισμένα ως σημεία αναφοράς!!!