Σ’ ένα τόσο σκληρό πολιτιστικό περιβάλλον όπως είναι αυτό των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, η πρωτοπορία και η διαφυγή έξω από τα στενά πλαίσια της παράδοσης σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσοι το τολμούν θα πρέπει να έχουν γερά κότσια, απόλυτη αφοσίωση γι’ αυτό που πρεσβεύουν και κυρίως μια πειστική σύνδεση με τη βαριά σκιά του παρελθόντος. Φαίνεται ότι η λεπτεπίλεπτη φιγούρα της Λιβανέζας Yasmine Hamdan κουβαλάει πολύ γνώση και εμπιστοσύνη στο μουσικό της ένστικτο ώστε να έχει κατορθώσει να θεωρείται το πιό σημαντικό στοιχείο της undergroundμουσικής σκηνής στις μέρες μας στις αραβικές εθνότητες.

Η αρχή έγινε με τον συνονόματό της Zeid Hamdanόταν μαζί δημιούργησαν τους SOAPKILLS, μια ηλεκτρονική ανεξάρτητη μπάντα – σύμβολο (πια) της ανεξάρτητης σκηνής της ευρύτερης περιοχής ως τις μέρες μας. Η εγκατάστασή της στο Παρίσι της δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον κύριο κορμό της worldmusicκαι όχι μόνο και μετά από μια σύντομη συνεργασία με τους Cocorosie και Mirwaisμε το project Y.A.S να συναντηθεί με τον Marc Collinsαπό τους Nouvelle Vague και μαζί να φτιάξουν το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ που κυκλοφόρησε με το όνομά της το 2012 σε Γαλλία και Λίβανο και το Μάιο του 2013 ως «ΥaNass» σε παγκόσμια κυκλοφορία με τη προσθήκη πέντε νέων κομματιών. Με φωνητικά αισθησιακά (πολλές φορές θυμίζει έντονα την SouadMassi) και στο ύφος των παλαιοτέρων συναδελφισσών της η Υasmine εμπνέεται από τη μουσική που κυριαρχούσε στα μέσα του 20ού αιώνα στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και από τραγουδίστριες λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, στη σκιά της μεγάλης Ούμ Καλσούμ, όπως οι Aisha El Marta, Nagat El Saghira, Asmahan, Shadia, Mounira El Mehdeya κ.ά.

 

 

Η ίδια είναι δεινή συλλέκτρια δίσκων εκείνης της εποχής, τότε που πέρα από την υπαινικτική αισθησιακή κομψότητα των φωνητικών, υπήρχε και μια υποδόρια ειρωνική κριτική στους στίχους που υπενθύμιζαν την εποχή ελευθερίας και χειραφέτησης στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Η μουσική είναι θα λέγαμε σε electrofolk pop ύφος με ακουστικές κιθάρες, vintagesynthis, και οι στίχοι σε διαλέκτους από το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και τους Βεδουίνους. Στο άλμπουμ ακούμε και το τραγούδι «Hal» το οποίο θα περιέχεται στη νέα ταινία του Τζιμ Τζαρμους στην οποία η ίδια θα υποδύεται τον εαυτό της. Η Yasmine Hamdan «αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει αλλά και να ξαναγράψει την αραβική μουσική κληρονομιά» όπως αναφέρει η εφημερίδα Al-Akhbar, άποψη πολύ βαριά για την ίδια αν και οδεύει προς μια τέτοια πορεία, πάντα από δική της ανάγκη να εκφραστεί. Να προσθέσουμε ότι στο απολαυστικότατο «ΥaNass» ο Kevin Seddiki παίζει κιθάρα και συγγράφει τρία από τα 13 τραγούδια και ο πρώην συνεργάτης της από τους Cocorosie, Gael Rakotondrabe ενορχήστρωσε και βοήθησε στην παραγωγή του «EntaFen, Again».