Για όσους βρέθηκαν κάποια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη και αναζήτησαν μια βραδιά live με την Efes ανά χείρας, ίσως να μην τους είναι εντελώς άγνωστο το όνομα Gevende.  Για όλους τους υπόλοιπους, ήρθε ο καιρός να ανακαλύψουν με μία από τις πιο δυναμικές μπάντες της psychedelic folk σκηνής της Πόλης.

gevendeΟι Gevende, ξεκίνησαν το 2000 από το Eskisehir της Τουρκίας ως ένα πολυ-πολιτισμικού ήχου και χαρακτήρα συγκρότημα. Εκμεταλλευόμενοι την ραγδαία εξελισσόμενη μουσική σκηνή της Πόλης, οι Gevende επέμειναν στον "διαφορετικό" -και ορισμένες φορές ακραίο ήχο τους- καταφέρνοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις μουσικόφιλων και  κριτικών, εντός και εκτός συνόρων.

 

Με βασικό τους όπλο την ιδιαίτερη σκηνική παρουσία που βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό και κερδίζει τις εντυπώσεις,  κυκλοφόρησαν το 2006 το πρώτο τους άλμπουμ "Ev" (Σπίτι), παρουσιάζοντας ουσιαστικά μια συλλογή εμπειριών από κάθε μουσικό και πραγματικό ταξίδι που έχουν πραγματοποιήσει.  Το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, το Çelik Çomak, με φωνητικά σε μια γλώσσα που θυμίζει πολλές μα δεν είναι καμία (μια και αποτελεί την προσωπική τους πολυεθνική φανταστική γλώσσα),  μοιάζει ως αποτέλεσμα της συνάντησης μιας τούρκικης ροκ μπάντας με μια φανφάρα χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων, με υπαινιγμούς ινδικής αλλά και τζαζ μουσικής. Το βίντεο, που ήρθε να συμπληρώσει το "Çelik Çomak", εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε ο νέος ταλαντούχος Τούρκος σκηνοθέτης Tolga Karaçelik, παρουσιάζοντας το παλιό που γίνεται νέο, σε μια γειτονιά που τα παιδιά ακόμα παίζουν, χορεύουν και πιστεύουν στο αδύνατο.

Ο τελευταίος τους δίσκος, "Sen Balık Değilsin ki" (Δεν είσαι ψάρι), κυκλοφόρησε το 2011 από την Baykuş Müzik.