Ο Michel Gondry ευρύτερα γνωστός για τα έργα “Eternal Sunshine of a Spotless Mind” (2004) και “La science de reves” (2006) έχει και μια άλλη αθέατη πλευρά. Ο Γάλλος σουρεαλιστής σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει επιμεληθεί πολλά από τα μουσικά βίντεο που έχουν ζωντανέψει γνωστά τραγούδια των Beck, Chemical Brothers, Bjork, Radiohead και φυσικά White Stripes με πιο πρόσφατο το “City Lights”, που αποτέλεσε και την αφορμή για το παρακάτω θέμα με τις ιστορίες για 10 από αυτά τα βίντεο.

White Stripes – City Lights (2016)

To music video για αυτό το ακυκλοφόρητο τραγούδι των White Stripes, που μόλις το 2015 έφερε στην επιφάνεια ο Jack White, ήταν ένα δώρο από τον Michel Gondry, που φυσικά ο White το δέχτηκε μετά χαράς. Ένα μονόπλανο που δείχνει το εξωτερικό ενός ντουζ, με τον λουόμενο να σχεδιάζει στο τζάμι του ντουζ τους στίχους του τραγουδιού. Κάθε στίχος σβήνεται από τον επερχόμενο ατμό και δίνει τη θέση της στον επόμενο στίχο. Αξίζει να θυμηθούμε τις προηγούμενες συνεργασίες του Gondry με τους Stripes, στα music video των "Fell in Love With a Girl (2002) "Dead Leaves and the Dirty Ground" (2002) "The Hardest Button to Button" (2003) και "The Denial Twist" (2005)

 

Radiohead - Knives Out (2001)

Στο συγκεκριμένο τραγούδι με τον κτηνώδη στίχο που άλλοτε φαίνεται να παραπέμπει σε κανιβαλισμό και άλλοτε στην βίαιη και ξαφνική απώλεια ενός σημαντικού προσώπου, ο Michel Gondry έχει δώσει όλη του τη σουρεαλιστική τέχνη. Το music video είναι ένα μονόπλανο που διηγείται την ιστορία του τραγουδιστή του συγκροτήματος Thom Yorke και της ηθοποιού Emma De Caunes. Αυτό είναι και μία αυτοβιογραφική αναφορά στη σχέση του ίδιου του Gondry με μια πρώην κοπέλα του. Ο χώρος δράσης ένα δωμάτιο πολυκατοικίας που θυμίζει θάλαμο νοσοκομείου. Η κάμερα κινείται σε τρία σημεία. Το πρώτο η τηλεόραση που δείχνει μια καμπίνα επιβατικού τρένου, όπου ο Thom γνωρίζεται με την Emma αλλά η σχέση τους γρήγορα καταλήγει σε έναν έντονο καβγά. Το δεύτερο σημείο είναι το κρεβάτι όπου είναι ξαπλωμένος ο Thom φανερά ανήσυχος, καθώς κάτω από τα σκεπάσματα του τρεις άνθρωποι τρώνε τα πόδια του που έχουν γίνει ψητές γαλοπούλες. Τέλος, το τρίτο σημείο είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι “Operation” που έχει όμως φύγει από τις διαστάσεις του παιχνιδιού και είναι σε αληθινές διαστάσεις, όπου χειρουργείται η Emma με πλήθος γιατρών από πάνω της. O Thom έχει αναφέρει για αυτό το τραγούδι ότι είναι εν μέρει η ιδέα ενός επιχειρηματία που εγκαταλείπει σε ώρα ανάγκης την γυναίκα και τα παιδιά του και δεν επιστρέφει ποτέ. Είναι επίσης εκείνο το βλέμμα όταν αντικρίζεις κάποιον κοντινό σου άνθρωπο και ξέρεις ότι θα πεθάνει. Είναι σαν μια σκιά από πάνω τους, ή ο τρόπος που βλέπουν κατευθείαν μέσα μας. Η λάμψη χάνεται από τα μάτια τους.

 

Queens of the Stone Age - No one Knows (2002)

Σκηνοθετήθηκε το πρώτο μισό από τον Michel Gondry και το υπόλοιπο μισό από τον Dean Karr. O Michel Gondry επιλέχθηκε από τα μέλη του συγκροτήματος καθώς δηλώνουν πιστοί οπαδοί της Bjork. Το βίντεο κινείται σε δύο επίπεδα: στο ένα τα μέλη του συγκροτήματος Oliveri, Lanegan και Homme οδηγούν σ΄ ένα φορτηγό ώσπου που πέφτουν πάνω σ' ένα ελάφι. Κατεβαίνουν από το όχημα για να ελέγξουν την κατάσταση του ζώου, αλλά εκείνο ξαφνικά τους επιτίθεται και παίρνει στα “χέρια” του το τιμόνι. Ενώ, στο άλλο επίπεδο oι Homme, Oliveri, Lanegan, Leeuwen και Growl παίζουν το κομμάτι σε μαύρο φόντο. Εδώ κανείς εύκολα εντοπίζει ποιο μέρος του music video επιμελήθηκε ο Gondry.

 

Foo Fighters – Everlong (1997)

Το σατυρικό και σουρεαλιστικό music video του “Everlong” δεν είναι παρά μια παρωδία της ταινίας “The Evil Dead(1981)” του Sam Raimi. Το music video παρουσιάζει τα μέλη του συγκροτήματος Smear και Mendel να μπαίνουν κρυφά στο σπίτι ενός ζευγαριού που υποδύονται οι Growl και Hawkins. Tότε, “εισβάλουν” στο όνειρο του Growl που ο ίδιος και ο Hawkins εμφανίζονται ως Sid Vicious και Nancy Spangen αντίστοιχα, όπου η Nancy παρενοχλείται από τους Smear και Mendel και ξεσπάει ένας καβγάς. Έπειτα, μεταφερόμαστε στον εφιάλτη του Hawkins όπου καθισμένος σε μια καρέκλα, διαβάζοντας διακόπτεται από κάποια ύπαρξη που διεκδικεί τη ζωή από το βάθος της γης, σ' αυτό το σημείο βρίσκεται ο παραλληλισμός με το The Evil Dead. Tα δύο όνειρα εναλλάσσονται μεταξύ τους και η δράση κορυφώνεται όταν ο Growl καταφέρνει να σώσει τη σύντροφό του(Hawkins) από την κυριαρχία των ζόμπι. Ο ίδιος ο Growl που έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, είπε σε συνέντευξη του ότι αυτό αναφέρεται στην αίσθηση να είσαι συνδεδεμένος τόσο πολύ σωματικά και πνευματικά με κάποιον, που όταν τραγουδάς μαζί του οι φωνές σας εναρμονίζονται τέλεια.

Rolling Stones – Gimme Shelter (1998)

O Michel Gondry ανέλαβε τη σκηνοθεσία του music video του “Gimme Shelter” που αποτέλεσε την δεύτερη συνεργασία του με τους Rolling Stones μετά το official promo video του “Like a Rolling Stone”. Το συγκεκριμένο music video δείχνει τον τότε δεκαεξάχρονο ηθοποιό και μουσικό Brad Renfro να υποδύεται έναν νέο που εγκαταλείπει μαζί με τον αδερφό του ένα κακοποιητικό και μη λειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον που δημιουργεί ο αλκοολικός πατέρας των παιδιών. Tα δύο παιδιά περιπλανιούνται, αλλάζοντας τοποθεσίες και περιβάλλοντα αλλά πάντα καταλήγουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

 

Bjork – Bachelorette (1997)

Η Bjork συνεργάστηκε όσο καμία και κανένας άλλος με τον Gondry εξαιτίας της  κοινής τους αισθητικής και αντίληψης περί χρήσης φυσικών αντικειμένων που εικονογραφούνται με το χέρι. Ειδικότερα, το music video του τραγουδιού “Bachelorette” είναι μια εξερεύνηση της αυτοαναφορικότητας. Η Bjork που υποδύεται την Bachelorette, βρίσκει ένα βιβλίο θαμμένο στον κήπο της και μόλις το ανοίγει αυτό ξεκινάει να γράφει από μόνο του τι κάνει η Bachelorette, ενώ εκείνη το περιγράφει. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο “My Story” και η Bachelorette πηγαίνει σε μια μεγάλη πόλη για να το δείξει σε έναν εκδοτικό οίκο. Τότε ερωτεύεται τον εκδότη της. Το βιβλίο καθώς συνεχίζει να γράφει μόνο του την πορεία της ζωής της πρωταγωνίστριας, γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές καθώς γίνεται musical. Κάποια στιγμή, ο εκδότης, καθώς είναι το μόνο πραγματικό κοινό του βιβλίου και του musical, αηδιασμένος από την θέαση τόσων πολλών εκδοχών του εαυτού του, διαλύει τη σχέση του με την Bachelorette. Αμέσως, το βιβλίο αρχίζει από μόνο του να σβήνεται ώσπου εξαφανίζεται και η τελευταία λέξη και καταλήγει πάλι να στον κήπο όπου βρέθηκε. Ο χαρακτήρας της Bachelorette είναι η εξέλιξη του χαρακτήρα στα music video Isobel και Human Behaviour που επίσης, σκηνοθέτησε ο Gondry.

 

Beck - Cellphone is Dead (2006)

Σε αυτό το music video ο Michel Gondry βάζει την υπογραφή του με τη χρήση των ειδικών εφέ σε ένα ασπρόμαυρο σκηνικό. Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα μικρό άδειο διαμέρισμα, όπου ο Beck εισέρχεται με μια βαλίτσα, δοκιμάζει διάφορους σταθμούς στο ραδιόφωνο, κάθεται στην καρέκλα και ξεκινά να τραγουδάει. Ξαφνικά, η θέα της απέναντι πολυκατοικίας μορφοποιείται σε ένα δισδιάστατο ανθρωποειδές όπως και ο ίδιος ο Beck. Τα ανθρωποειδή μεταμορφώνονται αλλεπάλληλα σε πόρτες και παράθυρα και δανείζονται το σώμα του τραγουδιστή για λίγο, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα του δωματίου αλλάζουν κι αυτά μορφή και θέση. Τα ανθρωποειδή είναι τόσο άκαμπτα και αλύγιστα όπως ακριβώς περιγράφει ο Beck τον εαυτό του, ανίκανος να αισθανθεί τον ρυθμό(“can’t feel no rhythm”). Ο ίδιος φαίνεται να έχει κυριαρχηθεί από την τεχνολογία(“soul is infected”,“hardware defective”) και προσπαθεί να την ξορκίσει (“One by one ,I'll knock you out”). Ο Gondry έχει επιμεληθεί και το γεμάτο παραδοξότητα music video για το τραγούδι “Deadweight(1997)”.

 

 

Daft Punk - Around the World (1997)

Στο music video του “Around the World” ο Michel Gondry έχει χρησιμοποιήσει εκτεταμένα τον συμβολισμό για να αναλύσει και να απλουστεύσει αυτό που εμείς ακούμε σαν ηλεκτρονική μουσική. Παρουσιάζονται πέντε ομάδες χαρακτήρων, καθεμία από τις οποίες εμφανίζεται μια δεδομένη στιγμή και συμβολίζει ένα διαφορετικό όργανο ή ήχο. Τα ρομπότ αντιπροσωπεύουν την φωνή που τραγουδά, η θηλυκότητα των κολυμβητριών της συγχρονισμένης κολύμβησης (που ο ίδιος ο Gondry ονομάζει “disco girls”) αναπαριστά την υψηλή συχνότητα των πλήκτρων, οι σκελετοί χορεύουν στην μελωδία της κιθάρας και οι μούμιες παριστάνουν τον τυμπανισμό των drums. Τέλος, οι αθλητές που φορούν φόρμες με μικρά προσθετικά κεφάλια, αντιπροσωπεύουν με την καλή φυσική τους κατάσταση από τη μια και την βραδύτητα του μικρού τους εγκεφάλου από την άλλη, την αύξουσα και φθίνουσα ταχύτητα του μπάσου. Οι ομάδες κινούνται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό σημείο της πλατφόρμας, η οποία είναι ένας δίσκος βινυλίου. Αυτό το video ήταν η πρώτη απόπειρα του Gondry να συνδυάσει την οπτική απεικόνιση της μουσικής με την χορογραφία.

 

 

The Chemical Brothers - Let Forever Be (1999)

Αυτή ήταν η πρώτη και αναμφίβολα καθοριστική συνεργασία των Chemical Brothers με τον ευρηματικό σκηνοθέτη. Ακολούθησαν οι δουλειές του Gondry για τα τραγούδια “Star Guitar(2001)” και η πιο πρόσφατη για το “Go(2015)”. Ωστόσο, το music video για το “Let Forever Be” κέρδισε την έβδομη θέση στη λίστα με τα "Top 50 Music Videos of the 1990s" του Pitchfork κάνοντας το ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα video του συγκροτήματος ως σήμερα. Στο βίντεο απεικονίζονται οι εφιάλτες μιας νεαρής γυναίκας, την οποία υποδύεται η ηθοποιός και χορεύτρια  Stephanie Landwehr. Ο Gondry έχει αντλήσει την έμπνευση του από το Starmaker (1975) την παραγωγή του Granada TV από τον Ray Davies των The Kinks.

 

Paul McCartney – Dance Tonight (2007)

Το music video του single του McCartney υπογράφει ο Michel Gondry και σε αυτό συμμετέχουν οι Natalie Portman και Mackenzie Crook, ενώ την χορογραφία έχει αναλάβει η Blanca Li. Η υπόθεση ξεκινάει με έναν ταχυδρόμο(Crook) που φέρνει στον McCartney ένα μαντολίνο. Ο ταχυδρόμος αυτοπροσκαλείται στο σπίτι του McCartney, ο οποίος ξεπακετάρει το μαντολίνο και αρχίζει να παίζει. Τότε, ένα φάντασμα(Portman) αναδύεται από τη συσκευασία και αρχίζει να χορεύει. Κι άλλα φαντάσματα βγαίνουν από διάφορα σημεία του σπιτιού και χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής ενώ συγχρόνως αιωρούνται πάνω από τον ταχυδρόμο προσπαθώντας να το διώξουν από το σπίτι. Κάποια στιγμή ωστόσο, το φάντασμα (Portman) αρπάζει το μαντολίνο από τον McCartney και οι ρόλοι τους άξαφνα αντιστρέφονται…