Αν υπάρχει ένας λόγος να συζητάμε ακόμα για την τηλεόραση (και τη συνδρομητική φυσικά) αυτός είναι οι ξένες σειρές που περνάν περίοδο άνθισης. Στη γενικότερη εξέλιξή τους εντάσσεται φυσικά και το κομμάτι της μουσικής τους επένδυσης. Εκτός από τον βοηθητικό τους ρόλο τα κομμάτια που ακούγονται σε αυτές τις σειρές μπορούν να αποτελούν το κύριο θέμα τους ή ακόμα και να τις αναδείξουν από την αφάνεια αν γίνουν επιτυχίες. Σε κάθε περίπτωση τα τραγούδια στις ξένες σειρές παίζουν έναν σημαντικό ρόλο και οι δημιουργοί τους δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτό, αφού ένα τραγούδι στη σωστή στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να αποδειχθεί λειτουργικότερο και από ένα καλογραμμένο σενάριο.

 

 

10.  «True Detective» 

Είναι τόσο επιβλητικό όσο και οι μουσικές του. Η ανάθεση τους στον T. Bone Bennett αποδείχτηκε σοφή επιλογή αφού περιλαμβάνει από Captain Beefheart, Black Angels μέχρι Grinderman (side-project του Nick Cave) και φυσικά τα τραγούδια που παίζουν στους τίτλους έναρξης της 1ης και 2ης σεζόν. Το The Handsome Family - «Far From Any Road» και Leonard Cohen -«Nevermind» έχουν αποσυνδεθεί τόσο από το True Detective που ακούγονται στο ραδιόφωνο χωρίς να θυμίζουν την προέλευσή τους.

 

 

9. «Grey's Anatomy» 

Τη μουσική επιμέλεια της δραματικής ιατρικής σειράς έχει αναλάβει η ελληνικής καταγωγής Alexandra Patsavas. Ανάμεσα σε πολλούς άλλους ακούγονται κομμάτια από τους The National, Jim Noir, Bjorn & John, John Legend και The Boxer Rebellion οι οποίοι μέσα από τη μουσική τους καταφέρνουν να δώσουν έμφαση στις δυσκολίες τους επαγγέλματος και να αφηγηθούν τα προσωπικά δράματα των γιατρών.

 

 

8. «Girls»» 

Πρόκειται για μια πιο σκεπτόμενη μεταφορά του «Sex and the city» που ανανεώνει τις προβληματικές των κοριτσιών στη δεκαετία των 20 που ζουν στη Νέα Υόρκη. Τα κομμάτια των επεισοδίων επιμελείται ο Jillian Nichols. Συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως οι Family of the Year, Gang Gang Dance, Scissor Sisters και Dolly Parton ενώ η γεύση που σου αφήνει το σάουντρακ είναι η ίδια με τη σειρά· γλυκόπικρη.

 

 

7. «American Horror Story» 

Το μουσικό σκορ έχει επιμεληθεί ο Charlie Clouser (πρώην μέλος των Nine Inch Nails) ο οποίος έχει κάνει μια μίξη ήχων από ταινίες τρόμου και ορχηστρικής μουσικής για τους τίτλους έναρξης κάθε σεζόν. Παράλληλα, βασίζει την επιτυχία της σειράς σε γνωστές μουσικές διασκευές παλαιών και σύγχρονων κομματιών που ερμηνεύονται από τους πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το «Gods and Monsters» της Lana Del Rey που τραγουδά η Jessica Lange αλλά και το «Come As You Are» των Nirvana που ακούγεται από τον Evan Peters.

 

 

6. «Mr. Robot»

Η σειρά που μιλάει ωμά για την καταναλωτική εποχή μας έχει ένα αξιόλογο σάουντρακ τη δημιουργία του οποίου έχει αναλάβει ο βραβευμένος συνθέτης Mac Quayle. Μεταξύ άλλων ακούγονται καλλιτέχνες όπως Μ83 και Neil Diamond. Συγχρόνως η σειρά δεν κρύβει τις σινεφίλ αναφορές της και δεν ντρέπεται να το παραδεχτεί! Η τελευταία σκηνή του 1ου κύκλου έπαιξε με τη μνήμη, αφού η  μουσική δεν ήταν άλλη από μία πιανιστική εκδοχή του «Where is My Mind» των Pixies που ακούγεται και στην τελευταία σκηνή του Fight Club.

 

 

 

5. «House of Cards»

Μια πολιτική ιστορία απληστίας, διαφθοράς και ματαιοδοξίας καλείται να αποτυπώσει στη μουσική της σειράς ο Jeff Beal. Τα τραγούδια που επενδύουν τις σκηνές ίσως δεν είναι ευρέως γνωστά αλλά δεν παύει να είναι ενδιαφέροντα. «What Have You Got To Do» (To Get Off Tonight) - Red Rider, «Poison Dart» (Skream Remix) - The Bug και «To Dust» - Alice Russell.

 

 

4. «Vinyl»

H μουσική βιομηχανία της Νέας Υόρκης στα 70s, έγινε τηλεοπτική σειρά με παραγωγούς τον Mick Jagger και τον Martin Scorsese. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, το σάουντρακ κάθε επεισοδίου είναι άκρως προσεγμένο ενώ περιλαμβάνει πάνω από 20 κομμάτια και καλύπτει όλα τα φάσματα της μουσικής εκείνης της εποχής, από soul και funk, μέχρι hard rock, punk, folk αλλά και χριστουγεννιάτικα hits. Στα πρώτα επεισόδια ακούγονται μεταξύ άλλων γνωστά τραγούδια των Led Zeppelin, The New York Dolls, The Velvet Underground, The Carpenters, James Brown, David Bowie και πολλών άλλων. Παράλληλα, ονόματα του σήμερα αναλαμβάνουν διασκευές τραγουδιών ειδικά για τη σειρά όπως ο Julian Casablancas που διασκεύασε The Velvet Underground. Έτσι παράλληλα με τα επεισόδια, κάθε εβδομάδα κυκλοφορούν και νέα κομμάτια, σε μορφή EP, καθώς και Spotify playlists, με τα τραγούδια που ακούγονται στη σειρά.

 

 

3. «Supernatural»

Θεωρείται η μακροβιότερη σειρά φαντασίας στις Η.Π.Α και μέσα από την 11χρονη πορεία της μας έχει χαρίσει υπέροχες μουσικές στιγμές. Ένα από τα πράγματα που έχει καταφέρει είναι να γνωρίσει σε μια εντελώς νέα γενιά το ροκ των 70ς και των 80ς. Εκτός λοιπόν από πολύ γνωστά τραγούδια που αποτελούν μέρος της αφήγησης της σειράς όπως «Dead or Alive» - Bon Jovi και «Eye of the tiger» - Survivor, ως σάουντρακ σε κρίσιμες σκηνές  ακούμε τα «Don't Fear the Reaper» - Blue Oyster Cult και Bob Dylan - «Knockin On Heavens Door».

 

 

2. «Homeland»

Δραματική σειρά για γερά νεύρα, το Homeland χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες εναλλαγές σκηνών και συναισθημάτων αλλά και τη κορύφωση σχεδόν σε κάθε επεισόδιο. Ωστόσο, o Sean Callery επιλεγεί τζαζ κομμάτια δίνοντας ένα σοφιστικέ τόνο στους ήδη περίπλοκους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών. Τραγούδια που ακούστηκαν «My Funny Valentine» από Miles Davis και «Straight No Chaser» του Thelonious Monk.

 

 

 

1. «Black Sails»

18ος αιώνας, πειρατές και πολύ αίμα. Αν και το μουσικό θέμα της σειράς έχει γραφτεί από τον βραβευμένο με Emmy Bear McCreary, το τραγούδι που ακούστηκε στη 2η σεζόν και εντυπωσίασε ήταν το «Avalanche» του Nick Cave. Το κομμάτι επανεκτέλεσε ειδικά για τη σειρά ο καλλιτέχνης μετά από 30 χρόνια που το είχε κυκλοφορήσει και ερμηνεύσει μαζί με τους Bad Seeds.