Η δυνατότητα να ακούμε μουσική απευθείας στο κινητό μέσω Internet, όπου και αν βρισκόμαστε, ξεπερνάει σε ευκολία οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παρότι η ποιότητα ήχου και ακρόασης σίγουρα δεν είναι η ίδια με τον παραδοσιακό τρόπο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκαν και οι υπηρεσίες streaming από τις οποίες μπορούμε να ακούσουμε νόμιμα μουσική.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τον χρήστη να ανακαλύπτει νέα μουσική, με το ίδιο το λογισμικό να προτείνει τι νέο θα ακούσουμε βάση των μουσικών μας προτιμήσεων. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση στις υπηρεσίες αυτές είναι η πληρωμή. Μετά από μια σύντομη δοκιμαστική περίοδο η οποία απαιτεί πιστωτική κάρτα, το αντίτιμο κυμαίνεται περίπου στα 10 ευρώ τον μήνα δίνοντας μας την δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τεράστιο αριθμό τραγουδιών. Παρακάτω ακολουθούν οι 9 πιο δημοφιλείς Music streaming πλατφόρμες.

 

Η εφαρμογή Μουσική Google play διευκολύνει το να εντοπίσεις, να αναπαράγεις και να μοιραστείς την αγαπημένη σου μουσική από το κινητό. Τόσο με τη λειτουργία «All Access» όσο και με την «τυπική» λειτουργία, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τη μουσική συλλογή σου οπουδήποτε. Όλη η μουσική αποθηκεύεται στο διαδίκτυο, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το συγχρονισμό, τον αποθηκευτικό χώρο και την αναπαραγωγή εκτός σύνδεσης.

 

Με την εγγραφή στο Apple Music έχεις στη διάθεσή σου έναν ολόκληρο κόσμο μουσικής —που περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια τραγούδια τα οποία έχουν επιλέξει ειδικοί για σένα καθώς και την προσωπική σου μουσική— σε μία βιβλιοθήκη. Παράλληλά, διαθέτει καρτέλα με Ραδιόφωνο. Η έξτρα συνδρομή σου επιτρέπει να προσθέσεις τραγούδια από τον κατάλογο της Apple στη βιβλιοθήκη και να τα κατεβάσεις για να τα ακούς χωρίς σύνδεση.

 

Το YouTube Music πρόκειται για τη νέα υπηρεσία που έχει λανσάρει το YouTube και αναμένουμε να έρθει και στη χώρα μας. Οι χρήστες της θα μπορούν να περιηγηθούν σε όλα τα μουσικά βίντεο του YouTube, χωρίς να βλέπουν μη-μουσικά αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους. Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία λιστών, βασισμένων στις προτιμήσεις του χρήστη. Ειδικά προνόμια θα έχουν οι συνδρομητές της υπηρεσίας YouTube Red αφού θα μπορούν να κάνουν χρήση του YouTube Music χωρίς τις ενοχλητικές διαφημίσεις.

 

Το Spotify είναι μια υπηρεσία music streaming η οποία συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές όπως η Sony, η EMI, η Warner Music Group, η Universal, και άλλες, δίνοντάς τη δυνατότητα να ακούσεις νόμιμα και δωρεάν μουσική στο Internet. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα «Premium» συνδρομής, που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να αποθηκεύσεις τη μουσική στον υπολογιστή σου  για αναπαραγωγή εκτός σύνδεσης και διάφορα άλλα προνόμια. Στην χώρα μας δεν έχει πάει όσο καλά θα περίμενε κανείς αφού άργησε να έρθει.

 

Το Deezer πρόκειται για μια γαλλική, on demand υπηρεσία streaming μουσικής. Η υπηρεσία Deezer έχει υπογράψει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες και επιτρέπει να κάνεις streaming έχοντας στην κατοχή σου αρχεία MP3. Εάν δεν είσαι Premium,  δηλαδή δεν έχεις πληρώσει κάποιο μηνιαίο ποσό, η εφαρμογή σου επιτρέπει ακόμα να ακούσεις μια ποικιλία από Web ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

Με το SoundCloud μπορείς να βρεις νέες κυκλοφορίες και τις τελευταίες μουσικές τάσεις και κατόπιν να συγκεντρώσεις κομμάτια και να φτιάξεις playlists σε εξαιρετική ποιότητα ήχου. Ακόμη, κάποιος μπορεί να ακολουθήσει φίλους και καλλιτέχνες ή να ανακαλύψει podcasts, κωμικά κλιπ και ειδήσεις. Και αυτό όπως και το Spotify είναι κοντά στη λογική των social media.

 

Με το Groove απολαμβάνεις όλη τη μουσική σου από την πλατφρόμα της microsoft, σε όλες τις συσκευές Windows, iOS και Android. Προσθέτεις τη μουσική και δημιουργείς μια λίστα αναπαραγωγής που ταιριάζει στη διάθεσή σου ή χρησιμοποιείς ως μουσική επένδυση τις λίστες αναπαραγωγής του Groove με τη μουσική στο παρασκήνιο στο Xbox One.

 

Το Napster σου δίνει τη δυνατότητα να ακούσεις όποιο τραγούδι σου αρέσει χωρίς διαφημίσεις. Κάνεις streaming σε εκατοντάδες συσκευές, κατεβάζεις απεριόριστα playlist και τραγούδια απευθείας από τη συσκευή σου για να τα ακούς εκτός σύνδεσης. Ακόμη, βρίσκεις το Μουσικό σου Ταίρι και ανακαλύπτεις νέα μουσική από άτομα που έχουν παρόμοια μουσικά γούστα με εσένα και αποκτάς πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο ακροατών του Napster για να βρίσκεις τα πιο σύγχρονα κομμάτια που ταιριάζουν με τις προτιμήσεις σου!

 

Το Tidal είναι μια υπηρεσία ακρόασης που ανήκει στους καλλιτέχνες, με τα δικαιώματα τους να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Την εταιρεία ίδρυσε ο γνωστός rapper και επιχειρηματίας Jay-Z και από πίσω του βρίσκονται ονόματα όπως: Alicia Keys, Arcade Fire, Beyonce, Calvin Harris, Chris Martin, Daft Punk, Deadmau5, Jack White, J. Cole, Kanye West, Madonna, Nicki Minaj, Rihanna κτλ.